Kép forrása: canva.com

Szingapúr egy tipikusan olyan hely, amely folyamatosan meglepi látogatóit és a világot. Hoztunk neked is egy szingapúri szuvenírt, ami tuti, hogy kapásból felkelti az érdeklődésed. Vágjunk is bele a közepébe! Szerinted Szingapúr város, ország vagy sziget? Itt a meglepetés: három az egyben. Szingapúr egy szigetország, amely szó szerint csak egy város. Szingapúr egy kicsi, de virágzó szigetország, egy város és egy ország, amely Délkelet-Ázsiában fekszik a Peninsular Malajzia déli csúcsán. Szingapúr egy anomália, és a helyiek nagyon büszkék rá. Tökéletes látképén túl egy nyüzsgő angol nyelvű metropolisz, a merész új élmények és felejthetetlen kalandok folyamatosan fejlődő csodaországa.

Szingapúrról röviden

A kis szigetcsoport az Egyenlítőtől körülbelül 140 kilométerre, északra fekszik. Szingapúr Délkelet-Ázsia egy városállama. A világ egyik kiemelkedő jelentőségű gazdasági központja, északról Malajzia, délről Indonézia határolja. A világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalán fekszik a Malaccai-szoros és a Dél-kínai-tenger mentén. Az egykori brit gyarmati kereskedelmi állomás 1965-ben nyerte el függetlenségét. Szingapúr, hivatalosan a Szingapúri Köztársaság, Oroszlánváros (Szingapura) néven ismert, és a fő szigetből, valamint körülbelül 64 kisebb offshore szigetből áll. Két híd köti össze Szingapúrt Malajziával és a kontinentális Ázsiával. A Johor–Singapore Causeway egy 1056 kilométeres műút, amely egy kombinált vasúti és autópályahídból áll, és ez köti össze a malajziai Johor Bahru városát a Johori-szoroson át a szingapúri Woodlands kerülettel. A városállam területe 718 négyzetkilométer, ehhez képest ez a legkisebb állam Délkelet-Ázsiában, Luxemburg körülbelül egynegyede. Lakossága körülbelül 5,7 millió fő. Beszélt nyelvek az angol (az ügyintézés és oktatás nyelve), a szingl (a szingapúri kreol), a maláj, a kínai (mandarin) és a tamil.

Miről híres Szingapúr?

Szingapúr arról híres, hogy globális pénzügyi központ, a világ egyik legsűrűbben lakott helye, van egy világszínvonalú városi repülőtere vízeséssel, és egy botanikus kertje, amely a világörökség része. Szingapúr turisztikai célpontként ismert, híres forró és párás klímájáról, óriási tisztaságáról, valamint a visszanyert földek miatt egyre nagyobb területről. A városállam a vásárlók paradicsoma, a fényűző bevásárlóközpontokban a szokásos luxusmárkák mellett szinte mindent lehet kapni, kivéve a rágógumit. Szingapúrt „Instant Ázsiának” is nevezik, mert a látogatók gyors bepillantást nyerhetnek az ázsiai kultúrákba, amelyeket a bevándorlók a kontinens minden részéről magukkal hoztak.

Szingapúr réges-régen

Míg Szingapúr legkorábbi ismert történelmi feljegyzéseit az idő homálya fedi, egy harmadik századi kínai beszámoló Pu-luo-chung néven írja le, utalva a Pulau Ujongra, ami malájul „a félsziget végén lévő szigetet” jelenti. Később a várost Temasek (tengeri város) néven ismerték, amikor 1298 és 1299 között az első települések alakultak. A 14. század folyamán ez a kicsi, de stratégiai fekvésű sziget új nevet kapott. A legenda szerint Sang Nila Utama, a palembangi herceg egy vadászaton vett részt, amikor megpillantott egy olyan állatot, amit korábban még soha nem látott. Isteni jelnek tekintve az állat észlelését várost alapított, és Oroszlánvárosnak, vagyis Szingapúrának nevezte el, a szanszkrit „simha” (oroszlán) és „pura” (város) szavakból. A várost ekkor az ókori Szingapúra öt királya uralta. A Maláj-félsziget csúcsán, a tengeri utak természetes találkozási pontján elhelyezkedő város olyan hajók kereskedelmi állomásaként virágzott, mint a kínai dzsunkák, arab dhow-k, portugál csatahajók és bugi szkúnerek.

A modern Szingapúrt a 19. században alapították a politikának, a kereskedelemnek és a Sir Thomas Stamford Raffles néven ismert embernek köszönhetően. Ez idő tájt a brit birodalom egy kikötőt keresett ebben a régióban, hogy megalapítsa kereskedelmi flottáját, és megelőzze a hollandok előrelépését. Szingapúr, amely már egy feltörekvő kereskedelmi állomás volt a Malacca-szoros mentén, ideálisnak tűnt. Raffles, akkoriban a szumátrai Bencoolen  hadnagy-kormányzója, 1819. január 29-én szállt partra Szingapúrban. Felismerve a mocsaras szigetben rejlő hatalmas lehetőségeket, segített a szerződés megkötésében a helyi uralkodóknak, és Szingapúrt kereskedelmi központtá alapította. A város gyorsan kinőtte magát, bevándorlókat vonzva Kínából, Indiából, a maláj szigetvilágból és azon túlról.

Nézzünk pár szórakoztató szingapúri tényt, amiket szeretni fogsz!

Tekintettel a délkelet-ázsiai elhelyezkedésére és a nagy, világszínvonalú nemzetközi repülőtérre, Szingapúr számos utazó útitervének állomása. A látogatás előtt a legjobb, ha megismerkedsz néhány szórakoztató szingapúri ténnyel, hogy lenyűgözhesd a szingapúriakat tudásoddal. A felhőkarcolók, az éjszakai élet, a tisztaság és a gyönyörű építészet bárki számára ideális kaliberekbe emelik a várost. Szingapúr egy hatalmas városállam rengeteg történelemmel és érdekes szingapúri realitásokkal, amiket egyszerűen meg kell tanulni! Vágjunk bele egy párba!

 1. 1905 óta Szingapúr hat alkalommal változtatta időzónáját! Jelenleg az időzóna GMT+8 (csakhogy szinkronban legyen Malajziával), de ez technikailag még mindig hibás. Szingapúrnak a GMT+7,5 időzónában kellene lennie.
 2. Szingapúrban betiltották a rágógumit. Csak orvosi utasítással rendelkezők rághatnak ilyet.
 3. Szingapúr a világ 20 legkisebb országa közé tartozik. A fő sziget 42 kilométer hosszú és 23 kilométer széles, és teljes szárazföldi területe mindössze 718 négyzetkilométer.
 4. Összességében a szingapúriak a leggyorsabb gyalogosok a világon, körülbelül 6,15 kilométeres óránkénti sebességgel járnak.
 5. Valójában törvény teszi kötelezővé Szingapúrban, hogy öblítsd le a nyilvános vécét, és 150 szingapúri dollár pénzbírságot kell fizetni, ha nem teszed és elkapnak. Szingapúr egyébként is nagyon szenvedélyes a vécék iránt! A kormány egy ENSZ-határozatot terjesztett elő, hogy november 19-ét a vécé világnapjaként jelöljék meg, és 2001-ben itt alakult meg a WC Világszervezet. Valójában ez egy nagyon klassz kezdeményezés, célja a világ higiéniai válságának megoldása azáltal, hogy tiszta, biztonságos vécéket biztosít mindenkinek.
 6. A világ legmagasabb beltéri vízesése Szingapúrban, a Gardens by the Baynél található, és 35 méteres magasságban van.
 7. Félve a világszerte növekvő hippikultúrától, a kormány az 1970-es években betiltotta a férfiak hosszú hajviseletét.
 8. Csak három városállam létezik a világon, és Szingapúr ezek egyike, Monacón és Vatikánon kívül.
 9. Szingapúr Ázsia legkevésbé korrupt városa, és az ötödik legkevésbé korrupt a világon.
 10. November 7-ét hivatalosan is a Nemzeti Faültetés Napjaként ünneplik Szingapúrban, amikor a diplomatáktól az egyszerű emberekig mindenki fát ültet. Vannak, akik még születésnapi vagy esküvői ajándékként is örökbe fogadnak fákat.
 11. A kormány erősen elutasítja a magángépjárművek használatát: az autótulajdonosoknak az kocsi árának másfélszeresét kell fizetniük járműveik tanúsítványáért.
 12. A Szingapúr jelképeként ismert Merlion egy mitikus lény, egy félig oroszlán és félig hal entitás. Az oroszlán a hercegi múltból származik, a hal pedig a város hagyományos horgászfoglalkozását képviseli.
 13. Szingapúrban minden férfi számára kötelező a katonai szolgálat a középiskola befejezése után két évig. A katonáknak pedig minden évben vissza kell térni edzeni 40 éves korukig.
 14. Bizonyos témák a nyilvános megbeszélések határain kívül esnek, és bajba kerülhetsz, ha úgy döntesz, hogy mégis beszélsz róluk. A kormánykritika egy ilyen téma.
 15. Szingapúrban a valaha mért legalacsonyabb hőmérséklet 19,4 Celsius-fok volt, 1934. január 31-én.
 16. A Singapore Night Safari a világ első éjszakai állatkertje.
 17. Szingapúr maga is egy kis sziget, de tudtad, hogy egy csomó más sziget és szigetecske alkotja? Hatvankét másik, hogy pontos legyek. Jó néhányat a melioráció hozott létre. 1965 óta Szingapúr területe 23 százalékkal nőtt!
 18. Monaco mellett Szingapúr a legsűrűbben lakott ország a világon. A népsűrűség meghaladja a 6500 embert négyzetkilométerenként.
 19. A szingapúri bűnözési arány az egyik legalacsonyabb a világon, mert a szingapúri törvények meglehetősen szigorúak, egyes bűncselekmények vesszőzéssel történő büntetéshez vezetnek. Különösen brutális gyilkosságok és kábítószer-kereskedelem miatt a halálbüntetést akasztással végzik. 1991 és 2004 között 400 halálos ítéletet hajtottak végre, amely a világon az egyik legmagasabb ráta.
 20. Ez az egyik kedvenc tényem Szingapúrról: a bankjegyeken rengeteg mikroszöveg található, és a legtöbb bankjegyen a végtelenségig csak annyi olvasható, hogy „Szingapúri Pénzügyi Hatóság”. Az 1000 szingapúri dolláros bankjegy hátoldalán azonban a teljes szingapúri himnusz fellelhető.
 21. Szingapúr zöld város, az biztos, de végül a történelmi szingapúri botanikus kert hívta fel magára a figyelmet. Ezek a 150 éves trópusi kertek az ország első és egyetlen UNESCO Világörökség részét képezik.
 22. Itt a világon a legmagasabb a milliomosok aránya. Az Egyesült Államokban lehet a legtöbb milliomos, de Szingapúrban a legmagasabb az arány. Minden hatodik háztartás legalább 1 millió dollár elkölthető vagyonnal büszkélkedhet.
 23. Szingapúrban az étkezés nemzeti időtöltés. Imádnak enni, és beszélni róla, senki sem étkezik úgy, mint egy szingapúri. A hawker központoktól a luxusig, az előkelő éttermekig és a hipszter kávézókig minden megtalálható itt. Naponta átlagosan két új étterem bukkan fel. Ez az ország ételőrült, imádom, lehet, hogy inkább ez a kedvenc szingapúri tényem!
 24. Most tudj meg még többet a Föld legzöldebb városáról: itt egy csodálatos, rekordot megdöntő tény Szingapúrról. A 2014-es Tree House társasház tényleges Guinness-rekordot állított fel azzal, hogy otthont ad a világ legnagyobb függőleges kertjének. Négy korszerű tornya több mint 2000 négyzetméter zöldövezetből áll, ami csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, és minimálisra csökkenti a hőelnyelést.
 25. Ez az egyik legmulatságosabb tény! A szingapúri polgárok szeretettel emlegetik városállamukat Little Red Dot néven. Valóban elég kicsi. A világtérképen Szingapúr csak egy kis piros pont lenne. A kifejezés azonban akkor terjedt el igazán, amikor Indonézia volt elnöke látszólag becsmérlő jelleggel használta a „kis piros pont” kifejezést. A polgárok és a politikusok viszont egyaránt a nemzeti büszkeség forrásaként emlegetik ezt a szófordulatot. Úgy értik, lehet, hogy egy kis piros pont, de dög, és ez tényleg így is van!

Szingapúr egy újabb hely, amit látnod kell életed során, és ahol megint csak az angol az egyik hivatalos nyelv. Szeretnél megtanulni úgy angolul, hogy Szingapúrban is minden további nélkül jól elboldogulj? A Speak! 100% beszéd, 0% könyv módszere ehhez kínál neked egy egyedülállóan hatékony alternatívát. Szeretnéd megismerni? Első lépésként töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőt!

Németh Márti,
ATP szövegírás, marketing szövegíró  

Share This