Kép forrása: canva – canva.com

Köztudott, hogy Stockholm Svédország fővárosa. Svédországot pedig az angolt második nyelvként kitűnően beszélő országok közé sorolják. A svédek nem csak jól tudnak angolul, de nagyon készségesek is, ami nem mindig jellemző Európában. Olyan elismerésre méltóan magas arányban beszélnek angolul, hogy 2009-ben a svéd parlament szükségesnek érezte, hogy hivatalosan is megerősítse, hogy a svéd az ország elsődleges nyelve. Ezt válasznak tekintették azokra az aggodalmakra, hogy az angol nyelv kezdte elhomályosítani az anyanyelv, mint a társadalom közös nyelvének kulturális státuszát. Stockholmba utazunk!

Elhelyezkedés

Stockholm tehát Svédország fővárosa és egyben legnagyobb városa. Stockholm a Mälar-tó (Mälaren) és a Salt Bay (Saltsjön) találkozásánál található, amely a Balti-tenger egyik ága, a Finn-öböllel szemben. A város számos szigetre, valamint Uppland és Södermanland szárazföldekre épült. Elhelyezkedése miatt a világ egyik legszebb fővárosaként tartják számon.

Történelmi áttekintés

Stockholmot először 1252-ben említették városként, és nagyrészt a Birger Jarl névre keresztelt svéd uralkodó építtette. A német Lübeck várossal kötött kereskedelmi megállapodás eredményeként rendkívül gyorsan növekedett. Ez a paktum biztosította a lübecki kereskedők számára a vámmentességet a svédországi kereskedelmet illetően, valamint az ottani letelepedés jogát is legalizálta. A várost 1436-tól kezdték hivatalosan is a svéd fővárosként tekinteni. A dánok és svédek közötti hosszú éveken át tartó konfliktusok után Stockholmot I. Vasa Gusztáv 1523-ban felszabadította a dán uralom alól. Ezután a város gyorsan fejlődött a 17. század közepéig, amikor is Svédország átmenetileg nagyhatalommá vált. Ekkor helyezték ide a központi kormányhivatalokat, a város önálló közigazgatási egységgé alakult. A régi városfalakat lebontották, új kerületek nőttek ki a „hidak közötti várostól” északra és délre. A 18. században tüzek pusztították el a metropolisz nagy részét, és a régi faházak helyére kőépületeket építettek. Stockholm ekkorra Svédország kulturális központjává vált, számos irodalmi társasága és tudományos akadémiája ebből az időből származik. A 19. századi iparosodással egy új fejlődési időszak kezdődött, és az önkormányzati szervezett takarítás (1859), valamint a csatornázás (1861) bevezetése hozzájárult a népesség rohamos növekedéséhez. Ez idő alatt a középkori városmag is átépítésre került, egy sor épület rekonstruálása, sugárutak és parkok kialakítása zajlott, valamint a város mai iskoláinak, múzeumainak, könyvtárainak és kórházainak nagy része is ekkor épült. Ezt követően számos külváros és szatellitváros fejlődött ki.

Érdekes tények Stockholmról

Amit Stockholmról tudni illik, az nem csupán a trendi minimalizmusra és nyugalomra fókuszáló Scandi-cool magassága. Vajon mennyit tudsz erről a gyönyörű és varázslatos városról az IKEA-n, az Abbán és a fürdőkön kívül? Most ez itt épp egy jó alkalom arra, hogy próbára tedd az tájékozottságodat. Az iható folyóvíztől a világ első szabadtéri múzeumáig, íme, néhány érdekes tény Stockholmról, amelyek valóban meglephetnek téged is!

  • Stockholm 14 szigetre épült

Stockholm 14 szigeten fekszik, amelyeket 57 híd köt össze. Mindegyik szigetnek megvan a maga jellegzetes karaktere. Stadsholmen ad otthont a stockholmi palotának, a svéd monarchia hivatalos rezidenciájának. Långholmen a séták, piknikek és úszások kedvelt helyszíne a számtalan strand tekintetében. Södermalm egykor Stockholm „nyomornegyedeként” volt ismert, ma pedig a bohém élet és a főváros kulturális szíve.

  • Stockholm Európa egyik legtisztább városa

Stockholmot 2010-ben koronázták Európa Zöld Fővárosává, és a mai napig sikerült is megőriznie a mandátumát. Az 1990-es évek óta több mint 25 százalékkal csökkentette szén-dioxid-kibocsátását, és arra törekszik, hogy 2050-re fosszilis tüzelőanyagoktól teljesen mentes legyen. Egyben az egyik legkevésbé szennyezett város kontinensi összevetésben is. Valójában a vizei olyan tiszták, hogy akár nyugodtan ihatsz is belőlük.

  • Stockholm ad otthont Európa egyik legjobban megőrzött történelmi negyedének

Gamla Stan, azaz Stockholm óvárosa Európa egyik legnagyobb és legjobban megőrzött középkori városközpontja. Az 1252-ben alapított történelmi központban és a szomszédos Riddarholmen szigeten ma is kizárólag macskaköves gyalogos utak találhatók. Még mindig láthatók a középkorig visszanyúló pinceboltozatok és freskók, valamint néhány gyönyörű templom és múzeum, köztük a stockholmi katedrális. A királyi palota a kerület leghíresebb épülete és a világ egyik legnagyobb kastélya, több mint 600 szobájával.

  • Stockholmban található a világ legnagyobb félgömb alakú épülete

Az Avicii Aréna, korábban Ericsson Globe néven a világ legnagyobb félgömb alakú épülete. Átmérője 110 méter, belmagassága 85 méter, térfogata 605 köbméter. 1989-ben épült, jelenleg Stockholm egyik legikonikusabb épülete. Ez az ország nemzeti jégkorongarénája, de számtalan koncertnek és rendezvénynek is otthont ad. A világ legnagyobb művészei közül jó néhány fellépett már itt, köztük a Rolling Stones, Beyonce, Madonna és a U2. A káprázatos kilátásért csak egyszerűen pattanj fel a Skyview-ra, az épület mellett futó gondolára, ami felvisz az aréna tetejére.

  • Stockholm ad otthont a világ első szabadtéri múzeumának

A Djurgården-szigeten található Skanzen 1891. október 11-én nyílt meg, így a világ legrégebbi szabadtéri múzeuma. A múzeum első megnyitásakor csak néhány történelmi létesítményt tartalmazott, 30 ezer négyzetméteren. Ma mintegy 150 történelmi épületet foglal magában, amelyek évente több mint egymillió látogatót vonzanak. Artur Hazelius azért alapította a múzeumot, hogy a lehető leghitelesebben megőrizze Svédország régi paraszti társadalmának képét. Az épületek mindegyike az építési időszaknak megfelelően van berendezve, és a személyzet is történelmi ruhát visel.

  • Stockholmban található a világ leghosszabb nem hivatalos művészeti galériája

A világ leghosszabb művészeti galériájának titulált stockholmi metróállomások tele vannak művészettel, festményekkel, mozaikokkal és szobrokkal. A mintegy 110 kilométer hosszú metróállomás 100 állomása közül több mint 90 működik. 1957 óta a művészek kulcsszerepet játszottak az új állomások tervezésében, és idővel a város régebbi állomásai is felfrissültek. A leghíresebb megállók közé tartozik a Bagarmossen, amelyen Gert Marcus festménye látható, a Stadion élénk szivárványa.

  • A Stockholm-szindróma valóban Stockholmból származik

Nils Bejerot kriminológus és pszichiáter megalkotta a „stockholmi szindróma” kifejezést, hogy leírja azt az áldozattípust, aki pozitív érzelmeket táplál bántalmazójával szemben. A felfedezést Svédország egyik leghíresebb bűncselekménye után tette. A hatnapos norrmalmstorgi bankostrom alatt 1973-ban a túszok azonosulni kezdtek fogvatartóikkal. A karrierbűnöző, Clark Olofsson óriási varázsát tartják a történés legfontosabb indítékának.

Utazási inspirációt keresel a következő kiruccanásodhoz? Meg is találtad: Stockholmot tényleg érdemes felvenni a bakancslistás városlátogatások sorába, mert ha szép településekről van szó, akkor bizony viszi a pálmát. Már csak annak kellene utánajárni, hogy hogyan beszéled az angol nyelvet! Mert arra szükséged lesz. Itt is. Gyere, csináld meg a Speak! Nyelviskola ingyenes online angol szintfelmérőjét, a többit pedig majd meglátjuk!

Németh Márti,
ATP szövegírás, marketing szövegíró  

Share This