Kép forrása: canva – canva.com

A Gyűrűk Ura tájai, világító férgek, gleccserek, pingvinek… Új-Zéland azon országok közé tartozik, ahol minden megtalálható. A kétségtelen turisztikai vonzerő mellett Aotearoa (ez Új-Zéland maori neve), a nagy fehér felhő országa az elejétől a végéig a szokatlan tények és alkalmanként a Guinness-rekordok otthona. Itt, a Speak!-nél világjáró rovatunk keretében szeretnénk felfedni néhányat a legmeglepőbbek közül ezzel a jó pár érdekes realitást tartalmazó listával Új-Zélandról. ¡Kia Ora! – Good luck! – Sok szerencsét! Angolul boldogulni fogsz!

Hol is van pontosan?

Új-Zéland Ausztráliától délkeletre, 1.500-2.000 kilométer távolságban terül el. A legkisebb távolság, 1490 kilométer a Déli-sziget és Tasmánia között van, az Északi-sziget északnyugati csúcsa, a Reinga-fok és Ausztrália között pedig 1965 kilométer a távolság. Dél-Amerikától több mint 10 ezer kilométer választja el, Magyarországról nézve pedig Új-Zéland a Föld legtávolabbi szárazföldi pontja. Új-Zéland a Föld felületének az úgynevezett „vizes félgömb” centrumában, azaz annak a résznek a központjában helyezkedik el, amelyiket a legnagyobb arányban borítanak tengerek. Új-Zéland két tektonikus lemezen ül. Ebből a gigantikus, mozgó kéregdarabból tizenöt alkotja a Föld felszínét. Az Északi-sziget és a Déli-sziget egyes részei az Ausztrál-lemezen, míg a Déli-sziget többi része a Csendes-óceánin található. Mivel ezek a lemezek folyamatosan elmozdulnak és egymásba csiszolódnak, Új-Zélandon sok geológiai akció történik.

Rövid történet

Új-Zéland emberi történelmét tekintve fiatal ország. Ez volt az utolsó nagy és élhető hely a világon, amelyet felfedeztek. Az első emberek, akik Új-Zélandra érkeztek, a maorik polinéz ősei voltak, időszámításunk szerint 1200 és 1300 között. A „maori” kifejezés az európaiak megjelenéséig nem létezett. Annyit jelent, hogy közönséges, és a maorik arra használták, hogy megkülönböztessék magukat az új, szép bőrű európai telepesektől. Az első európai, aki Új-Zélandra érkezett, Abel Tasman holland felfedező volt 1642-ben. Ezután rendszeresen látogattak ide az európai bálnavadászok, fókavadászok, majd a kereskedők. Az 1830-as években a brit kormány megpróbálta csökkenteni a törvénytelenséget az országban. 1840-ben Waitangiban Új-Zéland első kormányzója felkérte a maori főnököket, hogy írjanak alá szerződést Nagy-Britanniával, amit végül több mint 500 vezető dedikált szerte az országban. Az európai telepesek azt akarták, hogy a maorik eladják földjüket. Ez konfliktushoz vezetett, és az 1860-as években háború tört ki az Északi-szigeten. A Déli-szigeten a telepesek juhokat tenyésztettek. Az aranyat 1861-ben fedezték fel. Az 1870-es években britek ezrei kezdtek új életet a térségben. Vasutakat építettek, városokat bővítettek. 1893-ban Új-Zéland lett az első ország a világon, amely minden nőnek megadta a szavazati jogot, majd az 1890-es évek végén az ország függetlenné vált. Az 1980-as évek óta az etnikai csoportok széles skáláját ösztönözték arra, hogy itt telepedjenek le, így egyre multikulturálisabbá tették azt.

Érdekes tények Új-Zélandról

Új-Zéland egyszerűen lenyűgöző nemzeti parkjairól, dinamikus maori kultúrájáról, hihetetlen túraútvonalairól, valamint a világszínvonalú síelési és szörfözési lehetőségeiről. A világ egyik legcsodálatosabb országa, még szerény méretével is rengeteg történelmet, kultúrát és látnivalót rejt magában. Ráadásul furcsa és szórakoztató tényekkel is jócskán szolgál az iránta érdeklődők felé, de nézzük, miről is van szó! Tudnod kell, hogy néhány meg fog lepni, mert szinte lehetetlennek tűnik, de rá fogsz jönni, hogy Új-Zéland jóval több, mint ahogy az első blikkre látszik!

 • Juhszabály!

Új-Zélandon egy főre kilenc bárány jut, és ezzel ez a legmagasabb ilyen jellegű arány a világon. Ehhez tudnod kell, hogy 5,1 millió új-zélandi él 268 021 négyzetkilométeren, ami azt jelenti, hogy Új-Zélandon több mint 45 millió bárány él! Ami még hihetetlenebb, hogy Új-Zéland nagyobb, mint az Egyesült Királyság, mégis utóbbi lakosságának mindössze tizennegyede él itt.

 • Tünde időjárás

Új-Zéland 2012-ben sugározta az első időjárás-jelentést tünde nyelven. Természetesen megtehetik, hiszen ők adnak otthont A Gyűrűk Ura-filmeknek! Itt láthatod.

 • Nagyon kicsi az emberi népesség százalékos aránya

Az egyik legérdekesebb tény Új-Zélanddal kapcsolatban, hogy az ország lakosságának mindössze 5 százaléka ember. A többi állat, így ez a legmagasabb állat/ember viszonyszám a világon.

 • A kilencedik leghosszabb partvonal a világon

Megdöbbentő, de igen, egy ilyen kicsinek tűnő ország, mint Új-Zéland rendelkezik a kilencedik leghosszabb partvonallal a világon, 15 ezer 134 kilométer hosszúsággal.

 • Közel van az Antarktiszhoz

Új-Zéland a harmadik legközelebbi ország az Antarktiszhoz, csak Chile és Argentína előzi meg.

 • Ha itt tartózkodsz, mindig elég közel vagy a tengerhez

Nem számít, hol múlatod az idődet Új-Zélandon belül, soha nem leszel 128 kilométernél távolabb a tengerparttól.

 • A világ legkevésbé korrupt nemzete

A Corruptions Perception Index felmérése szerint Új-Zéland a legkevésbé korrupt nemzet a világon – Dániával holtversenyben.

 • Nagy fehér felhő földje

Amint azt már említettem, Új-Zéland neve maori nyelven Aotearoa, ami azt jelenti, hogy „a nagy fehér felhő országa”.

 • A kivi nem csak gyümölcs

Ha Aotearoába utazol, óvatosan kell bánnod a kivi szó használatával, mivel ott három különböző jelentéssel is használják. Először is, a kivi az új-zélandi születésű ember, másodízben a kivi egy nemzeti szimbólumként is megjelölt madár, és végül, de nem utolsósorban természetesen ott van az a kivi is, ami a finom gyümölcsre utal.

 • A világ leghosszabb nevű városa is itt van

Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu. Nem, nem kezdtem el nyomkodni a billentyűzetet csak úgy, poénból. Ez egy város neve Új-Zéland keleti partján, és maori nyelvű fordítása valahogy így hangzik: „A hely, ahol Tamatea, a nagy térden álló ember megcsúszott, feltápászkodott, majd földnyelőként hegyeket nyelt, és végül furulyázott a kedvesének”. Vicces név egy városnak, igaz? Nem próbáltuk meg kiejteni de +10 pont az angol szintfelmérődhöz, ha ki tudod mondani! (Csak viccelek!)

 • Új-Zéland területének több mint egyharmadát védett szárazföldi és tengeri területek teszik ki

Nem csoda, hogy Új-Zéland hihetetlen tájairól ismert, hiszen az ország nagy részét gondosan védik és őrzik. Egyes nemzeti parkok látogatása feltétlenül kötelező programként jegyzett, ha éppen itt jársz.

 • Dunedinben van a világ legmeredekebb útja

A Guinness Rekordok Könyve szerint a világ legmeredekebb utcája Új-Zéland déli szigetén található, a Baldwin Streeten, és 38 fokos gradienssel rendelkezik. El tudod képzelni, milyen lehet a csúcson élni?

 • A világ legdélibb fővárosával rendelkezik

Folytatva azon dolgok listáját, amelyek ezt az országot egyedivé varázsolják: Wellington az egész világ legdélibb fővárosa. Bár kétségtelen, hogy Auckland az ország gazdasági fővárosaként erőteljes konkurencia, Wellington látogatása mindig nyerő. Főként, ha hatalmas A Gyűrűk Ura-rajongó hírében állsz, a stúdiók ugyanis ebben a városban találhatók. Wellington a déli szélesség 41.2924°, a keleti hosszúság 174.7787°-nál található. Ezek a koordináták teszik egy független ország legdélibb fővárosává, bár ironikus módon az Északi-szigeten fekszik.

 • Új-Zéland a Tolkien-turizmus otthona

Peter Jackson A Gyűrűk Ura-filmjeinek minden jelenetét – egy kivételével – Új-Zélandon forgatták, és ez sok könyv- és filmrajongót késztet arra, ide látogasson. A trilógiához kapcsolódó turizmus évente mintegy 33 millió dollár bevételt generál. A turisták Hobbitonba utazhatnak, ahol a Shire-i jelenetek díszletei a mai napig megmaradtak. A kormány olyan fontosnak találta a tolkieni turizmust, hogy létrehozta a világ első A Gyűrűk Ura-minisztériumát, és Pete Hodgson parlamenti képviselőt bízták meg azzal, hogy koordinálja a turistákat.

 • Három hivatalos nyelv létezik

Az angol és a jelnyelv mellett a maori is hivatalos nyelv Új-Zélandon. Az ország lakosságának mintegy 17 százaléka maori anyanyelvű, és annak ellenére, hogy a nyelv manapság a hanyatlás megpróbáltatásait éli, igyekeznek megőrizni az utókor számára. Ha Új-Zélandon jársz, és többet szeretnél megtudni erről a lenyűgöző kultúráról és annak sajátos nyelvéről, Rotorua látogatásának beiktatása fantasztikus lehetőség.

Remélem, hogy ezek a szórakoztató új-zélandi információk segítettek néhány dolgot megtudni az országról és az új-zélandi kultúráról. Számos szigeten meglátogathatod a természeti rezervátumokat, a vulkánokat és gleccsereket. Kivi madarak, birkák és pingvinek mellett sétálhatsz. Beszélgethetsz néhány maorival az anyanyelvükön, vagy kipróbálhatod az új-zélandi jelnyelvet is, vagy természetesen angolul, amit bármikor bevethetsz. Hogy állsz vele? Tégy egy próbát a szintfelmérőnkkel!

Németh Márti,
ATP szövegírás, marketing szövegíró  

Share This