A nyelvoktatás 7 főbűne – Avagy mik a legbiztosabb jelei annak, ha rossz helyen tanulsz angolul?

Az elmúlt 2-3 hétben több furcsa telefonhívást is kaptunk. A betelefonálók többsége korábban már tanult angolul, de valamiért nem sikerült elérnie a célját. Egy 30 év körüli, mérnökként dolgozó srác zúdította ránk a legnagyobb kérdéscunamit az összes érdeklődő közül. „Beszéljünk a módszerről!” „Tényleg nincs könyv?” „Mi a bajotok a könyvekkel?” „Miért nem hisztek a nyelvvizsgában?” „Milyen kérdésekre számíthatok a szintfelmérőn?” „Miért kell bemutatóórára is menni? Miért nem lehet egyből beiratkozni?” „Mennyibe kerül a tanfolyam?” „Van pénzvisszafizetési garancia?”

Lehet, hogy csak a konkurencia tesztelt minket, de azért elgondolkodtunk a dolgon. Vajon miért van az, hogy az emberek ennyire „félnek” és ilyen bizalmatlanok? Milyen „bűnöket” követhettek el ellenük máshol, ha ekkora szorongás és bizonytalanság van bennük egy angol nyelviskola iránt? De nem csak filozofáltunk a témáról, hanem össze is szedtük egy listában a nyelvoktatás 7 főbűnét. 7 főbűnt, ami tuti biztos jele annak, ha rossz helyen tanulsz angolul.

Kíváncsi vagy a listára? Szeretnéd tudni, hogy mi a nyelvoktatás 7 főbűne, amit elkövethetnek ellened? Beavatottként, 2 perc után fel akarod ismerni az árulkodó jeleket? Akkor figyelj!

angol-nyelviskola-főbűn

A nyelvoktatás 7 főbűne, avagy mik a legbiztosabb jelei annak, ha rossz helyen tanulsz angolul

  1. Nincs szintfelmérő.

Ha nincs szintfelmérő, akkor az egész tanulási folyamat futóhomokra épül. Lézerpontos szintfelmérő nélkül mégis hogyan állapítják meg a tudásszintedet? Bemondás alapján? És ez alapján fog eldőlni, hogy a következő 2-3 hónapban hogyan fogsz tanulni? Vajon egy rossz kezdet után mennyire lehet boldog a végkifejlet?

  1. Nincs bemutatóóra.

Ha nincs bemutatóóra, akkor fogalmad sincs, hogy milyen szolgáltatást veszel. Ha egy angol nyelviskola nem tart bemutatóórát, akkor zsákbamacskát árul. Te pedig legfeljebb csak remélheted, hogy azt kapod, amit ígértek.

  1. Könyvalapú és teszttöltögetős módszer.

Könyvből nem lehet megtanulni angolul beszélni. Gondolj csak bele: gyerekként hogyan tanultad meg az anyanyelvedet? A Nemzeti Tankönyvkiadó által kiadott Magyar Nyelvtan 1.-ből? Nem inkább a környezeteddel való beszélgetésből? És minek töltögetnél órákon teszteket, ha ugyanezt otthon, ingyen is megteheted?

  1. Nyelvvizsgaközpontú oktatási szemlélet.

A nyelvvizsga fontos lépés, de nem cél, csupán eszköz. Ahogy a diploma sem az életed célja, hanem a sikeres élethez vezető út egyik fontos lépése, amely közelebb visz az álmaid megvalósításához. Ha nyelvvizsgaközpontú oktatási szemléletet vall egy angol nyelviskola, akkor összekeveri a célt az eszközzel, az okot az okozattal. Ne nyelvvizsgázni akarj megtanulni, hanem angolul. Hidd el, ha magabiztos a nyelvtudásod a nyelvvizsgát a kisujjadból fogod kirázni.

  1. Elméleti képzés, kevés gyakorlás.

Melyik irodalom órát élvezted jobban a középiskolában? Amikor József Attila életéről, vagy amikor a verseiről volt szó? Vagy melyik kémiaóra volt a jobb: amikor a kovalens kötésről tartott kiselőadást a tanár, vagy az, amikor kísérleteztetek? (És lehetőleg felrobbant, vagy felgyulladt valami.) A sikeres nyelvtanulás záloga is a folyamatos gyakorlás. Gyakorlással ég bele az agyadba az a tudás, amit utána éles helyzetben, gondolkodás nélkül fogsz majd alkalmazni. Nem nyelvésznek kell lenned, hanem meg kell tanulnod használni a nyelvet. Ehhez pedig sok gyakorlásra van szükséged.

angol-nyelviskola-főbűn

  1. Nincs házi feladat.

A tanulás nagy része a tanfolyamon zajlik. De legalább ugyanennyire fontos az is, hogy ne csak az órákon, hanem otthon is foglalkozz az angollal. Miért? Mert minél többet gyakorolsz, annál többet tanulsz. A házi feladat az otthoni gyakorlás eszköze, amellyel tovább mélyítheted az órákon megszerzett tudást.

  1. Nincs számonkérés.

Ha egy angol nyelviskola számonkérés nélkül csináltat végig veled egy tanfolyamot, az az egyik legbiztosabb jele annak, hogy nem érdeklődik a tudásod és a fejlődésed iránt. Mit jelent a számonkérés a tanfolyam közben? A házi feladatok ellenőrzését, és extra házi feladatokat, plusz gyakorlást, ha valamilyen feladat nehezebben megy, mint kellene. És mit jelent a számonkérés a tanfolyam végén? Egy rövid, a fejlődésedre és nem a hiányosságaidra rákérdező mini-vizsgát. Ha egy angol nyelviskola azt akarja, hogy ne csak fizess, de tanulj és fejlődj is, akkor a számonkérést nem lehet megkerülni.

Most már tudod, hogy mi a nyelvoktatás 7 főbűne és miből ismered fel, ha rossz angol nyelviskola ajtaján kopogtattál először. Ez nem csak akkor lehet hasznos, ha éppen egy tanfolyam kellős közepén tartasz, de érzed, hogy valami nem stimmel; hanem akkor is, ha éppen azon agyalsz, hogy hol kellene belevágnod a tanulásba.

Van egy utolsó tippem, ami mindössze három szó: Speak! angol nyelviskola. Bízd ide, nem fogunk csalódást okozni. Próbáld ki különleges, beszédközpontú módszerünket:

Jelentkezem

Share This