Kép forrása: canva.com

A modern kor lingua francája, azaz közvetítő nyelve kétségtelenül az angol. És ez nem csak egy szimpla nyilatkozat, hiszen körülbelül 375 millió ember beszél angolul világszerte, és több mint 65 olyan ország van, ahol az angol a hivatalos vagy az elsődleges nyelv. Így, amennyiben az álmaid között szerepel, hogy a nyakadba vedd a világot, nem állhat az utadba holmi nyelvi akadály. Egyetértesz? Apropó! Szerepel a bakancslistádon Észak-Írország? Mert most pontosan ide kalandozunk – legalábbis virtuálisan mindenképpen.

Írország kicsiben

Észak-Írország – nem meglepetés – Írország szigetén, annak északkeleti részén fekszik, 14 ezer 139 négyzetkilométernyi területen, ami a sziget teljes területének mintegy hatoda. Észak-Írország az Egyesült Királyság második legritkábban lakott része Skócia után, 122 emberrel négyzetkilométerenként. A Magyarországhoz képest alig heted akkora kiterjedésű régiót keletről az Ír-tenger, északról az Atlanti-óceán határolja, a két víztömeget az Északi-csatorna választja el egymástól. Délen és nyugaton az Ír Köztársasággal szomszédos.

Minek része és minek nem? Hogy is van ez?

Észak-Írországot sokféleképpen írják le: országnak, tartománynak, régiónak – de hogy van ez valójában? Tegyük tisztába: Észak-Írország része az Egyesült Királyságnak (Anglia, Wales, Skócia, Észak-Írország), de nem része Nagy-Britanniának (Anglia, Wales, Skócia). Illetve szintén nem része az Ír Köztársaságnak. Ez a régió 1922-es húsvéti felkelés során történt felosztása óta így van. Az országok közötti átkeléskor azonban nincs határ, mindenki szabadon átkelhet minden ellenőrző pont vagy megálló nélkül.

The Troubles

Észak-Írországot 30 éven át sújtotta a „bajok” néven ismert, szektás erőszak időszaka. Ez a korszak tele volt autós robbantásokkal, zavargásokkal, bosszúból elkövetett gyilkosságokkal. Az 1960-as évek végétől az 1990-es évek végéig tartott. A gondokat a katolikus Írország és a protestáns Anglia közötti több évszázados konfliktus szülte. A feszültség az 1968-69-es eseményekkel erőszakba torkollott. Az 1970-es, 1980-as és 1990-es években Észak-Írország tucatnyi felekezeti támadást szenvedett el, amelyeket mindkét oldalon félkatonai csoportok, például az IRA és az Ulsteri Önkéntes Erők követtek el. A halottak között több száz civil volt. Bár tagadhatatlan, hogy a viszálynak felekezeti dimenziója is volt – a „protestáns” és „katolikus” kifejezéseket használták a két oldalra –, nem vallási konfliktusként könyvelik el. A kulcskérdés egyértelműen Észak-Írország státusza volt. Az unionisták és a lojalisták, akik történelmi okokból többnyire ulsteri protestánsok voltak, azt akarták, hogy Észak-Írország az Egyesült Királyságon belül maradjon. Az ír nacionalisták és republikánusok, akik többnyire ír katolikusok voltak, azt szerették volna, hogy Észak-Írország hagyja el az Egyesült Királyságot, és csatlakozzon Írországhoz. A szembenállásnak az 1998-ban aláírt nagypénteki megállapodás vetett véget. Ebben módosították az ír alkotmányt, és megszüntették a köztársaság területi igényét Észak-Írországgal szemben. A The Troubles inspirálta a Bloody Sunday című U2-dalt is, de sok más zenész is ihletett merített a történésekből, köztük Sinead O’Connor, Phil Collins, Morrissey és Flogging Molly. Ebben a témában készült az Apám nevében című film is a csodálatos Daniel Day-Lewis főszereplésével.

Falai békét hoznak

Fővárosa és egyben legnépesebb települése Belfast. Ikonikus a békefalai miatt, amelyek kettéválasztják a katolikus és a protestáns közösségeket. A már említett nagypénteki megállapodás óta Észak-Írország számos békefalat emelt. Ezek választják el azokat a katolikus és protestáns közösségeket, amelyek tagjai képtelenek kijönni egymással. Egész egyszerűen a biztonság érdekében állították fel őket. A legvitatottabb területeken még most is van néhány kapu, ami napnyugtakor bizony zárva van. Ha szeretnéd látni ezeket a falakat és megismerni a konfliktus részleteit, a Black Taxi Tour tökéletes alternatívát nyújt hozzá.

Számos mikroklímája van

Szó szerint, az egyik faluból átnézve a másikba, vagy a völgy túloldalán teljesen más időjárásnak lehetünk szemtanúi. Míg az egyik helyen napos és nyugodt klímát találunk, a másikon oldalra zuhoghat az eső a hatalmas széltől. Az időjárás nagyon változatos, rendkívül gyorsan változik. Ez persze óriási kihívást jelent a szabadtéri tevékenységek tervezésében. Nem árt rétegesen öltözni, és nagyra értékelni a napsütéses időt, amikor éppen úgy adódik.

A Trónok harcát többnyire Észak-Írországban forgatták

Észak-Írország az a hely, ahol a Trónok harcát forgatták – stúdióban és külső helyszíneken egyaránt. Ez nagy fellendülést jelentett a helyi gazdaság számára, mivel turisztikai attrakciók alakultak ki a látnivalók körül. További színterek kialakítása is folyamatban van, mint jövőbeli városnéző célpontok. A sorozat híres helyszínei közé tartozik a Dunluce kastély, a Dark Hedges, a Ballintoy kikötő és a Magheramorne kőbánya. Igen, jól érzed, lélegzetelállító helyei vannak, szikrázóan gyönyörű színekkel.

Szórakoztató a nyelvjárást tanulni

Mint a legtöbb helyen, Észak-Írországban is számottevő a regionális szleng. Ez különösen igaz az Ulster-Scots területekre. Egyes szavak igazán szórakoztatóak, míg mások hallatán valószínűleg csodálkozva csóválnád a fejed. Ha szeretnél kicsit utána olvasni, itt megteheted!

És ha még nem unod, akkor a Guinness-rekordok könyvébe írt bejegyzésektől kezdve az elképesztő statisztikákon át a legszórakoztatóbb adatokig itt van 10 elképesztő tény Észak-Írországról, amelyekről valószínűleg még soha nem hallottál.

  1. Észak-Írországban egyetlen jogilag elismert zászló létezik: az Unió zászlaja.
  2. A Halloween hagyománya valójában innen származik.
  3. Belfastban épült a szerencsétlenül járt óceánjáró, a Titanic.
  4. Észak-Írországban szabálysértésnek számít, ha nyilvános helyen részeg vagy.
  5. A nigériaiak több Guinnesst isznak, mint az észak-írek.
  6. Sok amerikai elnök ulsteri gyökerekkel rendelkezik, köztük Jackson, Buchanan és Arthur.
  7. Legközelebbi pontján Észak-Írország mindössze 21 kilométerre van a skót partoktól.
  8. Az Antrim megyében található Ballygally kastély, amely ma egy szálloda, állítólag Észak-Írország legkísértetiesebb helye.
  9. Sok híres ember született itt, köztük Seamus Heaney, CS Lewis, Liam Neeson és Kenneth Branagh.
  10. A közhiedelemmel ellentétben Észak-Írországban csak az emberek kilenc százalékának van természetesen vörös haja.

Felkeltettük az érdeklődésedet, hogy személyesen is bebarangold ezt a régiót? Az angolra persze megint csak szükséged lesz. Ha úgy érzed, hogy egy kicsit még csiszolnál az angol nyelvtudásodon, akkor szívesen állunk rendelkezésedre, és a szintfelmérő kitöltése után rögtön fel is vesszük Veled a kapcsolatot!

Németh Márti,
ATP szövegírás, marketing szövegíró  

Share This