Miért szól Vivaldi a Speak! angol nyelviskola folyosóin? És miért nem hallja mégsem senki?

Amikor úgy érzem, hogy a fejemben kavargó gondolatok miatt nehezen megy a koncentráció, akkor beteszek egy fülhallgatót és a Youtube-on megkeresem Vivaldi Négy évszakát. A komolyzene „kisimítja” az agyhullámaimat és egy nyugodtabb, mégis koncentráltabb állapotba hozza az agyamat. Most is, miközben ezeket a sorok írom, a Tavasz szól a fülemben és a gondolataimat kifejezni hivatott szavak a dallam ütemére, szinte öntudatlanul kerülnek fel a papírra. Miért van rám és bizonyára sok más emberre is ilyen hatással a klasszikus zene? És miért szól Vivaldi a Speak! angol nyelviskola folyosóin, amit mégsem hall senki? Olvass tovább és kiderül…

Az emberi agy adatfeldolgozó képességének van egy természetes, felső korlátja. Egy olyan határ, amely után az elme egyszerűen nem tud mit kezdeni a felé áramló jelekkel, információkkal, ingerekkel. Ez a pont mindenkinél máskor jön el, de abban biztos vagyok, hogy te is megtapasztaltad már. A „szétrobban a fejem”, „nem tudok elaludni, mert pörög az agyam”, vagy az „egyszerűen nem bírok több oldalt elolvasni a jegyzetből”-állapot neked is ismerős, igaz?

angol-nyelviskola-vivaldi

Mindenki máshogy kezeli ezt a bizonyos „túlcsordulást”. Van, akinek egy kiadós séta segít, mások megszállottan takarítani kezdenek és így egy vizsgaidőszak, vagy egy komolyabb projekt végére jobb kondiban lesznek, vagy egy makulátlan lakásban találják magukat. A mozgás, a fizikai aktivitás az egyik lehetséges módja a feszültség levezetésének.

Számomra a power gomb megnyomását, vagyis a teljes kikapcsolást a komolyzene jelenti. Csukott szemmel, a kanapén elnyújtózva, vagy a kedvenc fotelemben ülve a klasszikusok hallgatása hozza el a tökéletes ellazulást. Ha nem zavarnak meg, órákon át képes vagyok egy helyben ülve, válogatás nélkül hallgatni Wagnert és Verdit, Puccinit és Vivaldit, Schubertet és Mozartot. Ez a fajta zenei relaxáció azért nagyon érdekes, mert a hétköznapokban nem vagyok az a kimondottan nagy komolyzene rajongó. Mégis, ahogy meghallom az első akkordot, a függöny legördül és a ösztönösen ki tudom zárni a világot.

A legjobb az egészben az, hogy lehet, hogy csak egy héttel, nappal, vagy órával később, de a saját bőrömön kezdem el érezni a zene jótékony hatását. Olyan logikai kapcsolatok tűnnek teljesen magától értetődőnek, amelyek korábban megfejthetetlennek tűntek számomra. Ötletek és új gondolatok kavarognak a fejemben és úgy érzem, hogy soha ennyi kreativitás, alkotási kedv és inspiráció nem volt még bennem, mint most.

Az agynak szüksége van a pihenésre. A tanulásnak pedig a külvilág kizárására. Tehát, ha az a kérdés, hogy miért szól „hallhatatlan komolyzene” a Speak! angol nyelviskola folyosóin, akkor a válasz az, hogy éppen emiatt. A nyelvtanulás és nyelvtanítás csak úgy tud sikeres és eredményes lenni, ha nem terheljük túl a rendszeredet. Ha az absztrakt, nehezen megfogható, száraz, elméleti magyarázatok betáplálása helyett gyakorlatközpontú feladatokkal vezetünk rá a megoldásra. Ha a beszédet nem görcsösen és szerepeltetéssel érjük el, hanem felszabadult folyamatossággal és ösztönös automatizmussal.

angol-nyelviskola-vivaldi

Nem az a cél, hogy egy információs szupernóvával kiégessük a memóriádat, hanem az, hogy olyan alkalmazható, gyakorlati tudást adjunk át neked, amellyel meg tudod állni a helyedet az élet bármely szituációjában.

A sikeres nyelvtanulás másik fontos mozzanata a külvilág kizárása. A Speak! angol nyelviskola hallhatatlan komolyzenéje az a motivációs és módszertani elemek ötvözetéből létrejött oktatási szemlélet, amely a „célon tartást” jelenti. Azt a finom egyensúlyt, amely a „nagy cél” elérése és a kis lépések, napi feladatok között kell, hogy létrejöjjön. Egy angol nyelviskola kutya kötelessége, hogy a diákjait minden egyes nappal közelebb hozza a céljaik eléréshez és ehhez a zavaró környezeti hatások és belső problémák kizárására van szükség.

A tanulás/tanítás során ki kell tudnunk zárni a haladás tempójával kapcsolatos kételyeket, a munkahelyi stresszt, a családi, magánéleti problémákat stb. A zajszűrés viszont önmagában nem elég: arra is szükség van, hogy feloldjuk a távlati célok és a napi, fárasztó rutin között feszülő ellentétet. A holtpontokon való átlendüléshez és a folyamatos, magas szintű motiváltsághoz pedig mindennapi sikerélményekre van szükség. „Aha” és „ez az” típusú pillanatokra van szükségünk, amíg egyetlen nagy ívű dallammá, harmóniává, vagyis magabiztos nyelvtudássá nem áll össze „az egész”.

A Speak! angol nyelviskola 100% beszéd, 0% könyv módszere és lelki edzésprogramja egyetlen célt szolgál: azt, hogy a négy évszaktól függetlenül, az az ösztönös, magabiztos nyelvhasználó lehess, aki mindig is szerettél volna lenni.

 

Share This