Kép forrása: canva.com

Manchester Anglia egyik legmenőbb, legkozmopolitább városaként egyszerűen fürdőzik a hírnévben. Egy vibráló kulturális olvasztótégely színes kínai negyeddel és egy elképesztő ázsiai gasztronómiai színtérrel. A manchesteri városháza neogótikus pompája a város fényes ipari múltjára emlékeztet, és szembetűnő kontrasztot mutat a város látképében szereplő olyan modern építményekkel, mint a káprázatosan futurisztikus Beetham-torony. Ezúttal ebbe az angol városba kirándulunk és az angolra megint szükség lesz!

Manchester Anglia második legnagyobb városaként ismert. Egykor az ipar nagyhatalma volt, mára jelentős kulturális központtá vált, dicső sporttörténettel, hatalmas könyvtárakkal és látványos építményekkel. Az Egyesült Királyság legszebb parkjai közül néhány Manchesterben és környékén található. A város számos történelmi malma önálló művészeti galériává vált, a nagy viktoriánus piacok pedig a világ minden tájáról származó autentikus konyháknak adnak otthont. Manchester éjszakai élete rendkívül sokoldalú, mindenféle divatos élőzenei helyszínekkel, elegáns koktélbárokkal és lüktető táncklubokkal várja a látogatókat. Természetesen egyetlen manchesteri utazás sem teljes egy-két focimeccs nélkül. Minden évben tömegesen özönlenek a városba a szurkolók, hogy szemtanúi legyenek bálványaik akciójának az Old Traffordon és az Etihad Stadionban. A város két világhírű futballcsapatnak ad otthont, a Manchester Unitednek és a Manchester Citynek.

Akár hiszed, akár nem, a nevét mellekről kapta

Manchester város Nagy-Manchester megyében, Északnyugat-Angliában, Londontól 260 kilométerre található. Délről a Cheshire síkság, északról és keletről a Penninek, nyugatról pedig a szomszédos Salford város szegélyezi. A két település és a környező többi város nagy összefüggő agglomerációt alkot. Manchestert a rómaiak alapították időszámításunk szerint 79-ben. A Medlock folyó egyik átkelőhelyéhez közel helyeztek el egy erődöt, két domb közé, amelyek szerintük úgy néztek ki, mint a mellek. Ekkor adták a „Mamucium” nevet, ami azt jelenti, hogy „mell alakú dombok”. Később megérkeztek a normannok és új települést alapítottak. Az Egyesült Királyságban található összes normann települést a Chester szóval illették, így nyugodtan feltételezhetjük, hogy az itt található minden olyan város, amelynek nevében szerepel a szócska, valamikor normann érdekeltség volt. Az eredeti nevet megtartották alapnak, és a végére hozzá biggyesztették a normann „chester” tagot. A város így Manchester lett.

Peaky Blinders rajongó vagy?

Akkor imádni fogod ezt a manchesteri tényt. A Peaky Blinders Birminghamben játszódik, de sok jelenetet Liverpoolban és Manchesterben forgattak. Ipari hátterének köszönhetően Manchester tökéletes helyszín volt néhány jelenethez. Ha láttad a sorozatot, emlékezhetsz néhány csatornás részre. Ezeket valójában a manchesteri Castlefieldben forgatták. A Peaky Blinders stábja az évek során jó néhányszor járt Manchesterben, legutóbb 2021 márciusában láthatták itt Tommy Shelbyt, Arthurt és Lizzie-t.

Innen startolt az ipari forradalom

Talán ez a leghíresebb tény Manchesterről: innen indult az ipari forradalom. A Bridgewater-csatorna 1761-es megnyitása az ipari forradalom kezdetét jelentette. A gőzerő feltalálásának és a gyapotgyártás iránti növekvő keresletnek köszönhetően Manchester a textilipar fő állomásává vált. Az ipari forradalom alatt Manchester elképesztő ütemben növekedett. A világ első gőzhajtású textilgyárának és a gépesítésnek köszönhetően számos pamutgyár nyílt a városban, és 1853-ban elérte a 108-as csúcsot. Ideális elhelyezkedésének, a Manchester és Liverpool közötti vasútnak, valamint az innovatív találmányoknak köszönhetően a város azzá a hellyé vált, ahol a világ gyapot termékeinek 80 százalékát gyártották. Gyapot, textil, pamut és minden, ami ezzel kapcsolatos, Manchesterben történt. Ezért el is nyerte a „Cottonopolis” becenevet. Apropó! Tudtad, hogy az ausztrálok még mindig Manchester részlegnek hívják a textilosztályt? Ez annak köszönhető, hogy anno, amikor a textil hajóval érkezett Ausztráliába, a konténerekre és dobozokra „Manchester” felirat volt írva. Ezért az előállított pamutot egész egyszerűen a Manchester elnevezéssel azonosították.

1830-ban nyílt meg itt a világ első személyvasútja

Az 1830-ban megnyílt Liverpool és Manchester Railway volt az első kifejezetten utasszállításra használt és kizárólag gőzerőre támaszkodó vasút. Az állomás a manchesteri Liverpool Roadon volt, amely ma a Tudományos és Ipari Múzeum része.

A korona New York-i jeleneteit a Northern Quarterben forgatták

Manchestert gyakran használják forgatási helyszínként New York helyett. Ez elég jól ismert tény, de igazán a Netflix The Crown, azaz A korona 4. évadának megjelenése óta vált köztudottá. A régi raktárakkal és kis sikátorokkal együtt határozottan megvan a New York-i hangulat, és a brit és európai produkciók számára sokkal olcsóbb Manchesterben forgatni, mint egy teljes stábot átrepíteni az Atlanti-óceánon.

Manchesterben található a Kellogg’s gyár

Ez az 1938-ban alapított gyár készíti az összes kedvenc gabonaféléd, az olyanokat, mint például a Coco Pops, a kukoricapehely és még sok más nyalánkság. Annak ellenére, hogy a Kellogg’s egy amerikai cég, és a központja Michiganben található, a traffordi gyár a legjelentősebb egységük, valamint az európai központ is egyben.

Manchesterben találták fel a kviddics sportágat

A legtöbben úgy gondolják, hogy a Harry Potter csak Londonhoz vagy Edinburghhoz kötődik. De ez nem igaz! J. K. Rowlingnak egy Manchesterből Londonba tartó vonaton pattant ki a fejéből a Harry Potter ötlete. Nézd meg ezt a tweetet megerősítésként. 1991-ben a Bourneville szállodában szállt meg, és amikor reggel elment, feltalálta a kviddicset. Ő mondta így, nem én.

A manchesteri egyetem 25 Nobel-díjjal büszkélkedhet

Az ország harmadik legjobb egyeteme az Oxford és a Cambridge után a The University of Manchester, amely 25 Nobel-díjasra tarthat igényt alkalmazottai és hallgatói körében. Ide tartozik Joseph John Thomson, Ernest Rutherford, Arthur Harden, James Chadwick és még sokan mások.

Manchesterben hasadt fel először az atom

Mint már említettem, Manchester az egyeteméről is ismert. Nemcsak néhány híres professzor dolgozott ott, hanem sok öregdiák is nagy dolgokat vitt véghez. A fizika és a kémia két olyan terület, amelyről Manchester híres. Az atom első kettéhasadása a Manchester Egyetemen történt, és Ernest Rutherford valósította meg. Abban az időben (1917) a manchesteri egyetemen tanított. Ez a nagy áttörés sok tekintetben megváltoztatta a világot, mivel lehetővé tette az atomenergia és a rákellenes sugárterápia kifejlesztését.

Tudtad, hogy Gandalf is Manchester mellől származik?

Igen, ez így van! Manchester nem csak egy, hanem két A Gyűrűk Ura-színészt is adott nekünk! Milyen menő, igaz? Ian McKellen nem szorul bemutatásra – Bernard Hill pedig a másik. McKellen minden idők egyik leghíresebb angol színésze. Több díjat is nyert, beleértve egy BAFTA-t, egy Tony-t és egy Golden Globe-ot! Igazi brit kulturális ikon, és mint kiderült, a lancashire-i Burnleyben született, ami Manchester mellett fekszik.

Hogy érzed, el tudnál boldogulnál a jelenlegi angol tudásoddal Manchesterben? Mit szólnál egy ingyenes, kötelezettségek nélküli online angol szintfelmérőhöz? A jó hír az, hogy utána egy telefonos nyelvtanulási tanácsadást is kapsz ajándékba. Sőt a szintfelmérő után jelentkezhetsz online angol bemutatóórára is, ahol testközelből is megismerheted a Dunay-féle beszédközpontú módszert, amely a tankönyvmentes és kommunikatív nyelvtanulás egyik leghatékonyabb formája.

Németh Márti,
ATP szövegírás, marketing szövegíró  

Share This