Kép forrása: canva.com

Ha arra kérnélek, hogy mondj egy országot, ahol széles körben beszélik az angolt, akkor nagy valószínűséggel Nagy-Britanniát, Ausztráliát vagy az Egyesült Államokat említenéd, ugye? Pedig rengeteg olyan ország van a világon, ahol hivatalos nyelvként használják. Köztük olyanok is, ahol nem is hinnéd. A mai bejegyzésben egy olyan afrikai országot veszünk szemügyre, ahol az angol kiemelkedő rekordokkal büszkélkedhet. Állítólag a lakosság 83 százaléka tud angolul, és valójában ez az ország hivatalos nyelve. Így, ha egy kicsit gyakorolnád az angol kommunikációt, tudj róla, hogy Libériában is nyugodt szívvel megteheted. Ide kalandozunk ma, velünk tartasz?

Libéria csaknem 5 millió lakosú nemzet Nyugat-Afrikában, az Atlanti-óceán partjánál. 1822-ben alapították meg az első afrikai köztársaságként. Libéria történelme során nagyon szoros kapcsolatokat ápolt az Egyesült Államokkal. Az 1980-as években számos alkalommal politikai instabilitást élt át. A polgárháború 1990-ben robbant ki, és a következő évtized nagy részében a harcok megzavarták a normális polgári életet, tízezreket kényszerítve menekülésre.

Hol is van pontosan?

Libéria egy szubszaharai nemzet Nyugat-Afrikában. A szubszaharai Afrika, más néven Fekete-Afrika az afrikai kontinensnek az a része, amely a Szaharától délre esik. Határos az Atlanti-óceánnal délnyugaton, mintegy 580 kilométernyi partvonallal. A három másik oldalról afrikai nemzetek veszik körbe. Északnyugatról Sierra Leone, északkeletről Guinea, keletről pedig Elefántcsontpart. Libéria fővárosa és egyben legnagyobb városa Monrovia. A várost James Monroe amerikai elnök tiszteletére nevezték el, aki Libéria gyarmatosításának kiemelkedő támogatója volt. Washington D.C. mellett egyike annak a két nemzeti fővárosnak, amelyet az Egyesült Államok egykori elnökeiről neveztek el. Az ország egy hatalmas kiterjedésű, buja esőerdőnek ad otthont, rendkívül gazdag növény- és állatvilággal.

Miről híres Libéria?

Libéria volt az első afrikai köztársaság, amely kikiáltotta függetlenségét, és Afrika első és legrégebbi modern köztársasága. Azon kevés országok közé tartozik, amelyek megőrizték szuverenitásukat az Afrikáért folytatott gyarmatosítási tülekedés során. Alapító tagja volt a Nemzetek Szövetségének, az Egyesült Nemzetek Szervezetének és az Afrikai Egységszervezetnek. 2005-ben Libéria ismét történelmet írt Ellen Johnson Sirleaf megválasztásával, aki az afrikai kontinens első női elnöke lett.

Mi ez a kapcsolat az USA-val?

Libéria egy olyan ország, amelyet az Egyesült Államok állampolgárai és a volt karibi rabszolgák alapítottak, mint az egykori afroamerikai rabszolgák és szabad fekete leszármazottjaik kolóniáját. Egyike annak a két szuverén országnak a világon, amelyet egy politikai nagyhatalom polgárai és volt rabszolgáik alapítottak a felszabadult afroamerikai rabszolgák hazájaként. A másik a Nagy-Britannia által alapított Sierra Leone. Pontosan erre a tényre utal az ország neve is. Libéria neve a latin „liber” szóból származik, jelentése szabad. Libéria nemzeti lobogója az USA zászlajának mintájára készült. Egyetlen csillag jelképezi Libéria státuszát, mint Afrika egyetlen független, nyugati típusú államát. A 11 csík azoknak a férfiaknak a számát jelzi, akik aláírták a Libériai Függetlenségi Nyilatkozatot.

Bányászat

A Libériában megtalálható természeti erőforrások közé tartozik a vasérc, a fa, a gyémánt, az arany és a vízenergia. Az arany, a gyémánt és a vasérc alkotják a bányászati ​​ágazat alapvető ásványait. A bányászat az ország gazdasági növekedésének fő mozgatórugója, és ennek kiaknázását megfelelően egyensúlyban kell tartani a gazdag biodiverzitás fenntartható környezeti megőrzésével. A főbb ásványokat főleg nyers vagy félkész formában exportálják. Mangán, bauxit, urán, cink és ólom lerakódások is találhatók. Az elsősorban hordalékos és kézműves gyémántbányászattal kitermelt gyémántlelőhelyek országszerte elterjedtek. A libériai kormány kiadta a Kimberley Process származási tanúsítványt, amely lehetővé teszi a nyers gyémántok legális exportját más országokba. A vasérc globális árának fokozatos fellendülésével a vasércbányászat is jelentős szerepet játszik a gazdaságban, a teljes export árbevételének több mint 47 százalékát adja.

Mélyszegénység

A Libériai Köztársaság a világ egyik legszegényebb országa. A libériaiak fele mélyszegénységben él, ami azt jelenti, hogy nélkülözniük kell olyan alapvető szükségleteket, mint az élelem, a tiszta víz, a menedék, a higiénia és az egészségügyi ellátás.

Ebola

Az állatokról és emberről emberre terjedő Ebola-vírus több mint 11 ezer libériai életét oltotta ki. Bár az országot 2015-ben Ebola-mentesnek nyilvánították, néhány héttel a bejelentés után ketten belehaltak a betegségbe. A járvány kihatott a növénytermesztésre, a jövedelemszintre és az élelmezésbiztonságra is. A rossz életkörülmények, például a tiszta vízhez való hozzáférés és a megfelelő egészségügyi létesítmények hiánya, szintén súlyosbították ennek a halálos vírusnak a hatását. 2018-ban a WHO arról számolt be, hogy abból a 16 emberből álló csoportból, akik kísérleti gyógyszert kaptak az Ebola vírus ellen, ketten meggyógyultak. Ez egy óriási lépés volt az Ebola felszámolása kapcsán Libériában.

Gyermekmunka

A libériai rossz életkörülmények miatt sok család arra kényszerült, hogy gyermekeiket iskola helyett dolgozni küldjék. Napjainkban a gyermekek mintegy 25 százaléka gyermekmunkát végez ebben az afrikai országban. A helyi illetékes szervezetek egyszerűen nem rendelkeznek jogokkal a gyermekmunka elleni törvények betartatására, és sok gyermek továbbra is veszélyes környezetben kényszerül dolgozni.

Futballista elnök

2018-ban George Weah lett Libéria elnöke. Népszerűvé az a tény tette, hogy korábban a Monacóban, a PSG-ben, az AC Milanban, a Chelsea-ben, a Manchester Cityben és a Marseilles-ben is futballozott. 1995-ben elnyerte az európai kontinens legjobb labdarúgójának járó Aranylabdát, első és azóta is egyetlen afrikaiként, de emellett a 20. század legjobb afrikai játékosának is megválasztották.

Mennyország a szörfösök számára

Monroviában és környékén számos szörfös strand található, míg a fővárostól körülbelül 80 kilométerre fekvő Robertsport tengerparti várost Afrika legnagyobb felfedezetlen szörfös helyeként írták le, amely hatalmas kiterjedésű elhagyatott strandokat kínál.

A turizmus meglehetősen fejletlen

Olyan kevesen látogatnak Libériába, hogy sem a Világbank, sem az Egyesült Nemzetek Turisztikai Világszervezete nem rendelkezik adatokkal a külföldiek érkezéséről. Azok, akik mégis ide látogatnak, meglehetősen csikorgó infrastruktúrával néznek szembe. Gyakori az áramhiány, a turisztikai látványosságok létesítményei kezdetlegesek, az utak gyakran csupán földes járatok. Valójában maga a turizmus fogalma is rejtély a legtöbb itt élő számára.

Látod? Még ott is szembe jön veled az angol, ahol a legkevésbé számítasz rá. Egyszerűen minden kontinensen, szerte a világon használják, és minden régióban akadnak olyanok, akik ismerik. Az elsőszámú nemzetközi nyelv. A nagy kérdés ezért nem is az, hogy beszélsz-e angolul, hanem hogy mennyire jól tudsz valójában? Van kedved felmérni az angol nyelvtudásod szintjét? A Speak! ezzel az online angol szintfelmérővel segít neked!

Németh Márti,
ATP szövegírás, marketing szövegíró  

Share This