Kép forrása: canva – canva.com

Régóta szeretnél megtanulni egy új nyelvet, de úgy gondolod, hogy már túl késő elkezdeni? Ebben a cikkben elmondjuk, hogy milyen fontos tényezői vannak annak, hogy sikeres (angol) nyelvtanuló lehess felnőtt korban is, és hogy sosem késő elkezdeni egy új nyelv tanulását!

Felnőttként úgy érezhetjük, hogy gyerekkorunkban elszalasztottuk a nyelvtanulás lehetőségét, de az igazság az, hogy az agyunk tökéletesen alkalmas arra, hogy bármely életkorban új dolgokat tanuljunk. Sőt, kutatások kimutatták, hogy a felnőttek gyakran olyan érettséget és fegyelmet visznek a nyelvtanulás folyamatába, amely hatékonyabbá és eredményesebbé teheti azt. Felnőttként nagyobb felelősséget vállalunk a nyelvtanulásunk iránt, hiszen mi már tudjuk azt, amit egy gyerek még nem feltétlenül: a nyelvtudás hatalmas kincs, és rengeteg lehetőséget vonz magához. Éppen ezért érdemes nyitottnak lenned egy új nyelv megtanulására. Lehet, hogy meglepődsz majd a fejlődésen, amit elérhetsz, és az új készségeken és tapasztalatokon, amiket szerezhetsz.

Ne feledd, hogy egy új nyelv tanulása nem csak egy új szókészlet és nyelvtani szabályok elsajátításáról szól. Hanem arról is, hogy nyiss az új kultúrák, emberek és nézőpontok felé. Ne hagyd tehát, hogy a kudarctól való félelem, vagy a feladat vélt nehézsége elbátortalanítson. Ehelyett fogadd el a kihívást, és nézd meg, hová vezethet. Az első lépést már ma megteheted, ha kitöltöd a Speak!-es szintfelmérőt. A lehetőségek végtelenek, a döntés pedig a te kezedben van!

Kép forrása: https://bas.kernhigh.org/apps/pages/esl

De mit mond erről a tudomány? Mégis meddig foghat bele valaki a nyelvtanulásba?

Van egy elmélet, amit a kritikus időszak hipotéziseként emlegetnek a nyelvészet területén, amely azt állítja, hogy van egy bizonyos időszak, az úgynevezett kritikus időszak, amely alatt az egyén a legjobban képes megtanulni egy adott nyelvet, és amely után ez sokkal nehezebbé és végül kevésbé sikeressé válik.

Az elmélet szerint a nyelvvel való érintkezés ebben a kritikus időszakban szükséges a normális nyelvi fejlődéshez, és ha ebben az időszakban nem találkozunk a nyelvvel, az nyelvi nehézségekhez vagy akár nyelvi deprivációhoz (=megfosztottsághoz) vezethet. A nyelvtanulás kritikus időszakának pontos időtartama még mindig vita tárgya a nyelvészek és az idegtudósok között. Egyes kutatók azt javasolják, hogy a nyelvtanulás kritikus időszaka a korai gyermekkorban kezdődik és a pubertáskorig tart, míg mások szerint a korai tinédzserkorig vagy akár a korai felnőttkorig is eltarthat. Egyes tanulmányok szerint a nyelvtanulás kritikus időszaka az egyéntől és a tanulandó nyelvtől függően változhat. A folyamatos vita ellenére a legtöbb kutató egyetért abban, hogy a nyelvtanulás kritikus időszaka a nyelvi inputra (=bevitelre) való fokozott érzékenység időszaka, amely megalapozza a normális nyelvi fejlődést, és biztosítja, hogy az agy nyelvfeldolgozó mechanizmusai megfelelően be vannak drótozva és működnek.

Hány éves korban érdemes belefogni a tanulásba?

Nincs olyan életkor, amely a „legjobb” lenne egy új nyelv elsajátításához, mivel mindenki tanulási folyamata egyedi. A kutatások azonban azt mutatják, hogy a második nyelvvel való korai ismerkedés jelentős hatással lehet a nyelvi fejlődésre és a nyelvtudásra. Azok a gyermekek, akik fiatalon ismerkednek meg egy második nyelvvel, gyakran képesek anyanyelvi szintű nyelvtudást kifejleszteni, és jobb nyelvi képességeket mutatnak, mint azok, akik később kezdenek el tanulni. Ennek ellenére soha nem késő megtanulni egy új nyelvet, és sok felnőtt is képes magas szintű nyelvtudást elérni következetes gyakorlással és elmélyüléssel.

A nyelvtanulás sikerének kulcsa a motiváció, a következetes munka és a megfelelő megközelítés, függetlenül az életkortól.

Íme néhány fontos tényező, ami elősegítheti a sikeres nyelvtanulást:

1.     Következetesség: A nyelvvel való rendszeres és következetes találkozás olvasás, beszéd, írás és hallgatás révén elengedhetetlen.

2.     Elmerülés: Ha anyanyelvi beszélőkkel veszed körül magad, és aktívan használod a nyelvet a mindennapi életben, az segíthet abban, hogy folyékonyabban beszélj.

3.     Gyakorlás: A rendszeres gyakorlás nyelvtanárral vagy nyelvcsereprogramokon keresztül segíthet a nyelvtudásod fejlesztésében és a motivációd fenntartásában.

4.     Célok kitűzése: Ha konkrét célokat tűz ki a nyelvtanulással kapcsolatban, az segíthet abban, hogy erőfeszítéseidre összpontosíts és mérd a fejlődésedet.

5.     Türelem: A nyelvtanulás lassú és kihívást jelentő folyamat lehet, különösen a felnőttek számára, de fontos, hogy türelmes és kitartó legyél!

6.     Tanulási stílus: Saját tanulási stílusod megértése segíthet abban, hogy a nyelvtanulási tapasztalatokat az erősségeidhez igazítsd, és megtaláld a számodra legjobban működő módszereket.

7.     Kulturális kitettség: Ha megismerkedsz a nyelvet tanuló emberek kultúrájával, az segíthet mélyebben megérteni a nyelvet és annak kontextusát.

Kép forrása: https://www.kqed.org/forum/2010101889584/learning-english-as-an-adult-isnt-as-easy-as-a-b-c

A nyelvtanuláshoz használt módszer több okból is fontos:

1.     Hatékonyság: Egy jól kidolgozott módszer segíthet a nyelvtanulás hatékonyabbá tételében, mivel a nyelv legfontosabb elemeire összpontosít, és elkerülhető az időpocsékolás a nem hatékony megközelítésekre. Ezért a Speak! módszerével nem tudsz félrenyúlni!

2.     Motiváció: Egy jó nyelvtanulási módszernek magával ragadónak és élvezetesnek kell lennie, ami segít abban, hogy idővel motivált és érdeklődő maradj a nyelv iránt. Nálunk biztos lehetsz majd abban, hogy a tanárod mindig motiválni fog téged, hiszen az ő célja is az, hogy megtanulj angolul.

3.     A fejlődés nyomon követése: A strukturált megközelítés segíthet nyomon követni a fejlődésedet és mérni a nyelvi képességeidet, ami eredményességérzetet és motivációt ad a tanulás folytatásához. Nálunk ezt a fajta szintet 17 különböző tudásszintben mérjük.

4.     A frusztráció elkerülése: Egy jól megtervezett módszer segíthet elkerülni a nyelvtanulás során felmerülő gyakori buktatókat és frusztrációkat, mint például az unalom vagy a haladás hiánya. Nálunk lehetőséged van személyre szabott órákon részt venni, a saját igényeid szerint.

5.     A célok teljesítése: Egy jól megtervezett módszer segíthet neked abban, hogy kitűzd és elérd a nyelvtanulási céljaidat, akár utazás, munka vagy személyes kiteljesedés céljából szeretnéd megtanulni a nyelvet.

Végső soron a megfelelő nyelvtanulási módszer a Te egyéni tanulási stílusodtól, a céljaidtól és a rendelkezésedre álló erőforrásoktól függ. Fontos, hogy kísérletez, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbbet.

Egy új nyelv tanulása értékes és hasznos időtöltés, amely egy életen át kamatoztatható előnyökkel járhat. Megnyitja az ajtókat új kultúrák felé, javíthatja a szakmai kilátásokat, és önbizalmat adhat ahhoz, hogy utazhass és felfedezhesd a világot. És ami a legfontosabb, hogy személyes kiteljesedést és elégedettséget hozhat el a számodra. Ha teheted, vágj bele még ma az angol nyelvtanulásba! Nem fogod megbánni. Első lépésként pedig töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket, hogy segíteni tudjunk.

Budai Boglárka
a Speak! Nyelviskola ügyfélszolgálati vezetője és tanára

Share This