Mikor válunk felnőtté? És miért fontos, hogy azok legyünk, ha egy angol nyelvtanfolyam elvégzésére adjuk a fejünket?

Felnőttnek lenni „lelkiállapot”. Nem a személyigazolványunk, a családi állapotunk, szellemi képességeink, vagy az anyagi helyzetünk függvénye, hanem a tetteink és döntéseink következménye. Ha leegyszerűsítjük a kérdést, felnőttnek lenni azt jelenti, hogy képesek vagyunk felelősséget vállalni önmagunkért. Jó és rossz döntéseinkért, helyes vagy téves ítéleteinkért, a munkánkért, a tanulmányainkért, a lelki egyensúlyunkért és a jövőnkért. Nagybetűs felnőttnek lenni az egyik legnehezebb dolog az életben, mégsem írnak róla könyveket és nem tanítják az iskolákban hogyan kellene jól csinálnunk. Muszáj improvizálnunk. De vajon mikor válunk valódi felnőtté? És miért fontos, hogy azok legyünk, ha egy angol nyelvtanfolyam elvégzésére adjuk a fejünket? Olvass tovább és kiderül…

angol-nyelvtanfolyam-tudatossag

Akkor válunk felnőtté, amikor eljutunk arra a pontra, hogy „megállunk egyedül a lábunkon”. És elsősorban nem anyagi értelemben –bár a saját számlák befizetése tapasztalataim szerint „nemesíti” az embert-, hanem abból a szempontból, hogy felelősen és éretten kezdünk el viszonyulni a világhoz. Ezért mondom, hogy a felnőttség nem életkor kérdése. Sok olyan 30 év körüli, a munkájában sikeres, magasan kvalifikált embert ismerek, akik a látszat ellenére még mindig „gyerekek”. Vagy azért, mert képtelenek voltak elhagyni a fészek melegét és tudatosan gyereksorban tartják magukat, vagy azért, mert bár elköltöztek otthonról, továbbra is felelőtlen 3 évesként viselkednek.

Mert a felelősségvállalás megléte, vagy hiánya az a láthatatlan határvonal, amely elválasztja egymástól a gyermeki és a felnőtt létet. Ez az a mindent felülíró vastörvény, amely mellett minden más tényező (munka, család, tudás stb.) csak másodlagos jelentőséggel bír.

De honnan tudhatjuk, hogy mi már átléptük azt a bizonyos láthatatlan határvonalat, amely e két világot elválasztja egymástól? Hiszen ezen a határon nincs vámvizsgálat, sem útlevél ellenőrzés. Az átlépéshez nem kell vízum, befogadó nyilatkozat, sőt, pontosan azt sem tudjuk, hogy mikor és kinek kellene mindezeket bemutatni. Magunk vagyunk. Egyedül vagyunk. Éppen ezért csak és kizárólag rajtunk múlik, hogy mikor DÖNTÜNK úgy, hogy bebocsátást kérünk a felnőttek világába.

Ezzel pedig visszakanyarodtunk a bevezetőben tett legelső állításunkhoz. A felnőttség „lelkiállapot”. A felnőttség a tudatos, önmagáért felelősséget vállalni képes ember lelkiállapota. Egy olyan emberé, aki készen áll együtt élni a saját döntései meghozatalának és elviselésének terhével egyaránt. Máshogy megfogalmazva: aki megérett arra, hogy képes átlépni a határt.

angol-nyelvtanfolyam-hataratlepes

Hogy miért fontos ez a Speak! és egy angol nyelvtanfolyam szempontjából? Azért, mert a sikeres nyelvtanulás alapja az elkötelezettség. Elkötelezettség a tudásszerzés mellett. Elkötelezettség a kitartó munka mellett. Elkötelezettség a motiváció fenntartása mellett.  Elkötelezettség a folyamatos gyakorlás mellett. Elkötelezettség az áldozathozatal mellett. Elkötelezettség a nehézségek leküzdése mellett.

Erre az elkötelezettségre és az ezzel járó felelősség cipelésére pedig csak egy nagybetűs felnőtt képes. Egy olyan ember, aki egy angol nyelvtanfolyamban döntést, a döntés meghozatalában felelősséget, a felelősség vállalásában pedig elkötelezettséget lát és vállal. Annak minden következményével, nehézségével, áldozatával együtt.

A Speak! Nyelviskola a felnőttek nyelviskolája. Azoké az embereké, akik hajlandóak átgondolt, érett döntést meghozva, maximálisan elköteleződni a nyelvtanulás mellett. Azoké az embereké, akik a beszédközpontú angol nyelvtanfolyam választásában is ugyanolyan tudatossággal és megfontoltsággal nyilvánulnak meg, mint az életük más döntéseiben.

A Speak! és a 100% beszéd 0% könyv módszerű angol nyelvtanfolyam értetek jött létre. És az elmúlt 1 év alatt fel is nőttünk a feladathoz.

Share This