Sonka a postaládában – Speak! angol nyelviskola

Az informatika világában a legtöbb szó egy az egyben átkerül a magyar nyelvbe, mi is használunk computert, printert és faxolunk is. Ilyen jövevényszó a spam is, ami a kéretlen, gyakran vírusokat és átveréseket tartalmazó levélszemetet jelenti – de vajon hogy lett a szó eredeti jelentéséből (fűszeres sonka) kéretlen reklámajánlat, és mi köze ehhez a brit humor legnépszerűbb csapatának? Hubai Gergely, a Speak! angol nyelviskola tanárának írása.

A SPAM története eredete 1937-ig nyúlik vissza, amikor a Hormel húsipari cég először jegyeztette be a nevet egy új termékükre.  A konzervben árult fűszeres sonka nevét egy pályázaton találták meg, a nyertes Kenneth Daigneau 100 dollárt kapott az ötletéért (az senkit sem zavart, hogy ő éppenséggel a Hormel alelnökének testvére volt). A SPAM egy összemosott betűszó volt, a „spiced ham” (fűszeres sonka) nevét pedig a cég mindig csak nagy betűkkel írta, a bejegyzett név is erre a változatra szólt. A Hormel emellett azt is kikötötte, hogy a SPAM egy márkanév/melléknév, ezért ők következetesen csak így használják (pl. SPAM hús, SPAM krém, stb.)

A SPAM-et eredetileg nagy reklámkampánnyal futtatták fel, de elég gyorsan az igénytelenség szimbóluma lett. A konzervben árult fűszeres húsokat elsősorban a szegényebb rétegek vásárolták és a néphagyomány hamarosan sajátságos módon oldotta fel a SPAM rövidítést. Többek között ilyen ötletek születtek: „Something Posing As Meat” (Valami Húsnak Álcázza Magát) „Specially Processed Artificial Meat” (Különösen Feldolgozott Mű Hús),  „Stuff, Pork and Ham (Izé, Disznóhús és Sonka) és „Spare Parts Animal Meat” (Hús Felesleges Állat Darabokból). Ezekhez képest a húst gyártó város alapján kitalált „Special Product of Austin Minnesota” (Austin, Minnesota Különleges Terméke) egész barátságos feloldása a rövidítésnek. (Egy gyors kérdés: ha a Speak! angol nyelviskola speak-je egy rövidítés lenne, Te hogy oldanád fel? Írd meg a Facebook oldalunkon. Zárójel bezárva.)

Természetesen a SPAM hústermékek és a levélszemét jelentésű spam között mindjárt adódik a hasonlóság, hogy a konzerv húsnak tetti magát, míg a hamis emailek igazi leveleknek álcázzák magukat, de a spam megszületéséhez a Monty Python csoport hozzájárulása is kellett. A hattagú komikus csoport a Repülő Cirkusz című műsoruk egyik részében adták elő a Spam jelenetet, ahol egy vidéki étteremben kizárólag SPAM termékeket lehet kapni. Amikor az egyik vendégnek már elege van a hosszadalmas felsorolásból, egy vikingekből álló kórus ódát zeng a SPAM-ről és elfojtják a beszélgetést. Erről a jelenetről van szó, a kórus kb. az első percben jelenik meg:

Az internet (h)őskorában  az online beszélgetésekben és levelező listákon jelentek meg először a spam-ek, először csak vicces kedvű felhasználók akarták elnémítani és összezavarni a beszélgetéseket többoldalas zagyvaságokkal, amiket a többi felhasználó a Monty Python jelenet hatására nevezett el spamnek (hiszen ez is elnyomta a beszélgetést, mint a vikingek kórusa).

Innentől már önbeteljesítő jóslat lett a szóból, a tréfásabb emberek ezután csak annyit írogattak, hogy SPAM SPAM SPAM… amíg valakinek eszébe nem jutott, hogy nem csak hülyeségre lehet használni a spamet, hanem a tapasztalatlan felhasználókat át lehet verni reklámokkal, vírusokkal és egyéb kéretlen levél szeméttel. Innentől kezdve már az e-mail fiókokban is megjelent a spam, ami mind a mai napig megkeseríti az életünket (hacsak nincs egy jó spamszűrőnk).

angol-nyelviskola-monthy

És hogy mit szól az egészhez a Hormel cég? Hát ők egyáltalán nem örülnek, ugyanis a spam jelentése teljesen leamortizálta a termékük amúgy sem jó hírét. Amikor kezdett elterjedni a levélszemét kifejezés, a húsipari cég próbálta megakadályozni a problémás elnevezést, ezért bíróságon kért segítséget a jó híre megvédése érdekében (például hogy szakszövegekben és szoftverekben ne használják a kifejezést). Az ügyből végül semmi érdemleges nem lett, a Hormel védjegye ugyanis csak a nagybetűvel írt „SPAM”-re vonatkozik, „spam”-ről és „Spam”-ről most is beszélhetünk a számítástechnika világában. Habár a SPAM termékek jó hírének már oda, az USA bizonyos területein (pl. Hawaiion) olyan népszerűek, hogy a McDonald’s is árulja őket.

Ha szeretnél többet megtudni a Speak! angol nyelviskola tanfolyamairól, tanárairól, bátran írj nekünk – ígérjük hogy nem fogunk téged spammelni. Első lépésként sok szeretettel meghívunk egy ingyenes szintfelmérőre:

banner_button

hubai_gergely_angol_nyelviskola

Hubai Gergely, Speak! angol nyelviskola

Share This