Kép forrása: canva – canva.com

Grenada egy napsütéses sziget, vagyis tulajdonképpen inkább hívjuk a fűszeres szigetnek, mert akár hiszed, akár nem, főként ételízesítőiről ismert és kedvelt. Egészen pontosan úgy, mint a szerecsendió, a szegfűszeg, a gyömbér, a fahéj és még sorolhatnánk napestig. Noha a tény, hogy az ország rengeteg fűszer otthona, köztudott, még sok mindent felfedezhetünk erről az érdekes szigetről, beleértve a világszínvonalú kakaót, a csodálatos strandokat, a fenséges vízeséseket és a világ első víz alatti szoborparkját. Ja, és persze mondanunk sem kell: egy újabb angolul beszélő régió. Indulhatunk?

Grenada földrajza

Grenada állam Grenadából, Carriacouból és Petite Martinique-ból áll. Délen Trinidad és Tobago, északon St. Vincent és a Grenadine-szigetek határolják a kelet-karibi térségben. A Windward-szigetek legdélibb része. Venezuelától 160 kilométerre északra, Barbadostól pedig  250 kilométerre délnyugatra található. Grenada szigete 18 kilométer széles és 34 kilométer hosszú, területe mintegy 440 négyzetkilométer, ebből Carriacou 34, Petite Martinique pedig 194 négyzetkilométert tesz ki. Grenada vulkáni eredetű domborzata rendkívül szép és változatos környezetet hozott létre a hegyvidéki esőerdőktől a száraz alföldekig és a tengerparti mangrovéig. A legmagasabb pont a St. Catherine-hegy mintegy 850 méter magas, és ősi vulkáni kráterek találhatók a központi masszívumában.

Történelem

Grenadát Kolumbusz Kristóf 1498. augusztus 15-én látta meg, amikor megállás nélkül elhajózott a sziget mellett, és a Concepción nevet adta neki. A Grenada név eredete sajnos homályos, így nem tudunk kielégítő magyarázattal szolgálni. Grenadát 150 éven át egy rendkívül harcias karib nép uralta, akik korábban megölték a békésebb Arawak bennszülött indiánokat. 1609-ben brit kereskedők megpróbáltak itt települést alapítani, de a karibok távozásra kényszerítették őket. Majd 1650-ben Martinique francia kormányzója, Jacques-Dyel du Parquet megvásárolta Grenadát, és települést alapított St. George’s-ban. Grenada 1762-ig francia gyarmat maradt, amikor is a britek előtt kapitulálni kényszerültek a franciák. Hivatalosan 1763-ban engedték át Nagy-Britanniának a területet a Párizsi Szerződés keretében. 1779-ben a franciák visszafoglalták, de 1783-ban újra visszaadták Nagy-Britanniának. A 18. század végén a britek nagyszámú rabszolgát importáltak Afrikából, hogy a cukorültetvényeken dolgozzanak. 1795-ben és 1796-ban, amikor a francia politika a rabszolgaság eltörlését részesítette előnyben, lázadás tört ki a brit uralom ellen a franciák támogatásával Martinique-on. A lázadók számos britet lemészároltak, köztük a főkormányzót is, de a felkelést elfojtották. A rabszolgák emancipációja végül 1833-ban lépett életbe. Grenada volt a brit Windward-szigetek kormányának központja 1885-től 1958-ig, amikor is csatlakozott a Nyugat-Indiai Szövetség uniójához. A szövetség 1962-ben szűnt meg, ezután Grenada megpróbált szövetséget kötni a Windward-szigetek fennmaradó területeivel, valamint Barbadosszal és a Leeward-szigetekkel. 1967. március 3-án azonban a sziget az Egyesült Királysággal társulva önkormányzati állammá vált. Végül 1974. február 7-én vált független nemzetté.

10 dolog, amiről Grenada híres

  • Víz alatti szoborpark St. George’s-ban

A St. George’s-i víz alatti szoborpark koncepciója a korallzátonyok megőrzésének elősegítése volt. Jason deCaires Taylor, a Grenada nyugati partjainál található víz alatti szobrok alkotója konstatálta, hogy a szobrok mesterséges zátonyként szolgálnak. A legtöbb szobor betonacélból és betonból épült, és az évek során számos tengeri fajt vonzottak azokra a területekre, ahol korábban sérült zátonyok voltak. A szobrok meglepően jól illeszkednek a víz alatti környezetbe. A víz alatti művészet Grenadával kapcsolatos kulturális és történelmi történeteket mesél el látogatóinak, és snorkeling, illetve búvártúrák során is megtekinthető.

  • Csokoládégyártás

Igazi csokifaló hírében állsz? Nos, akkor értékelni fogod a House of Chocolate és a Belmont Estate lehetőségeit, ahol megismerkedhetsz a csokoládékészítés folyamatával és a Grenadában található fűszerekkel. A 17. századi Belmont Estate és ültetvény bejárása jellemzően kóstolókat és ebédet tartalmaz. Próbáld ki a bio étcsokoládét, hogy feldobd a hangulatod, vagy egy csésze forró csokit, ha inkább lazítanál!

  • Csodálatos strandok

Ha úgy döntöttél, hogy Grenadában töltöd a vakációt, valószínűleg azzal a szándékkal indultál el, hogy a nyaralás jelentős részét egzotikus partok felfedezésével töltöd. Grenada tele van csodálatos strandokkal, és az egyik legnépszerűbb a Grand Anse Beach. Ez egy kiterjedt strand sok árnyékkal és csodálatos panorámával. A Morne Rouge Beach is jó választás, ez egy kicsit csendesebb, mint a többi. Ha inkább privát strandélményre vágysz, ellátogathatsz a következő helyek valamelyikére: L’anse aux Epines, St. Patrick’s vagy St. David’. További lehetőségek közé tartozik a La Sagesse Beach, amely a Las Sagesse Természetvédelmi Központ része, a Bathway Beach a sziget északkeleti végén, valamint a Levera Beach a 450 hektáros Levera Nemzeti Parkban. A Levera Beach csodálatos kilátást nyújt a három tengeri szigetre, a Sugar Loafra, a Greenre és a Sandy Islandre.

  • Frissítő vízesések

A hihetetlen strandok után, amelyek Grenada szinte minden zugában megtalálhatók, a vízesések jelentik a következő látnivalót. Az Annandale-vízesés az egyik leglátogatottabb, valószínűleg a főváros, St. George’s közelsége miatt. Azok a felfedezők, akik hajlandóak egy kicsit tovább kalandozni, jóval varázslatosabb vízesésélményeket tapasztalhatnak meg a bőrükön a Seven Sisters, a Mt. Carmel és a Concord-vízesés jóvoltából. A sziget egyik legcsodálatosabb vízesése a Seven Sisters Falls, amely a Grand Etang Nemzeti Parkban található.

  • A fűszerek szigete

Ha korábban már jártál a Karib-térségben, akkor valószínűleg hallottad már, hogy Grenadát Fűszerszigetként emlegetik. Ennek az az oka, hogy a szigetnek hatalmas fűszeripara van – olyannyira, hogy a fűszerek már az ország nevének szinonimájává váltak. A szerecsendió, a fahéj, a gyömbér, a szegfűszeg, a szegfűbors, a babérlevél és a kurkuma mind olyan fűszerek, amelyek ezen a szigeten őshonosak, és amelyeknek Grenada a legnagyobb exportőre. Annyira fűszeres ez a sziget, hogy még egy kis szerecsendió is van a lobogóján!

  • Egy tó egy kialudt vulkán szívében

A vulkáni eredetű szigetek egyedülálló lehetőségeket kínálnak arra, hogy első kézből tekinthesd meg a krátereket és más, alvó vagy kialudt vulkánokhoz kapcsolódó elemeket. Grenada esetében meglátogathatsz egy kialudt vulkánt, ahol a fő attrakció egy kráterből kialakított tó. A tavat dzsungel veszi körül, és a túra során egyedülálló vadon élő állatokkal találkozhatsz, beleértve a madarakat és gyíkokat, valamint más olyan feltűnően szép növény- és állatvilági populációt, hogy valószínűleg egy percre sem fogod tudni abbahagyni a fotózást.

  • Buja botanikus kertek

Ha egy igazán csodálatos botanikus kertet szeretnél látni Grenadában, tölts el egy kis időt a Palm Tree Botanikus Kertben St. David’s-ben. A 2 hektáron elterülő Gardens a sziget festői déli partjára néz. Ez az oldal a pálmafák sokaságáról kapta a nevét, hisz több mint 25 fajt számlál. A kerteken kívül a látnivalók közé tartoznak a liliom tavak és az üvegház.

  • Rum

A fűszerekről nevezetes sziget épp olyan híres a rumokról, és ez határozottan igaz Grenada esetében. A fűszerek és a rum kiváló minőségének előnyei azt jelentik, hogy ezen a szigeten megkóstolhatod életed legjobb rumpuncskeverékét. Nevezetesen, hogy Grenadában jó néhány rumlepárló működik. A szigeten termelt rumot helyben értékesítik, és nemzetközi exportra kínálják. Ha többet szeretnél megtudni a grenadai rumkészítési folyamatról, látogass el a River Antoine Royal Rum Distillerybe, amely a Karib-térség legrégebbi vízmeghajtású lepárlója, és még mindig működik.

  • Bőrhátú teknősök lese

Ha még nem voltál teknőslesen, de minden vágyad egy ilyen élmény, akkor Grenada a számodra megfelelő hely. Ezen a szigeten nagyon népszerű a bőrhátú teknősök nézése. Mivel ezek a legnagyobb élő hüllők, amelyek száma az évek során olyan mértékben csökkent, hogy kritikusan veszélyeztetetté váltak, ez lehet egy bakancslistás célkitűzés az életedben. A grenadai Levera Beach rendelkezik a legnagyobb bőrhátú fészkelő populációval, így már a helyet is feljegyezheted.

  • Gyönyörű esőerdők

Grenada a Karib-tenger egyik legzöldebb szigete, és itt úgy élvezheted a vakációt, hogy az mindkét világ legjobbjait kínálja. A sziget elég fejlett ahhoz, hogy az utazók valóban fényűző szállást válasszanak, és ettől függetlenül buja és vad élményeket is szerezzenek az esőerdőben való túrázás során. Mivel a sziget közel felét esőerdő borítja, nem kell sokáig keresgélni, hogy jó kiindulási pontot találj az esőerdők felfedezéséhez.

Minden karibi szigetnek megvan a maga nemzeti eledele, és ez Grenadában az Oil Down. Kóstold meg ezt a remek, tisztán grenadai ételt, amely kenyérgyümölcsből, kókusztejből, galuskából, kurkumából, callalooból, sóshalból, füstölt heringből vagy sózott marhahúsból készül. Garantáljuk, hogy könyörögni fogsz a séfnek a receptért! Hogy érzed, menne? Mersz angolul beszélni? Ha nem, akkor gyere a Speak!-be! Első lépésként pedig töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőt!

Németh Márti,
ATP szövegírás, marketing szövegíró  

Share This