Kép forrása: canva – canva.com

Az angol a világ legszélesebb körben beszélt nyelve, de szokatlan abból az aspektusból szemlélni, hogy a beszélők túlnyomó többségének bizony nem az anyanyelve. Az angolt jól beszélő körülbelül 1,5 milliárd ember közül kevesebb, mint 400 millió használja anyanyelvként. Ez azt jelenti, hogy több mint 1 milliárdan beszélik másodlagos nyelvként. Pontosan ez a helyzet mai célállomásunknál, Banglades etnikai és gazdasági magjában és fővárosában, Dakkában. A bengáli kultúra színe-java mellett azonban a városban sok más dolog is van, amiről érdemes tudni. Íme, néhány érdekes tény Dakkáról!

Hol is van pontosan?

Dhaka, más néven Dakka, Banglades városa és fővárosa. A Buriganga folyótól, a Dhaleswari folyó csatornájától északra található, az ország déli-középső részén. Dakka Banglades legnépesebb városa és Dél-Ázsia egyik legnagyobb metropolisza.

Jöjjön egy kis történelem

Bár a város történetének kezdete az első évezredre tehető, a város csak a 17. században vált jelentőssé, amikor is a bengáli tartomány muzulmán mogul dinasztiájának fővárosa lett. Ez volt a virágzó tengeri kereskedelem központja, amely vonzotta az angol, francia, örmény, portugál és holland kereskedőket. A tartomány fővárosának 1704-es Murshidabadba költöztetésével és a muszlinipar meggyengülésével Dakka a hanyatlás időszakába lépett. 1765-ben brit ellenőrzés alá került, 1864-ben községgé alakult, de továbbra is veszített jelentőségéből, amíg Kelet-Bengália és Assam tartomány fővárosává nem tették. A 20. század elején Dakka kereskedelmi és oktatási központként szolgált. A brit uralom végét követően, amikor a régió Pakisztán részévé vált, a Kelet-Bengál tartomány és Kelet-Pakisztán fővárosa lett. Dakka súlyos károkat szenvedett az 1971-es függetlenségi háború során, de Banglades fővárosává vált. Fővárossá alapítása óta Dakka lakossága, területe, valamint társadalmi és gazdasági sokszínűsége rendkívüli mértékben megnőtt. A 16 kilométerre, délre fekvő Narayanganj folyami kikötőjével együtt Dakka jelenleg az ország egyik legsűrűbben iparosodott régiója. A hagyományos termékek közé tartozik a jamdani (kiváló minőségű muszlin textilek), a hímzett anyagok, a selyem és az ékszerek. A város fő iparágai közé tartozik a jutafeldolgozás, valamint a vegyi anyagok, gyógyszerek, textilek, bőráruk, kerámiák és elektronikai termékek gyártása. A 20. század végén erős exportorientált ruhaipar alakult ki a térségben.

A kortárs város

Dakka környéke egy síkságból áll, amelyet a Meghna, a Padma és a Jamuna folyók határolnak. A síkságot patakok és folyók hálózata szeli át, a legfőbb a Dhaleswari, a Buriganga és a Sitalakhya. Fontos növények a rizs, a juta, a cukornád és az olajos magvak, és van némi szarvasmarhatartás is. A városban több egyetem is található, köztük a Dakkai Egyetem (1921), a Bangladesi Mérnöki és Technológiai Egyetem (1962) és a Jahangirnagar Egyetem (1970) kiemelkedő. Dakkában számos kormányzati főiskola, egy atomtudományi képzési és kutatóközpont, egy nemzeti könyvtár, egy múzeum és egy nemzeti művészeti galéria is található. Ezen túlmenően a terület magában foglalja az ősi Vikramapura városát, a bengáli Pala dinasztia egykori fővárosát.

Érdekességek

Dakkát az egész világon Banglades fővárosaként ismerik. Földrajzilag a város az ország közepén helyezkedik el, ami még inkább megerősíti a kereskedelmi, ipari, mezőgazdasági és politikai fókuszként betöltött szerepkört. A gazdag hagyományok és az érdekes történelem számos látogatót vonz erre a területre. Ez a gyönyörű város azonban nem csak a számokról és az unalmas üzleti életről szól, jó néhány érdekes tényt is rejt. Nézzük, mik ezek!

 • Banglades lakossága imádja a krikettet. A nemzeti stadion Dakkában található, és a város az ország legjobb játékosainak is otthont ad.
 • Dakkának számtalan nagy volumenű textilrégiója ismert, beleértve a juta-, muszlin- és pamutipart is. Az emberek itt többnyire alacsony áron vásárolják meg az anyagokat, és méretre készített ruhákat rendelnek.
 • Dakka hivatalos nemzeti itala a tea. Ezt az italt bangladesi koffeintartalmú tea felhasználásával készítik, és a helyiek naponta számos csészével fogyasztanak belőle.
 • A város számos építészeti örökség otthona. A régi városrészben rengeteg mecset és létesítmény található, mint például a Liberation War Museum, a Bara Katra, vagy a Nemzetgyűlés épülete, az Ahsan Manzil. Bangladesben amúgy is számos park, műemlék, vallási helyszín és ősi építmény akad. Ha bepillantást szeretnél nyerni a dakkai elit életébe, ne hagyd ki az Ahsan Manzil épületét. A „Rózsaszín palota” néven is ismert székhely egykor egy gazdag dakkai család otthona volt. Az épület tele van nagy báltermekkel és folyóra néző hálószobákkal.
 • A kerékpáros riksák a dakkai kultúra részét képezik. A tulajdonosok elkötelezettek eszközeik vonzerejének növelése mellett, ezért számos művészeti bolt és festékbolt foglalkozik ezzel a mesterséggel.
 • 1971. március 2-án felvonták Banglades zászlaját Dakkában, és kikiáltották az ország függetlenségét. A múltban az ország Pakisztán része volt.
 • Míg Dakka nagy része túlnyomórészt iszlám, van a városban egy Hindu Street névre keresztelt piac. Ezt a területet élénk színek, műalkotások és klasszikus indiai ékszerek jellemzik.
 • Számos elmélet létezik arra vonatkozóan, hogy miért nevezték el a várost Dakkának. A legnépszerűbb az a feltevés, hogy Dhakeshwari istennőtől származik. Nevét azonban a dhak fákról vagy a dhak hangszerről is kaphatta.
 • Ellentétben a legtöbb konyhával, amely az idő múlásával nyugatiasodott, ez a hely a natív curryk, rizs és más regionális ételek sokféleségét foglalja magába.
 • Dakka rendkívül olcsó hely, és elsősorban készpénzes alapokon működik.
 • Ez a bangladesi kormány elsődleges székhelye.
 • Számos oktatási intézmény létezik Dakka városában. A legfigyelemreméltóbb a Dakka Egyetem, amelyet eredetileg 1921-ben alapítottak.
 • Dakkában a legtöbb ember muszlim, ezért az alkohol erősen korlátozott. A Movenpick szalonban azonban remek estéket lehet eltölteni finom koktélok társaságában.
 • A Buriganga folyó, a város folyója – bár erősen szennyezett – fontos szerepet játszik nemcsak Dakka, hanem egész Banglades társadalmi-gazdasági életében. A városba érkező helyiek gyakran közlekedési csatornaként használják, egykor a város fő mentőöve volt.
 • A Nagy-Dakka Terület lakossága körülbelül 23 millió ember, így Dakka a világ egyik legnépesebb városa. Valójában a népsűrűség jelenleg a harmadik helyen áll a világon.

Manapság úgy tűnik, mindenki angolul beszél, a világ legszélesebb körben használt nyelve. Az üzleti életben, a kereskedelemben és az egész világon alkalmazzák, és nincs olyan kontinens, ahol ne lenne elterjedt az üzleti életen kívül is. De miért? Mitől az angol az a varázslatos, mindenre kiterjedő nyelv, amelyet mindenki folyékonyan szeretne beszélni? Hogyan vált ilyen fontossá és elterjedtté? A válasz nemcsak a nyelvtörténetben rejlik, hanem a politikában, a kultúrában és a technológiában is! Egy biztos, te sem engedheted meg magadnak, hogy ne beszéld jól! A Speak! segít, első lépésként töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Németh Márti,
ATP szövegírás, marketing szövegíró  

Share This