Kép forrása: canva.com

Gondolom már a te füleidben is felcsendült az amerikai filmsorozat rendkívül karakteres és emlékezetes filmzenéje, és az indító képsor is bevillant a dallasi, southforki tájról, ugye? Sorra vetted a texasi olajmágnás Ewing família felejthetetlen karaktereit, és persze eszedbe ötlött az amerikai felső tízezer elegáns és pazar életminősége. A nagyvárosi irodaházak, a magánlakások, a csillogó estélyek, a végtelen olajmezők és a hatalmas sportpályák előkelő, déli világa is a maga teljességében. El kell mondanom, hogy a széria amellett, hogy egy rendkívül tehetős társadalmi réteg mindennapjait mutatta be, a dallasi mindennapoknak is meglehetősen precíz összefoglalóját nyújtotta. Mit szólnál, ha kicsit szétnéznénk ebben a címadó amerikai metropoliszban? Merthogy Dallas is a világ legnagyobb angol nyelvű városainak egyike.

Dallas tehát a populáris kultúrában a névadó televíziós drámasorozat helyszíneként vált jól ismertté, a ranch, ahol a műsort forgatták, ma turisztikai attrakció és kongresszusi központ. 1,3 millió lakosával az Egyesült Államok kilencedik és Texas harmadik legnagyobb kozmopolita városa, amely éttermek és bevásárlóközpontok magas koncentrációjáról ismert. A felhőkarcolók, mint például a Bank of America Plaza és a Reunion Tower, lenyűgöző éjszakai látképet teremtenek. A népsűrűség szokatlanul alacsony egy nagyvárosi területhez képest, ennek okán az arculata is a családi házak túlsúlyát tükrözi. A város etnikailag sokszínű, lakosságának közel fele európai származású. A lakosok körülbelül egynegyede afroamerikai, míg több mint egyharmada spanyol gyökerű. Ja, és ne felejtsük el, Dallas örökre kötődik John F. Kennedy 1963-as meggyilkolásához is – a Dealey Plaza területén bárki megtudhatja, hogyan birkózott meg a város ezzel a tragédiával.

Dealey Plaza

Egy városi park Dallas belvárosának patinás negyedében, ahol a történelem menete örökre megváltozott. A Dealey Plaza terepobjektumai, amelyeket tanúként vagy a bérgyilkos lehetséges helyszíneként azonosítottak, mint például a Texas School Book Depository, a Grassy Knoll és az Elm Street, amint a vasúti sínek felé kanyarodik, amúgy nagyon is figyelemre méltóak lennének, ha csillogásukat nem árnyékolná be John F. Kennedy 1963. november 22-i meggyilkolása. A merénylet 30. évfordulóján a Dealey Plazát nemzeti történelmi mérföldkővé nyilvánították. Nehéz itt nem elérzékenyülni, ha az ember felnéz a hatodik emeleti sarokablakra, ahonnan Lee Harvey Oswald leadta három lövését, látva a helyet jelölő X-et, ahol JFK-t eltalálta a végzetes második golyó. A Dealey Plaza városképe azóta többnyire változatlan, innen készítette Abraham Zapruder a híres felvételeit.

Hol is van pontosan?

Dallas az USA Texas államának északkeleti részén fekvő városa, az Egyesült Államok legnagyobb, csak szárazföldi metropolisza, merthogy egyáltalán nem rendelkezik hajózható kapcsolattal vagy tengerrel. A városlakók büszkén hirdetik: „Mi vagyunk az egyetlen olyan nagyváros Amerikában, amit nem egy hajózható folyó vagy kikötő mentén alapítottak. Amihez másoknak segítséget adott az óceán, mi saját verejtékünkkel értük el.”

Mit kell tudni róla?

Dallas modern gazdasága rendkívül sokszínű. Itt található a világ egyik legjelentősebb nagykereskedelmi piaca, ugyanis a város ad otthont a Dallas Market Centernek. Ezenkívül az Egyesült Államok hadseregének és a Légierő Csere Szolgálatának a főhadiszállása, amely árukat és szolgáltatásokat nyújt a katonai személyzet számára. Sokszínű gazdaságának meghatározó ágazatai közé tartozik a védelem, a pénzügyi szolgáltatások, az információs technológia, a távközlés és a közlekedés. Dallas kilenc Fortune 500 vállalatnak ad otthont a város határain belül, míg a Dallas–Fort Worth metroplexum 22-nek, ami a második legjelentősebb mutató Texasban és a negyedik az Egyesült Államokban. Több mint 41 főiskola és egyetem leledzik a nagyvárosi területen belül, amellyel szintén vezető szerepet tölt be a texasi nagyvárosok között. A város lakossága számtalan etnikai és vallási háttérrel rendelkezik, és az Egyesült Államok egyik legnagyobb LMBT közössége is itt él. A WalletHub 2018-ban Dallast az Egyesült Államok ötödik legsokszínűbb városának nevezte. A város egyben nyüzsgő kongresszusi központ és a légitársasági szolgáltatások csomópontja is.

Sport és szabadidő

Dallas hét profi sportcsapatnak ad otthont: a Dallas Cowboysnak (amerikai futball, NFL), a Dallas Starsnak (jégkorong, NHL), a Dallas Mavericksnek (kosárlabda, NBA), a Dallas Wingsnek (kosárlabda, WNBA), az FC Dallasnak (labdarúgás, MLS) és a Texas Rangersnek (baseball, MLB), valamint a NASCAR az autóversenyek világát is megjeleníti. A környéken több mint 200 golfpálya található.

Szórakoztató tények Dallasról

 • A „Super Bowl” kifejezést Dallasban találták ki – Lamar Hunt itt alkotta meg a híressé vált szókapcsolatot, miközben levelet írt Pete Rozelle-nek, az NFL biztosának. Annak ellenére, hogy eredetileg „AFL–NFL bajnoki játéknak” hívták, ráragadt az újonnan kitalált név.
 • Az integrált áramkörű számítógépes chipet, amelyből a mikrochip lett, szintén Dallasban találták fel 1958-ban.
 • Az ország legnagyobb művészeti negyede Dallasban található. Igen, jól olvastad! Nem New York vagy Los Angeles, hanem Dallas! A Dallas Arts District 19 múzeumból, helyszínből és galériából áll.
 • A frozen margarita automatát Dallasban találták fel. Szereted a frozen margaritát? Akkor köszönetet kell mondanod Mariano Martineznek Dallasból. A terméket készítő gép 1971-es feltalálása megnövelte a tequila iránti keresletet az Egyesült Államokban, és népszerűsítette a tex-mex konyhát. Egészségedre!
 • Az első profi pomponlánycsapat Dallasból érkezett. Hallottál már a Dallas Cowboy Cheerleadersről? 1972-ben ők voltak az első profi pomponlányok. Folyamatosan több száz nő igyekszik az Egyesült Államok minden részéről a csapat tagjává válni.
 • A hírhedt Bonnie és Clyde amerikai bűnözőpár is Dallast nevezték otthonuknak. Mindkettőt a Western Heights temetőben temették el.
 • Az 52 láb magas Big Tex szobor, amely az éves Texasi Állami Vásáron köszönti a látogatókat, Texas legmagasabb cowboya.
 • Zárt tetővel az egész Szabadság-szobor elférne a Cowboys Stadionban.
 • A téli ünnepek idején a Galleria Dallas ad otthont az ország legmagasabb beltéri karácsonyfájának.
 • A Trinity River Corridor Project, ha elkészül, több mint tízszer akkora lesz, mint a New York-i Central Park.
 • Az 1931-ben kifejlesztett Highland Park Village bevásárlóközpont az első tervezett bevásárlóközpont Amerikában.
 • Néhány híresség a környékről: Angie Harmon, Luke és Owen Wilson, Nastia Liukin, Lee Trevino, Norah Jones, Erykah Badu, Jessica Simpson.
 • A Dallasi Nyilvános Könyvtárban állandóan látható az 1776. július 4-én kinyomtatott Függetlenségi Nyilatkozat egyik eredeti példánya, valamint William Shakespeare „Vígjátékok, történelmek és tragédiák” című művének első fóliója.

Szóval, ha legközelebb Dallasban jársz, látogasd meg a Dallas World Aquariumot. Menj el az Afroamerikai Múzeumba. Nézd meg a Dallasi Művészeti Múzeumot. Keresd fel az állatokat a híres Dallasi Állatkertben. Tudj meg többet JFK-ről a Dealey Plaza Sixth Floor Múzeumában. Foglalkozz kicsit a Dallasi Arborétum és Botanikus Kert növényeivel. Szurkolj a Dallas Cowboysnak az AT&T Stadionban. Sétálj a Nasher szoborparkban. Igyál egy italt, és nézz meg egy előadást a Deep Ellumban. És közben beszélgess rengeteget a helyiekkel! Hogy érzed, menne? Ha nem, fejleszd tovább az angolodat velünk! Első lépésként töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Németh Márti,
ATP szövegírás, marketing szövegíró  

Share This