Kép forrása: canva – canva.com

A világ tele van csodálatos helyekkel, amik csak arra várnak, hogy felfedezd őket! Az UNESCO világörökségi listáján szemezgetve biztosan megtalálod a legizgalmasabb célpontokat. Ebben egy kicsit most mi is segítünk, ugyanis összegyűjtöttük Nagy-Britannia világörökségi helyszíneit, hogy virtuálisan bejárjuk őket! Ha kedvet kapnál, hogy személyesen is meglátogasd valamelyik angol helyszínt, ne légy szégyenlős: bátran használd a megszerzett angoltudásodat!

Az óriás útja (Giant’s Causeway) és a hozzá tartozó tengerpart

A több mint 50 millió évvel ezelőtti vulkáni tevékenység eredményeként több mint negyvenezer bazaltoszlop alkotja az óriás útját Észak-Írország Antrim megye partjai mentén. A természeti képződmény a megolvadt láva vízzel való találkozásából alakult ki egy körülbelül hat kilométeres partszakaszon. A kristályos szerkezetűvé vált láva oszlopokká alakult, különleges, már-már mesebeli formát kölcsönözve a partnak, emiatt évszázadok óta legendák és mítoszok övezik, így kapta a nevét is. A helyszínt ezek a drámai tájak, többek között az Óriás útjához tartozó, Óriás orgonája, a Kéménysor, valamint a Hamilton széke nevű kilátóhely teszik népszerű turisztikai célponttá.

Saint Kilda-szigetcsoport (Hirta, Dun, Soay és Boreray szigetek)

St. Kilda, Skócia nyugati partjától 175 kilométerre, a Külső-Hebridákon található, kiemelkedő természeti szépsége és kulturális jelentősége miatt vált az UNESCO Világörökség részévé. A Hirta, Soay, Boreray és Dun szigeteit magában foglaló szigetcsoport egyedülálló növény- és állatvilágnak, valamint rengeteg tengeri madárkolóniának ad otthont. Itt található a világ legnagyobb szula-kolóniája és több mint 160 000 lunda pár fészkel a környéken. St. Kilda történelme több mint 2000 éves múltra tekint vissza, a szigeten számos prehisztorikus és későbbi építészeti stílus maradványai megtalálhatók. Kőkunyhók, szántóföldek, tradicionális felföldi kőházak, és tárolókunyhók, úgynevezett cleitek árulkodnak a történelem előtti települések mindennapjairól és a viking-kultúra hatásairól. A szigetcsoporton 2000 évig folyamatosan élt emberi közösség, az utolsó lakos az 1930-as években hagyta el a szigetet. A helyiek mezőgazdasággal és birkatenyésztéssel foglalkoztak, valamint az itt élő madárkolóniákat is hasznosították, tollakat és tojást gyűjtöttek. St. Kilda elszigeteltsége, vadvilága és kulturális öröksége lenyűgöző célponttá teszi a szigetcsoportot.

Orkney-szigetének neolitikus építményei

Skócia északi partjai figyelemre méltó újkőkorszaki építmények maradványait őrzik, közülük az i. e. 3000 és i. e. 2000 közötti emlékek, a Skara Brae település, a Maes Howe sírhely, illetve a Stennessi és Brodgari körök a legjelentősebbek. Európa egyik legjobban megőrzött neolitikus építményei egy i. e. 3. évezredben élt, észak-európai nép kultúráját, mindennapjait és hiedelemvilágát mutatják be, ezáltal régészeti jelentőségük felbecsülhetetlen. A területen még mindig tartanak az ásatások, a lelőhelyek jelentős részét ugyanis még nem tárták fel, így a jövőben további temetkezési helyek és településrészek kerülhetnek elő. A Maes Howe sírhalom Európa legnagyobb és legépebb temetkezési helye, átmérője a harminc métert is meghaladja, sírkamráihoz pedig tizenkét méter hosszú föld alatti járat vezet. Brogdar közel száz méter átmérőjű kőkörének hatvan kövéből mára csak huszonhét maradt, ám ezek akár a négy méteres magasságot is elérik. Skara Brae kőkunyhóit tekintik a világon a legjobb állapotban fennmaradt neolitikus településnek, az itt található maradványok és kőből faragott bútorok a korabeli élet mindennapjairól mesélnek.

New Lanark

New Lanark az utópikus szocializmus korai példája, a társadalmi és ipartörténeti reform történetében betöltött jelentőségéről ismert. A Derwent-völgyben kifejlesztett gyári termelés mintájára épült, és a közeli textilüzem munkásainak biztosított otthont a skóciai Dél-Lanarkshire területén. A 18. század végén Robert Owen alapította, aki jelentős, és a korszakhoz képest progresszív szociális és oktatási reformokat hajtott végre annak érdekében, hogy az itt élő munkások és családjaik élet- és munkakörülményeit javítsa. A Glasgow-tól 40 kilométerre lévő faluban 1786-ban indult meg az ipari termelés, és 1809-től kezdődött a lakóhelyek újraszervezése. Közösségi épületek, óvodák, iskolák és modern gyárak épültek, Owen csökkentette a munkaidőt, és ingyenes egészségügyi ellátást szervezett a gyárban dolgozóknak és családjaiknak. New Lanark sikerei után rengeteg gyártulajdonos követte Owen forradalmi eszméit, éppen ezért hatalmas a jelentősége. A falu mai arca nem sokban tér el a korábbi állapotoktól, a lakónegyedek, a termelőüzem és Robert Owen háza is nyitva áll a látogatók előtt.

Királyi Botanikus Kertek, Kew

A London délnyugati részén található, 1759-ben alapított Királyi Botanikus Kerteket Charles Bridgeman, William Kent, Capability Brown és William Chambers tervezték. A 18. század óta a világ egyik vezető botanikai intézménye, jelenleg több mint 70 000 élő növénynek, 8 millió lepréselt gyógynövénynek, kiterjedt herbáriumi gyűjteménynek és kutatási létesítménynek ad otthont. A botanikus kert területén már a megalapítás előtt is kertek, parkok és különböző épületek voltak, köztük az 1631-ben épült Kew palotával. Eredetileg gyógynövények termesztése volt a cél, a tudományos kutatások valamivel később, 1770-ben kezdődtek. Az itt található impozáns, 20 méter magas, kovácsolt vasból, acélból és üvegből épült pálmaház 1848-ban készült el, és mai napig Kew egyik legnépszerűbb látványossága.

Kedvet kaptál ahhoz, hogy jobban megismerd az angol kultúrát, és személyesen is felfedezd a szigetország csodálatos helyeit? Ha az angolod még nem az igazi, akkor iratkozz be a Speak! Nyelviskolába, és tuningold fel a tudásodat online angolóráinkon! Első lépésként töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This