Így írj angol nyelvű motivációs levelet 7 lépésben

A motivációs leveled az önéletrajzod Sancho Panzája, hiszen mindig hűségesen kíséri a CV-det, amikor állásra jelentkezel.

Most összefoglalom neked a meggyőző angol nyelvű motivációs levélírás 7 ökölszabályát, hogy ne töröljék kapásból a jelentkezésedet, és jó eséllyel szállhass ringbe az állásért.

A motivációs levélnek 3 célja van:

  • össze kell foglalnod, hogy milyen releváns tapasztalattal rendelkezek;
  • mi az, ami téged (szak)emberként alkalmassá tesz a pozíció betöltésére;
  • és ez miért jó a cégnek.

1) Nem vagy robot, ne írj sablonleveleket

Semmi esetre sem szabad csak és kizárólag az önéletrajz elemeit megismételni.

Ugyanígy tilos előre megírt, sablonlevelet küldeni minden pozícióra.

Minden egyes jelentkezési folyamathoz külön motivációs levelet kell alkotnod. Tudom, hogy ez nem könnyű, de a munkanélküliség még nehezebb.

Ahhoz, hogy eredeti legyen a leveled, természetesen alapos kutatást kell végezned, mind az adott cégről, mind a betöltendő munkakörről.

sell-yourself-motivacios-level

2) A 0. lépés: az előzetes kutatás

Ha találsz egy álláshirdetést, amire szeretnél jelentkezni, keresd meg azt a részt, ami a cég által keresett profillal foglalkozik.

Az itt található tulajdonságokból válassz ki 2-3-at (ne többet!), amire hivatkozni tudsz majd a motivációs levélben.

Ezután keress rá a cég, szervezet honlapjára, és kutasd fel a fő tevékenységi kört, a cég által kitűzött célokat. Legtöbbször ezeket már a nyitóoldalon megtalálhatod, mert a cégek szeretik jól látható helyen feltüntetni ezeket, de van, ahol kutakodnod kell egy kicsit.

Ha ezzel megvagy, akkor már készen állsz a motivációs levél összeállításához.

3) Megszólítás és első mondat

A levél legelején a megszólítás kövesse a hivatalos levelek formátumát, pl. ’Dear Sir/Madam,’, vagy ’Dear Mr. or Mrs,’.

A legelső mondatban írd le, hogy ez egy motivációs levél, és hogy mellékeled az önéletrajzodat, majd tüntesd fel az adott pozíció pontos nevét (érdemes kimásolni az álláshirdetésből vagy a cég honlapjáról).

Valahogy így:

„Hereby I would like to submit my application to the position of [munkakör megnevezése] in your company. Please also find my CV in attachment to the current letter of motivation.”

motivacios-level-okolszabalyok

4) Tapasztalatok, szakmai mérföldkövek

Ezt követően jön az a bekezdés, amiben röviden összefoglalod, hogy eddig mivel foglalkoztál és hogy milyen tapasztalatokat gyűjtöttél.

Ha már több munkahely is a hátad mögött van, érdemes az adott profilhoz illeszkedő helyeket megemlíteni, vagy azokat, amik a legfontosabb mérföldkövek voltak.

Itt is legyél konkrét: említsd meg a munkáltatókat, és a betöltöttmunkaköröket, név szerint.

Ha pályakezdő vagy, akkor a tanulmányaidról írj egy rövid, de izgalmas összefoglalást. (Vagyis ne a tantárgyak nevére és EHA-kódjára fókuszálj, hanem arra a tudásra, amit megszereztél.)

Azonban arra figyelj, hogy ne ereszd túlságosan bő lére a mondandódat és összességében ne legyen több, mint 2-3 konkrétum és 4-5 sor.

Minta:

„In the past X years, I have worked in the position of [pozíció név]at [cégnév]vagy „As a [pozíció név] I was able to…”.

5) Bizonyítsd az elkötelezettségedet

Ebben a bekezdésben a betöltendő munkakörről kell beszélned.

Itt hasznosulnak majd azok az információk, amiket az előzetes kutatás során feltártál, ugyanis a keresett profil elemeit fogod összekötni a saját profiloddal.

Érdemes úgy összeválogatni az információkat, hogy legyen olyan készség, amit már birtokolsz, de legyen közte olyan is, amit meg akarsz tanulni és célod azt elérni – ez tükrözi majd a kihívást és a motivációt, hiszen milyen levelet is írunk most?

Az arányokat tekintve, célszerű 2-3, már meglévő tulajdonságot kiemelni, és 1-2 célt kijelölni.

A 21. századi cégek számára fontos megújulás, a fejlődés, és az arra való törekvés, és ezt általában már a (leendő) munkatársaktól is elvárják.

Ebben a szekcióban tekinthetsz ki hosszabb távra is, és kötheted össze a saját későbbi céljaidat a cég mottóival, célkitűzésével, mert ezzel demonstrálod az elkötelezettségedet, és a céggel való azonosulásodat. (És közben még a személyes fejlődésedet is szem előtt tartod – hát főnyeremény az ilyen munkaerő, nem igaz?)

6) Áttekintés, lezárás, elköszönés

Ezek után érdemes egy rövid áttekintést adni a levél egészéről, mindezt olyan kicsengéssel, hogy mindkét oldal csak nyerhet az együttműködéssel (win-win).

Itt már csak általános dolgokat kell megemlítened, hisz a lényeget fent már kifejtetted.

Például:

„In conclusion, I find this opportunity a fitting match for both parties as I am able to utilize my skills and to develop new ones, while I am similarly sure that your company will see their benefit as well.”

A végére még egy lezáró mondat szükségeltetik, amiben kifejezed azon vágyadat, hogy személyes találkozóra kerüljön sor és ott mindezt részletesen ki tudd fejteni:

„I trust that you will consider my application for the current opening in your organization and hope that we will have the chance to meet in person.”

Az elköszönés pedig a hivatalos levélformátum szerint „Best regards,”, „Kind regards”, „Sincerely” vagy „(Yours) Faithfully”.

motivacios-level-7-szabaly

7) Nézd át, húzd meg, ereszd el

Ha elkészültél a motivációs levéllel, akkor olvasd át újra, és kíméletlenül gyomláld ki a fölösleges szavakat, töltelékmondatokat.

Egy hosszú betűtenger elriasztja a HR-eseket, ezért törekedj rá, hogy beférj ½ és ¾ oldal közé.

Tördelj, a szöveg legyen szellősen tagolt, használd az enter-t, mindenképpen futtasd végig a helyesírás-ellenőrzést (a Word nem mindig megbízható, szóval nézz utána, ha valamiben nem vagy biztos).

A 8. tanácsom a legegyszerűbb: írd meg, és már küldheted is az életrajzoddal együtt álmaid munkahelyére.

 Azt tudod, hogy a legjobb állásokhoz nem lesz elég egy profin megírt motivációs levél – magabiztos és azonnal bevethető nyelvtudásra is szükséged lesz. Ha az angoltudásodra ráfér még egy kis erősítés, akkor próbáld ki tankönyvmentes tanfolyamainkat, és tapasztald meg a kommunikatív nyelvtanulásban rejlő erőt. Első lépésben jelentkezz ingyenes szintfelmérőnkre itt:

button

 

adam

Székely Ádám, tanár
Speak! Nyelviskola

Share This