Kép forrása: canva – canva.com

Azt fontolgatod, hogy külföldön tanulod tovább az angolt? Óriási! Ezzel egy olyan értékes életkészségekkel kecsegtető kalandra indulhatsz, amely bizony nemcsak az önéletrajzodban tündökölne. A kétnyelvűség nem csupán rengeteg ajtót nyit meg, hanem szélesíti a látókörödet és a baráti társaságodat is. A jó tanulási hely kiválasztása persze nem a legegyszerűbb feladat. Mindenekelőtt át kell gondolnod, hogy melyik az a város, amely érdekes kihívásokat és ámulatba ejtő szórakozást kínál az angoltanulás során. A választás megkönnyítése érdekében beszéljünk néhány szót Johannesburgról, a Dél-afrikai Köztársaság legnagyobb területű és legnépesebb városáról.

Johannesburg Dél-Afrika egyik legnagyobb városa, az ország ipari, pénzügyi és kereskedelmi központja, valamint Gauteng tartomány fővárosa. A Greater Johannesburg terület az afrikai kontinens egyik legnagyobb városi komplexuma. Mintegy 500 négyzetkilométerre terjed ki, és több mint 500 külvárost és települést foglal magában. Johannesburgot zulu nyelven eGoli néven ismerik, ami annyit tesz, hogy az „arany városa”. A beszédes név eredete egy rövid történelmi betekintést is nyújt: a várost azt követően alapították, hogy 1886-ban aranyat fedeztek fel a helyszínen. Johannesburg egykor a világ éves aranytermelésének több mint 40 százalékát adta, azonban az aranybányák többsége az 1970-es években bezárt. A gazdag aranykészletek nagyszámú telepest vonzottak a helyszínre a 19. század végén, annak ellenére, hogy nem volt hajózható vízi út a közelében. Valójában Johannesburg a világ legnagyobb városa, amely nem tengerparton vagy más felszíni víz mellett található. És akkor el is jutottunk a földrajzi behatároláshoz.

Földrajz

Johannesburg Dél-Afrika északkeleti részén található, a Highveld nevű szárazföldi fennsík területén. A város tulajdonképpen egy sziklás kvarcit-gerincen terül el, amelyet Witwatersrandnak (fehér vízgerinc) hívnak. A fennsík kontinentális megosztottságot képez, az északi lefolyás a Krokodil és a Limpopo folyókon keresztül az Indiai-óceánba, míg a déli lefolyás a Vaalon keresztül az Orange folyóba, végül pedig az Atlanti-óceánba torkollik. A witwatersrandi sziklákból kitermelt rendkívüli mennyiségű arany miatt a dél-afrikai fizetőeszközt 1961-ben a köztársaság kikiáltása után randnak nevezték el.

Történelem

Tegyünk egy kis történelmi kitekintést is, ha már erre vettük az irányt! Johannesburg a világ egyik legfiatalabb nagyvárosa. Amikor 1886-ban aranyat fedeztek fel a területen, Johannesburg helyén csak néhány kunyhó volt. A pontos helyszín a Transvaal, egy kis független afrikaner vagy búr köztársaságon belüli térség volt, amely később Dél-Afrika tartományává vált. Johannesburgot valószínűleg az új helyszín megtekintésére kiküldött két tisztviselőről nevezték el: Johann Rissik földmérő-helyettes és Christiaan Johannes Joubert alelnök. Johannesburg gyorsan növekedett, mivel az emberek Afrikából, Angliából, Németországból és azon túlról is elárasztották a várost, abban a reményben, hogy a witwatersrandi aranybányákban gazdagodhatnak. 1896-ban a városnak körülbelül 102 ezer lakosa volt, aminek mintegy a fele Európából érkezett. Pár évvel később Johannesburg a dél-afrikai háborút kiváltó búr-brit konfliktus központjává vált, amely 1899 és 1902 között zajlott. A háború nagy részében a várost brit csapatok szállták meg. A XX. század első felében aztán komolyan megkezdődtek Johannesburgban a faji szegregáció hivatalos programjai. A feketéket, az indiánokat, a vegyes fajú embereket, sőt a szegény fehéreket is erőszakkal a városközponton kívülre telepítették. Johannesburg számos fekete tüntetés, sztrájk és ellenállási kampány helyszíne lett. A város az első világháború után gyors urbanizáción és iparosodáson ment keresztül. A város fekete lakossága az 1930-as és 1940-es években gyakorlatilag megkétszereződött, mivel Dél-Afrika kívül esőbb területeiről feketék érkeztek a városba munkát keresni. A lakásépítés nem tartott lépést a bevándorlással, és az újonnan érkezők silány nyomornegyedekbe zsúfolódtak, mindent kihasználtak, ahol csak volt szabad tér. A Dél-afrikai Nemzeti Párt hatalomra kerülésével és a XX. század közepén az apartheid politikájának elfogadásával Johannesburgban tovább súlyosbodott a faji szegregáció és a diszkrimináció. A nem fehérek a peremtelepülésekre korlátozódtak. A fehérnek ítélt területeken a fekete településeket, valamint sok fekete squatter (telepes) tábort buldózerrel zárták le. Az 1960-as és 1970-es években Johannesburg fekete lakosainak százezreit költöztették el a várostól távoli, kopár etnikai földekre. 1976 júniusában népfelkelés robbant ki Sowetóban, miután a rendőrség tüzet nyitott egy csoport fekete iskolásra, akik tiltakoztak az ellen, hogy óráikat afrikaans nyelven tanítsák. A Soweto-felkelés viszont hatalmas demonstrációs ciklust váltott ki Dél-Afrikában, és segített megerősíteni az apartheid-ellenes mozgalmat. Miután a dél-afrikai kormány az 1990-es évek elején felszámolta az apartheid rendszert, az országot kilenc új tartományra osztották. Johannesburg lett az új Gauteng tartomány fővárosa. A város önkormányzatát 1998-ban és 2000-ben szervezték át. 2002-ben Johannesburg adott otthont az ENSZ Fenntartható Fejlődés Világcsúcsának.

Érdekességek

Oké, térjünk át az érdekességek talajára, ne merüljünk el a száraz földrajzi és történelmi tények ingoványában, nézzük, milyen kuriózumok keringenek a johannesburgi légtérben!

  • Azt tehát már tudjuk, hogy Dél-Afrika legnagyobb városa, és egyben a második legnagyobb metropolisz az afrikai kontinensen, az egyiptomi Kairó mögött.
  • Négyszer építették át fennállása óta, és Johannesburg egy évszázadon belül sátortáborból bádogházi városba, majd négyemeletes Edward-korabeli téglaépület településbe, és mára a modern felhőkarcolók városává változott.
  • Akár hiszed, akár nem, Johannesburg ad otthont a világ emberi őskövületei csaknem felének. Így az emberiség bölcsője címet is méltán kiérdemelte, mondván, hogy a bolygó emberi kövületeinek több mint 40 százalékát itt tárták fel, így a világ egyik leggazdagabb régészeti lelőhelye.
  • Itt található a világ legnagyobb ember alkotta erdeje is – Johannesburg mintegy 10 millió fának ad otthont, ami segít a városnak megbirkózni az üvegházhatásokkal, és csökkenti a városon belüli zajszintet is.
  • Afrika legmagasabb épületével büszkélkedhet: az óriási, 270 méter magas Hillbrow Tower mindent lát Johannesburg városában.
  • Itt található a világ legnagyobb kórháza is: a Chris Hani-Baragwanath Kórház akár 3,5 millió embert is képes ellátni Johannesburgban.
  • Jó, ha tudod, hogy van egy Johannesburg Kaliforniában is – a Johannesburgban dolgozó aranybányászok tiszteletére elnevezett városnak körülbelül 172 lakosa van.
  • Azon se lepődj meg, hogy a tojás főzése egy perccel tovább tart – előfordulhat, hogy a cobb saláta egy kicsit tovább készül majd, mint általában. Johannesburg 2000 méteres tengerszint feletti magasságban van, így a levegő nem túl sűrű.
  • Ha Dél-Afrikán keresztüli utazgatást tervezel, akkor tudj róla, hogy a tömegközlekedés meglehetősen ritka, és a legtöbb látnivaló általában távol van egymástól, ezért látogatáskor célszerű autóbérlést vagy nagyobb kisbuszt igénybe venni. Ellenkező esetben sokkoló lehet az Uber-számlád.

Tény, hogy Dél-Afrika a világ egyik legszebb országa. Sokan, akik bejárták a világot, folyamatosan visszatérnek ide a leírhatatlan természeti szépségek miatt. Sok szórakoztató tény él a köztudatban Dél-Afrikáról, amelyeket még azok sem tudnak, akik egész életükben itt éltek, úgyhogy biztatunk, egy johannesburgi kiruccanással biztosan nem nyúlhatsz mellé. Az angolod pedig fejlesztheted ebben az angol nyelvű, lenyűgöző, kozmopolita városban. Előtte érdemes lehet csekkolnod az aktuális angol tudásszinted, és ha egy kicsit ráerősítenél, a Speak! örömmel segít!

Németh Márti,
ATP szövegírás, marketing szövegíró  

Share This