Miért hajt át a kombájn az angol nyelvtanfolyam hátsókertjén?

Télen havat takarítunk, tavasszal nagytakarítunk, nyáron megtakarítunk, ősszel betakarítunk. Lassan itt a szeptember és időszerű feltenni a kérdést: lesz mit „betakarítani” az idén? Másképp megfogalmazva a kérdést: miért hajt át a kombájn az angol nyelvtanfolyam hátsókertjén? És miért nem fogja a kormányt senki?

Azért klasszak a mezőgazdasági példák, mert nagyon sok mindent el lehet velük magyarázni. A nyelvtudás megszerzése például nagyon hasonlít arra a folyamatra, ahogy a friss, ropogós, vajazásra született, házi fehér kenyér az asztalra kerül.

Először is el kell vetni a búzát. A jó gazda tudja, hogy egy maggal nem megy sokra, ezért kétszer, háromszor annyi vékányit vet el, ahány vékányi termést vár a nyár végén.

A vetés után a növény lassan elkezd növekedni, érni, fejlődni, majd végül jön a várva-várt aratás. A betakarítás után kicsépelt és megszárított búza magvakat finom lisztté őrlik, amiből egy tapasztalt pékmester tökéletes kenyeret süt. Te pedig másnap lesétálsz az utca túloldalán éjjel-nappal nyitva tartó kisboltba, megveszed, hazaviszed és jól megeszed. És máris szebbnek látod a világot.

angol-nyelvtanfolyam-kenyer

Mi köze mindennek egy angol nyelvtanfolyam, vagy úgy általában a nyelvtanulás folyamatához? A látszat ellenére nagyon is sok.

Kezdjük ott, hogy az angoltanulás is egy összetett és időigényes folyamat, ahol számít a sorrend. Nem kezdhetsz rögtön a „kenyérrel”. Az elején sok ezer magot kell elültetned (nyelvtani alapok, szavak, kifejezések stb.), hogy az „aratásnál” ne érjenek kellemetlen meglepetések (= nem tudom, hogy mit kellene mondanom ebben a szituációban).

Rá kell szánnod a megfelelő időt (akár 3-4 angol nyelvtanfolyam 180-240 óráját) és bele kell tenned a szükséges munkamennyiséget (órai gyakorlás, folyamatos beszéd, házi feladat stb.) a folyamatba, különben megrekedsz és el fogsz akadni a fejlődésben.

Azok a hirdetések („szupergyors angol nyelvtanfolyam”, „akciós és villámgyors angol nyelvtanfolyam”, „lélegzetelállítóan gyors és hatékony angol nyelvtanfolyam 300 Ft/órától” stb.), amik a tanulási folyamat „génmódosított” változatát reklámozzák, egyszerűen becsapnak Téged. Azt ígérik, hogy a természetes „növekedésnél” lényegesen rövidebb idő alatt, olcsóbban és kevesebb energiával el tudsz jutni a célodig, de ez tényszerűen nem igaz.

Ne nekem higgy: kérdezz körbe az ismeretségi, baráti körödben és tuti, hogy találsz legalább egy olyan embert, akit már átvertek ezekkel a dumákkal. (Ha megtetted és tévedtem, akkor írj rám a Facebook-on és fizetek Neked egy sört.)

angol-nyelvtanfolyam-aratas

Ha viszont rászánod az időt, betartod a sorrendet, belerakod a tanulásba a szükséges munkamennyiséget, akkor az „aratásnál” bőséges termésre számíthatsz.

Az is tény viszont, hogy egy angol nyelvtanfolyam technológiáján is sok múlik. A Speak! 100% beszéd, 0% könyv módszere megadja a szükséges időt és munkamennyiséget ahhoz, hogy az első, második, vagy harmadik angol nyelvtanfolyam végén bátran beleharaphass abba a bizonyos kenyérbe. Ezerszer jobban fog esni az első falat, ha tudod, hogy megdolgoztál érte.

Nem is szaporítom tovább a szót: vesd el azokat a magokat. Még ma.

banner_button

Share This