Az én újévi fogadalmam: angol nyelvtanfolyam

Leszokom a dohányzásról. Egészségesebben fogok élni. Eljárok futni a srácokkal. Többet segítek a házimunkában. Okosabban költöm a pénzemet, többet spórolok. Ilyen és ehhez hasonló fogadalmakat szoktunk tenni az új év első perceiben. Nemes, felnőtt, érett fogadalmakat, amelyekből általában -tisztelet a kivételnek- nem lesz semmi. De vajon miért nem? É mi értelme van egyáltalán a fogadalomtételnek, ha már a második pezsgős koccintás után nem is emlékszünk a saját magunknak tett ígértekre? Erről és az én kétszavas (angol nyelvtanfolyam) újévi fogadalmamról is megtudhatsz egyet s mást. Készen állsz? Akkor olvass tovább…

angol-nyelvtanfolyam-pezsgő

Az újévi fogadalmak többsége nem „égből pottyant mese„. Ha belegondolunk, akkor nagyon érdekes, hogy éppen az év utolsó napján, amely normális esetben az önfeledt, mámoros ünneplésről szól, egy pillanatra megállunk és tiszta fejjel komolyan „magunkba nézünk”. Hiszen a legtöbb fogadalom a rossz szokásaink elhagyásáról, életmódunk, hozzáállásunk megváltoztatásáról, vagy egy régóta halogatott, bölcs döntés, áldozat, vagy éppen erőfeszítés meghozásáról szól. Vagyis csupa olyan dologról, ami „régóta” nyomja a szívünket, lelkiismeretünket, vagy amelyről pontosan tudjuk, hogy a hasznunkra válna, ha megtennénk.

Ám éppen ezért is nehéz teljesíteni ezeket az ígéreteket. Mert rajtunk múlik a megvalósításuk. Amikor a Himnusz és a koccintás után, pezsgővel a kezünkben a szemünket az égboltra, vagy a szoba mennyezetére emeljük, akkor egy percre a bennünk élő Felnőtt felülkerekedik a Gyermekkel szemben. De csak egy percre. Az a pillanat, amikor nem csak elismerjük egy probléma létezését, de megfogadjuk a leküzdését és, általában gyorsan elmúlik és a következő évet pontosan ott folytatjuk, ahol az előzőt abbahagytuk. Nem szokunk le a dohányzásról. Nem eszünk kevesebbet, nem mozgunk, vagy spórolunk többet és továbbra is elfelejtjük a családtagok születésnapjait.

Egyszóval: nem változunk és nem változtatunk. Akkor mégis mi értelme van az egész fogadalomtételnek? Miért ragaszkodunk ennyire makacsan ehhez a hagyományhoz, ha jól tudjuk, hogy az egész csupán formaság?

Mert nem minden fogadalom végzi a kukában. Vannak olyan önmagunknak tett ígéretek, amelyek elől nem tudunk kitérni; amelyek annyira „nyomasztanak” minket, hogy muszáj megfogadnunk őket. Lehet, hogy az életünk múlik azon, hogy leadjunk pár kilót, letegyük a cigit és elkezdjünk sportolni. Lehet, hogy a karrierünk múlik azon, hogy nyitottabbak, magabiztosabbak, vagy felkészültebbek legyünk. Lehet, hogy a magánéletünk, a családunk boldogsága múlik azon, hogy mennyi figyelmet, törődést, szeretetet és gyengédséget tanúsítunk a környezetünk és a társunk iránt.

angol-nyelvtanfolyam-lista

Lehet, hogy nem lesz elég egyszer megfogadni valamit. Lehet, hogy újra és újra emlékeztetnünk kell magunkat rá és újra és újra meg kell újítanunk az eskünket. De jó, ha felidézzük mit mondtunk az újévi fogadalmakról és a bennünk élő Felnőtt bölcsességéről. Tudatosítanunk kell magunkban, hogy ez a fogadalom értünk van, rólunk szól és rajtunk múlik. Hogy nekünk kell célokat kitűzni és nekünk kell végigmenni a célhoz vezető úton.

Én ebben az évben „csak” egy kétszavas újévi fogadalmat tettem: angol nyelvtanfolyam. Sokszor megfogadtam már, hogy abban az évben majd jól megtanulok angolul, de sosem tanultam meg. Rá kellett ébrednem, hogy nem volt elég konkrét a célom és vagyok annyira „jó” ügyvédje a bennem élő kisördögnek, hogy megtaláljam a kiskapukat, amivel kibújhattam a fogadalmam alól. Ezért idén a lehető legkonkrétabb ígéretet tettem magamnak azzal, hogy az angol nyelvtanfolyam mágikus kétszavasát véstem fel az elmém üzenőfalára. (És a lakás kb. száz másik pontjára, de ez egy másik beszélgetés, vagy egy terápiás alkalom témája lehetne.)

Meg akarok tanulni angolul és most már azt is tudom, hogy ehhez egy angol nyelvtanfolyam elvégzésén keresztül vezet az út. Azért választottam a Speak!-et, mert talán ez a nyelviskola lesz az a hely, ahol nem hagyják, hogy elfeledkezzem a fogadalmamról. Ahol újra és újra emlékeztetnek majd arra, hogy mi volt a célom akkor, amikor beiratkoztam az angol nyelvtanfolyam kurzusaira és miért éri meg megküzdeni ezért.

Hiszek benne, hogy idén sikerül.

Ha Te is hiszel, akkor tedd meg az első lépést. Próbáld ki a 100% beszéd, 0% könyv módszer: jelentkezz ingyenes szintfelmérőre!

Jelentkezem

Share This