Szavazás a szörnyű szalamandrára – Speak! Angol Nyelviskola

Az amerikai politika világa tele van izgalmas metaforákkal és ezek egy része érdekes módon kapcsolódik az állatokhoz. Mivel a Speak! Angol Nyelviskola mindig figyel az aktualitásokra is, szeretnénk nektek segítséget nyújtani a világ jobb megértésében is. Az előző részben már olvashattatok az elnöki hatalmat gyakorló béna kacsáról, most pedig az amerikai Szuperkedd alkalmából megismerkedhettek egy szalamandrával, aki több mint 200 év alatt számtalan választást döntött már el…

Választásokat nagyon sokféleképpen lehet nyerni – lehet kampányolni, lehet ígéreteket tenni és lehet egy kicsit manipulálni a játéktáblát. Vegyünk egy nagyon leegyszerűsített példát. Egy hegyen él ötven gazdag család, akik X párt jelöltjét támogatják, mivel ő adócsökkentést ígér a gazdagoknak. A völgyben él ötven szegény család, akik Y párt jelöltjét támogatják, mert ő több munkahelyet ígér. Ha a hegy és a völgy két különböző választókerületbe tartozik, akkor biztos, hogy X és Y párt jelöltje is nyer egy-egy helyet. Ha azonban a választókerületet úgy húzzák meg hogy a hegy és a völgy egy-egy része kerül egyetlen kerületbe, akkor megszűnik ez az előny és nyitottá válik a verseny. Minden azon múlik, hogy hogyan húzzák meg a választókerületek határát.

A választókerületek határainak kreatív átrajzolására az amerikai politikából ered a megfelelő szakszó, ez a gerrymandering.

A „gerrymander” egy képzeletbeli állat, Gerry szalamandrája 1812-ben bukkant fel először Massachusetts állam térképén. Ebben az évben tartottak az államban szenátusi választásokat, a jeffersoni demokraták pedig biztosítani akarták többségüket a testületben, ezért új választókerületi határokat rajzoltak meg. Az új kerületek teljesen logikátlanok voltak, néha városokat, történelmileg összetartozó területeket vágtak ketté – a lényeg az volt, hogy olyan kerületeket alakítsanak ki, melyek biztosíthatják a jeffersoni demokraták többségét a föderalistákkal szemben (ekkor még nem a mai értelemben vett demokratát és republikánusok feszültek egymásnak).

A javaslatot Elbridge Gerry kormányzó aláírása hagyta jóvá, a föderalista sajtó azonban rászállt a témára. A Boston Gazette nevű újságban jelent meg egy karikatúra, ahol az újonnan kialakult választókerületeket állatokként próbálták megmintázni, ezek közül az egyik lett a Chelsea-től Salsbury-ig futó szalamandra, akit végül a kormányzó tiszteletére „gerrymander”-nek kereszteltek el.

angol-nyelviskola-gerry

A negatív sajtókampány ellenére a gerrymandering első dokumentált példája jól működött: a jeffersoni demokraták megnyerték az új kerületek alapján megtartott szenátusi választást, a kongresszust és a kormányzói széket azonban elvitték a föderalisták. Az állását vesztett Gerry kormányzó felfelé bukott, a következő évben ő lett James Madison alelnöke, azonban egy évvel később, 1814-ben elhunyt.

A választási határok átrajzolása azóta is kedvelt időtöltés Amerikában. A lentebbi példán egy újabb „gerrymander” születését látjuk Texas államban. Az állam viszonyaihoz képest demokrata Travis megyét (vörös keret) eredetileg két választókerületre oszlott (sárga és rózsaszín színnel jelölve).

angol-nyelviskola-texas

2003-ban a határokat újrarajzolták, és immár három választókerületre osztották Travis megyét – mindhárom esetben jelentős mennyiségű kisvárost csaptak Austinhoz, mivel ezeken a területeken a Republikánus Párt jóval erősebb. Külön érdekes a narancssárga „gerrymander” aki már inkább egy kígyóra hasonlít: ez a választókerület egészen a határig nyúlik le és 450 kilométer hosszú (ez kb. egy Debrecen-Zalaegerszeg távolságnak felel meg). Mint a példán is láthatjuk, a mai „gerrymanderek” számos állat alakját felvehetik, de egy biztos: ez a hüllő soha nem kerül fel a veszélyeztetett állatok listájára.

Ha tetszett az írásunk és szeretnél még hasonló storykat olvasni, akkor kövesd a Speak! Angol Nyelviskola Facebook-oldalát, hogy első kézből értesülj, ha új cikkel jelentkezünk.

facebook_like_button

hubai_gergely_angol_nyelviskola

Hubai Gergely, Speak! angol nyelviskola

Share This