Kép forrása: canva – canva.com

Az angol a harmadik legtöbbet beszélt anyanyelv a világon, csak a mandarin (kínai) és a spanyol előzi meg, és összességében többen beszélik, mint bármely más nyelvet a világon. Az angol a 17. század során – nagyrészt a Brit Birodalom és az Egyesült Államok befolyásának köszönhetően – világszerte elterjedt, és a nemzetközi diskurzus, a diplomácia és az üzleti élet vezető nyelvévé vált. Nincs olyan szeglet a Földön, ahol ne használnák. Óceánia régióiban körülbelül 30 millió ember beszél angolul, ebből nagyjából 200 ezren a Fidzsi-szigeteken élnek, ide kalandozunk most! Vitorlákat fel, Óceánia, jövünk!

A Fidzsi-szigeteken az 1997-es alkotmány értelmében három hivatalos nyelv van: angol, fidzsi és hindi. A fidzsi nyelvet a legtöbb bennszülött fidzsi lakos első nyelvként beszéli, ők a lakosság mintegy 54 százalékát teszik ki. Az indo-fidzsik a további 37 százalékot alkotják, főként a hindi nyelv helyi változatát beszélik, amelyet fidzsi hindi néven ismernek. Az angol, a brit gyarmati uralom maradványa a szigeteken, 1997-ig ez volt az egyetlen hivatalos nyelv, és széles körben használják a kormányzatban, az üzleti életben és az oktatásban lingua francaként (közvetítőnyelv, segédnyelv). A legtöbb ember legalább két nyelvet beszél, beleértve az angolt és a saját etnikai közösségének nyelvét.

Fidzsi-geológia

A Fidzsi-szigetek vulkanikus eredetű szigetcsoportja a Csendes-óceán déli részén, Honolulutól körülbelül 4450 kilométerre délnyugatra és Új-Zélandtól 1770 kilométerre északra található. A szigetcsoportot alkotó 332 sziget és 522 kisebb szigetecske közül körülbelül 106 állandóan lakott. A teljes terület mérete 18 ezer 272 négyzetkilométer. A lakosság nagy része a négy fő szigeten él: Viti Levu, Vana Levu, Ono-i-Lau és Kadavu-sziget.

A Fidzsi-szigetek története

Ahogy azt már tudjuk, tehát a Fidzsi-szigetek egy szigetcsoport a Csendes-óceán déli részén. A szigetek eredeti telepesei polinéz és melanéz népek voltak, akik évezredek óta éltek a szigeteken. Majd a 19. század első felében európaiak érkeztek a szigetekre. A szigeteken lévő törzsi csoportok háborúzni kezdtek, és végül a helyi főnökök úgy döntöttek, hogy 1874-ben Nagy-Britanniának adják a szigeteket a béke helyreállítása érdekében. A Fidzsi-szigetek így körülbelül 100 évig brit gyarmat volt, majd 1970-ben vált független országgá. Szuverenitását követően a demokrácia és a katonai diktatúra időszakát élte meg. 2006-ban Frank Bainimarama katonai puccsot vezetett, és elfoglalta az országot. Azóta szabad választások nélkül kormányozza a szigeteket.

Érdekességek Fidzsi-szigetről

Ha a virtuális kiruccanásunkon kívül fizikálisan is tervezed meglátogatni a szigetet, egyben biztos lehetsz: a fogadtatásod olyan meleg lesz, mint a trópusi időjárás. A lenyűgöző hagyományok, az óceánok védelme és gazdag multikulturális történelem egészen biztosan téged is ámulatba ejt majd – a csendes-óceáni szigetek nemzetében sokkal több van, mint gyönyörű szigetei és strandjai. De repüljünk is rá az érdekességek terepére!

 • Azon agyalsz, hogy hogyan köszönsz majd a Fidzsi-szigeteken? Hát ez attól függ, hogy milyen nyelven akarsz megszólalni náluk. A Fidzsi-szigetek azon kevés országainak egyike a világon, ahol három nemzeti nyelv létezik. Így akár azt mondod majd fidzsi-hindi nyelven, hogy „namaste”, fidzsi nyelven, hogy „bula” vagy angolul, hogy „hello”, multikulturális nemzetként a helyiek megértik és szeretettel fogadják, akik egyébként a világ legbarátságosabb emberei között is helyet foglalnak.
 • Apropó! Ha a Fidzsi-szigetekre szeretnél repülőjegyet foglalni, érdemes lehet utánanézni egy apróságnak – bár Fidzsinek 28 repülőtere van, ezek közül csak 4-en van burkolt kifutópálya.
 • Ha valaha is vágytál főtt denevérre, akkor a Fidzsi-szigetek valóra váltja az álmodat. Ezt a finomságot ugyanis nyers hallal és különféle gyökerekkel együtt gyakran fogyasztják a helyiek. Bizonyos más ételeket banánlevélbe csomagolnak, és földalatti sütőben vagy az úgynevezett „lovo”-ban varázsolják készre.
 • Ha már a gyökerekről beszélünk, akkor, íme, egy recept: a yaqona bokor gyökerét felőröljük és vízzel leszűrjük, így készül a Fidzsi-szigetek hagyományos itala, a kava.
 • Erre készülj fel, mert a legtöbb nyugati ember számára hihetetlenül zavaró, hogy sok Fidzsi-szigeteki felvonja a szemöldökét, hogy non-verbálisan kimondja az igent.
 • Furcsa, de igaz, hogy Taveuni szigetén lehet egyszerre két különböző időzónában tartózkodni, mivel a Fidzsi-szigetek túlterjed a nemzetközi dátumvonalon.
 • A kannibalizmus egykor általános gyakorlat volt a fidzsik körében. De ne félj, hála Ratu Cakobau királynak, ennek 1871-ben vége szakadt. Amúgy a legtöbb elfogyasztott ember világrekordját pont ez a figura tartja. A feljegyzés szerint 872 és 999 közötti számú embert fogyasztott el élete során.
 • Már említettem, hogy a Fidzsi-szigetek rengeteg kicsi és még kisebb szigetből áll, amelyek közül rengeteg lakatlan. Ha szeretnél egy saját paradicsomszeletet, akkor röpke pár millióért, itt erre is lehetőséged nyílhat. 2005-ben Mel Gibson 15 millió dollárért megvásárolta a Mago Islandet.
 • Tudtad, hogy a Fidzsi-szigetek zászlaja világoskék háttérből áll, a bal felső sarokban pedig a British Union Jack lobogó, a zászló jobb oldalán pedig a nemzeti címer pajzsa látható? A brit nemzeti zászló utal a Brit Birodalommal való közös múltra, a kék háttér a Fidzsi-szigetek tengerrel körülvett lokációjára hajaz, a nemzeti címerpajzson látható kakaóhüvelyt tartó arany oroszlán, pálmafák, banán, cukornád és a galamb pedig a megélhetést biztosító exportra, illetve a békevágyra aposztrofál.
 • Képzeld, a Fidzsi-szigeteket vulkánok hálózata alkotja, amelyek közül néhány még mindig termikus aktivitással rendelkezik. Az utolsó vulkán a Taveuni-hegy csúcsán tört ki 500 évvel ezelőtt. A Nabukelevu lávakupolák hálózata, amelyek az idők során alakultak ki a kitörésekből. A vulkanikus talaj az oka a végtelen növényvilágnak és dzsungelnek, amely átíveli a Fidzsi-szigeteket.
 • A Fidzsi-szigetek a majomarcú denevér otthona. Ez a pici lény a világ ezen részén őshonos. William és Ruth Beckon 1976-ban fedezte fel ezt a furcsa nevű denevért a Fidzsi Taveuni szigetén. A denevér súlya körülbelül 220-360 gramm és narancssárga szemei vannak. A Fidzsi-szigeteken eddig csak hat észlelést jegyeztek fel. Ennek oka, hogy csak a magas hegyekben található felhőerdőkben találhatók meg, amely védett terület, és az emberek számára nehezen elérhető.
 • Ha ide tartasz, nem árt, ha tudod, hogy a Fidzsi-szigeteki tengeri kígyó mérgezőbb, mint a közönséges szárazföldi kígyók. A fekete-fehér sávos tengeri kígyó általában a Fidzsi-szigetek partvidékén és lagúnáiban található. Ez egy nagyon békés kígyó, és csak akkor támad, ha provokálják vagy zavarják. Mérge körülbelül hússzor erősebb, mint a szárazföldi kígyóé, de szerencsénkre a szája olyan kicsi, hogy nem tud megharapni egy embert. Állítólag csak annyira tudja szétnyitni a száját, hogy egy baba ujjai között lévő szalagot tudna megharapni, bár ezt soha nem bizonyították.
 • A nyers hal a normál étrend része itt, a Fidzsi-szigetek egyik legnépszerűbb nemzeti étele a kokoda, amely a ceviche-hez hasonlóan fogyasztott nyers halból áll. A halat kókusztej vagy tejszín, chili, hagyma és citromlé keverékében pácolják. Nincs szükség tűzre, mivel a sav megfőzi a halat, és így biztonságosan fogyasztható nyersen is. Hagyományosan kókuszhéjban vagy kivájt ananászban tálalják.

És bizony-bizony kedves olvasó, ha a Fidzsi-szigetekre készülsz, és momentán nem beszélsz fidzsi vagy hindu nyelven, akkor szükséged lesz az angolra is! A Speak! segít neked abban, hogy felturbózd a tudásod, és abban is, hogy elűzd a mumust, és végre merj megszólalni angolul, ha eddig ez volt a gátló tényező a fluent English (folyékony angol) terepén! Elsőként töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőt!

Németh Márti,
ATP szövegírás, marketing szövegíró  

Share This