Kép forrása: canva – canva.com

Folytatjuk az UNESCO világörökségi listáján szereplő, lélegzetelállító angol, skót és walesi helyszínek bebarangolását! Semmiképp se hagyd otthon a fényképezőgépet és a túrabakancsot, hiszen a helyek, ahová elkalauzolunk olyan kulturális, történelmi, tudományos vagy természeti jelentőséggel rendelkeznek, hogy különleges védelem alatt állnak. Indulhatunk?

Maritime Greenwich

A Temze folyó partján, London keleti városrészében számos 17-18. századi épület élvezheti a világörökségi helyszín státuszt. Ezek közül Greenwich fő látványosságai a Királyi Obszervatórium, Anna királyné kastélya, valamint a Brit-szigetek legjelentősebb barokk épületegyüttese, a Royal Naval College, azaz a Királyi Tengerészeti Akadémia. Az André Le Nôtre tervei alapján kialakított királyi park dombján álló csillagvizsgálót már régóta használták különféle mérésekhez, és jelenleg is folynak itt kutatások. Az épülethez tartozó Flamsteed-házban található az a teleszkóp, amely segítségével 1884-ben meghatározták a greenwichi meridiánt. A világörökségi negyed központi eleme Anna királyné kastélya, amely 1937 óta a Nemzeti Tengerészeti Múzeumnak ad otthont. Nem lehet szó nélkül elmenni a Sir Christopher Wren által tervezett Királyi Tengerészeti Akadémia mellett, ami az angol barokk építészet remeke, mely korábban haditengerészeti kórházként és kiképző akadémiaként szolgált.

Blenheim kastély

Az oxfordshire-i Woodstockban található Blenheim-palota Nagy-Britannia egyik legcsodálatosabb barokk építészeti remeke, amit John Churchill, Marlborough első hercege kapott ajándékba katonai győzelmei elismeréseként. A John Vanbrugh és Nicholas Hawksmoor tervei alapján épült kétszintes rezidenciát a franciák felett aratott blenheimi győzelem emlékére építették. Nemcsak maga az épület impozáns, de a belső terekben található mű- és bútorgyűjtemény, valamint a kastélyt körülvevő 8,5 négyzetkilométeres park is, amit az évszázadok során az adott kor elvárásai szerint többször is átalakítottak. Az angolkertekre jellemző természetközeliség elérése érdekében több vízesés, csobogó és halastó is található itt. A Blenheim kastély falai között született meg 1874-ben a későbbi miniszterelnök, Sir Winston Churchill.

Pontcysyllte vízvezeték és csatorna

2009-ben került Nagy-Britannia világörökségi helyszínei közé Wales északnyugati részén, Wrexham County Borough-ban található Pontcysyllte vízvezeték, ami az Ellesmere Csatorna vizét vezeti át a Dee folyó völgye felett. Thomas Telford építőmérnök által tervezett és 1805-ben elkészült csatorna az ipari forradalom mérnöki munkájának figyelemre méltó remekműve. Különlegessége, hogy a vízelvezetést zsilipek nélkül oldották meg, valamint a kő és öntött vas szerkezetek innovatív használatát később széles körben alkalmazták az egész világon. A világörökségi helyszín egy 18 kilométeres szakaszt foglal magába a 307 méter hosszú 38 méter magas Pontcysylife vízvezetékkel, valamint a Chirk vízvezetékkel és alagúttal. Ez a szigetország legmagasabb és leghosszabb hajózható csatornája, ami rendkívül népszerű a turisták körében.

Ironbridge Gorge ipartörténeti műemlékei

Sokan csak az ipari forradalom bölcsőjének nevezik az angliai Shropshire völgyében található bányák, gyárak, fémöntödék, különböző munkástelepek egykori központját. Itt található az első, teljesen vasból épített híd, ami a maga nemében első volt a világon: a Severn folyón átívelő építmény forradalmasította a hídépítést. Még az 1795-ös súlyos áradást is átvészelte, ezzel az építők és a vasgyár számára hatalmas reklámot generált, sőt, olyannyira kiállta az idő próbáját, hogy a mai napig bárki átsétálhat rajta. Ironbridge Gorge a neve annak a múzeum-együttesnek, ami őrzi és bemutatja az egykori ipari terület örökségét, valamint az ipari forradalom korában létrehozott közlekedési infrastruktúra maradványait. A 15,5 km²-en fekvő helyszín az Iron Bridge híd mellett még négy fő részből áll: Hay Brook völgyfolyosókból és vaskohókból álló szabadtéri múzeumai, Blists Hill viktoriánus város, John Rose 1796-ban alapított porcelángyára, és a Coalbrookdale Vasmúzeum Abraham Darly koksztüzelésű vasolvasztójával.

Forth Bridge

Ha már mérnöki remekművek, a skóciai Fife megyét és Edinburgh-t összekötő Forth Bridge is megérdemelten kapott helyet a UNESCO világörökségi listáján. Az 1890-ben elkészült hidat Sir John Fowler és Sir Benjamin Baker építőmérnökök tervezték. Március 4-ei átadásakor a világ legkorábbi nagyméretű többszörös támaszközű konzolos hídja volt, valamint 2528 méteres hosszúságával 28 évig viselte a világ leghosszabb hídja címet is. A kelet-skóciai tengeröböl felett átívelő vasúti híd jellegzetes vörös árnyalatával Skócia ikonikus szimbólumává vált, és szinte semmit sem változott az átadása óta eltelt közel 130 évben. A mai napig létfontosságú közlekedési kapcsolatként szolgál, jelenleg naponta 190-200 személy- és tehervonat halad át rajta.

Melyik angol, skót vagy walesi helyszín került fel a bakancslistádra? Készen állsz, hogy a helyszíneken élőben is megcsillogtasd az angoltudásodat? Ha még kellene egy kis bátorítás, a Speak! Nyelviskolában nem fogsz csalódni. Könyvek nélkül is megtanítunk az angol nyelv minden csínjára-bínjára! Első lépésként töltsd ki ingyenes online angol a szintfelmérőnket, hogy segíteni tudjunk.

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This