Kép forrása: canva.com

Amikor India angol gyarmat volt, az angol nyelvet rákényszerítették Indiára. Azoknak, akik magasabb állásokra és pozíciókra vágytak, meg kellett tanulniuk angolul. A brit uralkodók célja egy olyan értelmiségi csoport megalkotása volt, akik úgy gondolkodnak, mint a britek, és átveszik ideológiájukat. Lord Macaulay azon a véleményen volt, hogy a hagyományos indiai oktatással az őslakosok kötődnének kultúrájukhoz és hagyományaikhoz, ami nem segítené elő a gyarmati uralmat. Indiai hivatalnokokra és tolmácsokra volt szükségük, így Macaulay elindította azt, amit „civilizáló küldetésnek” nevezett. Egy teljesen új társadalmi osztályt akart létrehozni: vérben és külsőre indiaiak, de ízlésben, véleményben, erkölcsben és intellektusban angolok. Míg az angol ma globális nyelv, nem tagadható, hogy a hindi után az angol a legtöbbet beszélt nyelv Indiában. Úgyhogy ma Delhi, India legnagyobb városa felé vesszük az irányt, ahol megint csak nagyszerűen elleszünk az angol nyelvtudásunkkal. Tarts velünk!

Az Indiába érkezett angol misszionáriusok (hittérítők) angol középiskolákat és főiskolákat hoztak létre. Indiában az egyetemi oktatás ma is angol nyelven folyik. Úgy tartják, hogy az angol az indiai alkotmány része, egy társhivatalos nyelv. Uralja az indiai élet számos területét. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindennek angolul kéne működnie, hiszen az sok lehetőségtől megfosztaná az itt élőket és ide látogatókat. Viszont nagyra értékelik a többnyelvűséget, és az angolt ezen belül. Az indiaiak még akkor is, ha hindi vagy más regionális nyelven beszélgetnek, akaratlanul is sok angol szót használnak. Érdekes módon ez vezetett a „Hinglish” megjelenéséhez.

Delhi földrajza

Delhi egy igazi kozmopolita (világ) város változatos kultúrával, a világ legnagyobb demokráciájának, Indiának a legjelentősebb szakszervezeti területe, amely a fővárost, Új-Delhit is magába foglalja. Az ókorban Indraprastha néven ismerték. A város 1483 négyzetkilométernyi területen terül el. Az indiai földrajz vonatkozásában a szubkontinens közepén található, a Himalája és az Aravalli-hegység vonulatai között. Delhi az uralkodókat elkápráztatta, a betolakodókat vonzotta, és a történelem során többször, egészen pontosan hétszer rombolták le és építették újjá. A Yamuna folyó partján található Delhi az északi szélesség 28,38 és a keleti hosszúság 77,13 fokán található India északi részén. Három nagy földrajzi régiója létezik: a Yamuna árterület, a gerinc és a Gangetikus-síkság. A Yamuna árterei mezőgazdaságra alkalmas termékeny talajt biztosítanak. Ezek a síkságok azonban igencsak ki vannak téve az ismétlődő árvizeknek. Átlagosan 293 méteres tengerszint feletti magasságával a hegygerinc a régió legdominánsabb eleme.

Delhi történelme

Delhi jelentős történelmi háttérrel rendelkezik. Az indiai történelem leghatalmasabb császárai uralták. A város története olyan régi, mint a Mahábhárata című eposz. A város Indraprastha néven volt ismert, ahol Pandavas lakott. Idővel további nyolc város létesült Indraprastha mellett: Lal Kot, Siri, Din Panah, Quila Rai Pithora, Firozabad, Jahan Panah, Tughlakabad és Shahjahanabad. Delhi több mint öt évszázadig volt tanúja a politikai zűrzavarok forgatagának. A mogulok (mongol eredetű, iszlám vallású hatalmasságok) uralták, majd 1192-ben Ghori Muhammad afgán harcos légiói elfoglalták Rajput városát, és 1206-ban megalakult a Delhi Szultánság. Ennek Timur 1398-as Delhi inváziója vetett véget, amikor a delhi szultánok közül az utolsók átadták helyüket Baburnak, aki az 1526-os panipati csata után megalapította a Mogul Birodalmat. A korai mogul császárok Agrát tisztelték fővárosukként, és Delhi csak azután vált állandó székhelyükké, hogy Shah Jahan felépítette Old Delhi falait 1638-ban. A hindu királyoktól a muszlim szultánokig a város gyeplői folyamatosan egyik uralkodóról a másikra vándoroltak. A régi havelik (egy hagyományos városi ház, kúria, kastély, palota vagy erőd az indiai szubkontinensen, ami általában történelmi és építészeti jelentőséggel bír.) és a múltból származó építmények ugyan csendben állnak, de némaságuk sokat beszél egykori tulajdonosaikról és az évszázadokkal ezelőtt itt élő emberekről. 1803-ban a város brit fennhatóság alá került. 1911-ben a britek fővárosukat Kalkuttából Delhibe helyezték át, így ismét ez a város lett az összes irányító tevékenység központja. Az 1947-es függetlenedés után Új-Delhit nyilvánították India hivatalos fővárosává.

Delhi és Új-Delhi

A kifejezéseket gyakran felcserélhetően használjuk, pedig nem ugyanazok. Új-Delhi India fővárosa, és Delhi része. Új-Delhiben található a hatalom központja a Parlamenttel, India Legfelsőbb Bíróságával és Rashtrapati Bhavannal (Szövetségi Kormányzattal).

Tények Delhiről

A legérdekesebb tény Delhivel kapcsolatban az élénksége, ami az itt élő emberektől kezdve az ételekig mindenből árad. Ha Delhi az ország szíve, nos, akkor ez a ketyegő bizony mindig hevesen ver. És bárhová is mész, képtelen leszel megszabadulni ettől az energiától, mindazzal együtt, amit Delhi kínál. Igen, az ország fővárosának a városa egyben a jó dolgok színtere is. A történelmi emlékektől a street foodig. A legjobb főiskoláktól a legjobb kollégiumi rezidenciákig, és még sorolhatnám. Sorolom is!

  • A Vörös Erőd eredetileg fehér volt. A Red Fort az egyike a legjobb dolgoknak Delhiben, különösen, ha szereted a történelmet. De tudtad, hogy ez az emlékmű nem mindig volt vörös színű? Az Indiai Régészeti Felügyelet szerint valójában fehér mészkőből készült, és amikor a szín elkezdett fakulni, néhány brit tisztviselő úgy döntött, hogy vörösre festik.
  • A világ legmagasabb minaretje. Ha Új-Delhivel kapcsolatos információkat keresel az interneten, nem találsz egyetlen helyet sem, ahol ne említenék a Qutub Minart. Hiszen ez nemcsak különleges történelmi emlék, hanem a világ legmagasabb téglából épült minaretje is. Az építését 1200-ban a Delhi Szultánság fennhatósága alatt Qutb al-Din Aibak kezdte el, és hihetetlen, de még mindig kecsesen áll a városban.
  • Ázsia legnagyobb fűszerpiaca. Annak ellenére, hogy nagyon közel található a Vörös Erődhöz, nagy eséllyel úgy tippelem, hogy nem hallottál még erről. A Khari Baoli, Ázsia legnagyobb fűszerpiaca valahol a 17. század környékén indult útjára, és a mai napig egy elképesztően nagyszabású, pezsgő bazár. Látogasd meg, ha szeretnéd megízesíteni ételeid, vagy kicsit megfűszereznéd a Delhivel kapcsolatos tudástáradat. A szó szoros értelmében.
  • Ázsia legnagyobb gyümölcs- és zöldségpiaca. Ha már Ázsia legnagyobb piacairól beszélünk, Delhiben van még egy ezek közül. Az Azadpour nagykereskedés Ázsia legnagyobb gyümölcs- és zöldségpiaca. Ha szereted a gyümölcsöket, itt a helyed. A helyi termékektől a nemzetközi kiwifajtákon át az Alphonso mangókig mindent megtalálsz itt, ami csak szem-szájnak ingere.
  • Egyedi múzeumok. Még egy érdekes információ Új-Delhiről: itt találhatóak az ország legkülönlegesebb múzeumai. Legyen szó a Sulabh nemzetközi vécémúzeum kiállításairól, a Nemzeti Vasúti Múzeum játékvonatairól, a „szári viselését” tanító babákrólaShankar Nemzetközi Babamúzeumban vagy a második világháború kameráit felvonultató Vintage Analogue Camera Museumról, a portfólió elképesztő.
  • Az egyetlen bahái templom Ázsiában. Ha még nem tudtad Delhiről, hadd mondjam el, hogy a városban található Ázsia egyetlen bahái vallásnak szentelt temploma. Valójában a Lotus Temple egyike a nyolc bahai templomnak az egész világon. Bármilyen vallású ember számára nyitva áll, és nem pusztán istentiszteleti hely.
  • A legdrágább irodahelyiségek Indiában. Ha éppen azon gondolkozol, hogy bérelsz egy irodát egy saját cég indításához Delhiben, gondold újra! A Connaught Place a legdrágább az irodaterületek tekintetében Indiában, és a kilencedik legexkluzívabb a világon. Noha összességében a bérleti díjak a városban valamivel alacsonyabbak, mint például Mumbaiban. Ne ess abba a hibába, hogy itt választasz irodát, ha nem akarod a teljes tőkédet a bérleti díj kifizetésére költeni.
  • A Delhi Metro Platformok felhasználóbarátok a vakok számára. A Delhi Metro a tizenkettedik legnagyobb metróhálózat az egész világon.Feltűntek már a sárga csempézett vágányok a peronjain? Nos, ezek nem csak dekorációs célokat szolgálnak. Azért helyezték el őket, hogy segítsenek a vakoknak megtalálni az utat a metrókocsikhoz, a lifthez és a kijáratokhoz. Ez a fajta viszonyulás is egy oka annak, hogy a Delhi metró az Egyesült Államok után a második legjobb metró a világon.
  • Zöld város. Bár sokat hallani Delhi szennyezettségi szintjéről, érdekes tény, hogy ez az egyik legzöldebb város a világon. Teljes tömegközlekedése CNG-vel (tömörített földgáz) működik. Valójában a város közlekedési vállalata birtokolja a világ legnagyobb CNG-üzemű autóbusz-flottáját.
  • Delhit 14 kapu vette körül. Delhi egykor teljes értékű fallal körülvett város volt. Nem egy-két, hanem tizennégy kapuval büszkélkedhetett. Ebből öt ma is létezik – a Kashmere Gate, az Ajmeri Gate, a Lahori Darwaza, a Dilli Darwaza és a Turkman Gate –, a város különböző pontjain találhatók.

Ha a jövőben Delhiben jársz, tudd tehát, hogy itt sem okozhat gondot a helyiekkel való kommunikáció, ugyanis a boltosoktól az útikalauzokig és a taxisoktól a járókelőkig, mindenki nagyon jól beszél angolul. Neked hogy megy? Ha úgy érzed, hogy vannak még hiányosságaid, akkor fejlesszük együtt a tudásod! Első lépésként pedig töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Németh Márti,
ATP szövegírás, marketing szövegíró  

Share This