A tücsök, a hangya és az angol nyelvtanfolyam meséje

La Fontaine meséjét a szülők és a tanárok talán jobban szeretik mint a gyerekek. Minden, gyermekeknek és gyermekekhez szóló tanmese a „nagy betűs” élet valamelyik „nagy felismeréséről” szól. Olyan közös tudásról, amely generációról generációra száll, és szájról szájra hagyományozódik át. Tanítások szeretetről és hűségről, tudásról és áldozatról, tévedésről és hiúságról, barátságról és bátorságról, jóról és rosszról. A tücsök és a hangya meséje klasszikus példázat: egyszerűségében és tisztaságában civilizációnk egyik legfontosabb építőkockájáról, a munkáról szól. De akkor vajon miről mesél a tücsök, a hangya és az angol nyelvtanfolyam története? Lábakat feltenni, a fotelben kényelmesen elhelyezkedni: mese következik…

A tehetséges tücsök és a szorgalmas hangya tiszta és világos ellentétpárja a valóságban viszonylag ritkán fordul elő. Ismerünk kimagaslóan tehetséges és hangyaszorgalmú „tücsköket”, ahogy kiemelkedő képességekkel nem rendelkező, lusta embereket is. (Utóbbiból valószínűleg valamennyivel többet.) És persze a két végpont között ott van a szürke nem ötven, hanem sok száz, ezer, sőt millió árnyalata.

Emberek vagyunk és nem vagyunk egyformák. Legtöbbünkbe szorult némi tehetség és valamennyi szorgalom. Vannak feladatok, amelyeket ösztönösen jobban végzünk el, és helyzetek, amelyeket nagy elszántsággal, tervezetten és szakszerűen oldunk meg.

angol-nyelvtanfolyam-stark

A tücsök és a hangya klasszikus meséje éppen ezért nem is a tehetség és a szorgalom mesterséges szembeállításáról szól. Nem konfliktustörténet, hanem tudatosságtörténet. Arról az egyszerű felismerésről szól nagyszerűen, hogy ha a tehetség nem párosul előrelátással, akkor bizony baj van. Arról, hogy végig lehet hegedülni a nyarat, de mindig –George R. R. Martin-rajongók figyelem, ez tetszeni fog- közeleg a tél. És, ha felkészületlenül ér minket a tél, akkor éhen maradunk.

A felkészületlenség jelen esetben a munka, és az ezzel járó erőfeszítés hiánya, vagyis a legrosszabb spórolás, amit az ember önmaga és a saját jövője ellen elkövethet. Az agyunk miatt emelkedtünk ki az állatvilágból és nem azért állunk ma is az evolúciós hierarchia csúcsán, hogy ne használjuk azt. Az emberi elme hajtja előre a civilizáció szekerét és a gondolataink révén válunk képessé nagyszerű tettek és a hétköznapi cselekvések végrehajtására egyaránt.

A tücsök, a hangya és az angol nyelvtanfolyam meséje tehát arról szól, hogy fejet kell hajtanunk az egyszerű igazság előtt: munka nélkül, erőfeszítés nélkül nem fog menni. Nem tanulhat meg helyettünk senki angolul. Nem fog helyettünk senki jó, bölcs és megfontolt döntést hozni és nem tudunk a tél közepén kölcsönkérni egy kis tudást a szomszédtól.

Ugyanolyan tudatosan kell tehát viszonyulnunk a nyelvtanuláshoz, mint az élet többi „nagy kérdéséhez”. Látnunk kell előre, hogy miért lesz fontos az elkövetkező hetek, hónapok és évek tükrében az, hogy elkötelezzük magunkat a tanulás mellett. A „közelgő tél” elől ideig-óráig el lehet bújni, de egyszer szembe kell néznünk a „nyári hegedülés” következményeivel.

Lehet, hogy ennek a felismerésnek a hiánya nem jár majd azonnal, kézzel fogható „veszteséggel”. Hiszen, hogyan is érinthetnéd meg, vagy érezhetnéd az elszalasztott, „sosemvolt” lehetőségek árnyát a saját bőrödön? E felismerés elmulasztása, vagy a munka megspórolása a hiányban fog megmutatkozni. A lehetőségek, a fejlődés, egy kiszámíthatóbb, boldogabb, magabiztosabb élet hiányában.

angol-nyelvtanfolyam-tücsök

A Speak! angol nyelviskola és 100% beszéd, 0% könyv módszerű angol nyelvtanfolyam minden tücsöknek otthona és „téli menedékhelye” lehet, aki hajlandó egy kis időre félretenni a hangszerét és „hangyaként látni a világot”. A beszédközpontú és teljesítménycentrikus angol nyelvtanfolyam nem a tehetség, vagy a mitikus nyelvérzék alapján válogat. Mi azoknak a tudatos embereknek kínálunk reális alternatívát a hagyományos módszerekkel szemben, akik nem csak vágynak a jobbra, de hajlandók megdolgozni is érte.

Hangyaszorgalommal, sok gyakorlás, folyamatos beszéd, kitartó munka, teljesítménycentrikus angol nyelvtanfolyam és nem „szupergyors csodamódszerek” révén.

Share This