Kép forrása: canva – canva.com

Nálad is bakancslistás hely? Nálunk Barbados már régóta szerepel a meglátogatandó helyek között. Így arra gondoltunk, egy kicsit sajátkezűleg kutakodunk, hogy tisztán lássuk, mire is számíthatunk a Karib-térségbeli szigetország látogatása során. Azt eddig is tudtuk, hogy természeti szépségéről és gazdag kultúrájáról ismert. A strandoktól a barlangokon át a csodaöblökig számtalan varázslatos természeti látnivalót rejt. A bajánok, azaz a barbadosi nép pedig rendkívül élénkek, a zene, a fesztiválok és az ételek iránti erős kötődésükről ismertek. Nem utolsó szempont, hogy beszélnek angolul.

Barbados ideális nyaralóhely a kalandra, a történelemre, a természetre és a kultúrára való vadászathoz. Az Atlanti-óceán minden oldaláról körülöleli, így fő turisztikai vonzereje a változatos, tiszta és érintetlen strandvilág esztétikus korallképződményekkel. Az erős széllel megáldott keleti part ideális hely a kalandvágyó szörfösök számára, az erős áramlatok miatt itt nem ajánlott úszni. A fehér homokos nyugati part már sokkal inkább szinkronban van a laza életmóddal. Itt szabadon magadba szívhatod a napsütést, megmártózhatsz a hullámokban.

A korallbarát déli parton a széllovaglás, a kiteboardozás, a boogie deszkázás és sok más hasonló vízi sport a fő attrakció. Az északi partot korallokból és homokkőből képződő sziklák uralják. A becsapódó hullámok által természetes módon kialakított privát öblökkel a zord északi part inkább egy festői túrához ideális helyszín. Ebben a blogban megosztunk veled egy listát azokról a tényekről, amelyekről Barbados híres, és néhány látnivalót, amit semmiképpen sem szabad kihagyni, ha arra jársz.

Földrajz és éghajlat

Barbados egy szigetország Nyugat-India összetett szigetrendszerének Kis-Antilláin, az amerikai kontinens karibi régiójában, a Karib-szigetek legkeletibb részén. Területe 432 négyzetkilométer, lakossága körülbelül 300 ezer fő. Fővárosa és legnagyobb városa Bridgetown.

Az 500 és 120 ezer évvel ezelőtti időszakokban az óceáni üledékből emelkedett ki, amikor a rendszeres tektonikus emelkedések kiszorították a felszíni víz korallzátonyait. Jelenleg még mindig több tucat beltengeri zátony uralja a tengerparti elemeket a sziget teraszain és szikláin. A 34 kilométer hosszú és 23 kilométer széles sziget körülbelül 168 kilométerre keletre fekszik Saint Lucia, Saint Vincent és Grenadine-szigetek országaitól, 180 kilométerre délkeletre Martinique-tól és 400 kilométerre északkeletre Trinidad és Tobagótól. A sziget nyugati szomszédaihoz, a Windward-szigetekhez képest meglehetősen lapos, enyhén emelkedik a Scotland District néven ismert középső hegyvidéki régióig.

Barbados éghajlata trópusi. Egész évben meleg van: 20 és 32 Celsius-fok között mozog a hőmérséklet. Két évszak van: az esős és a száraz. Az esős évszak júniustól november végéig tart. Ilyenkor kicsit melegebb van és a levegő páratartalma magas. Ez a trópusi viharok időszaka. Barbadost aránylag ritkán sújtják pusztító hurrikánok. Így könnyű boldognak lenni és sokáig élni, ugye? Ja, merthogy a barbadosi lakosok várható élettartama 2020-as statisztikai adatok szerint 80 év – a nőknél 83, a férfiaknál 79. Úgyhogy, kedves hölgyek és urak, Barbadoson és Japánban a legmagasabb a százévesek egy négyzetkilométerre jutó előfordulása a világon.

Történelem

Barbados őstörténetéről keveset tudunk, de a régészeti bizonyítékok arra utalnak, hogy már időszámításunk előtt 1600-ban dél-amerikaiak telepedhettek le itt, akik később eltűntek a régészeti feljegyzésekből. Körülbelül 500 és 1500 között arawak és karib indiánok éltek a térségben, akiket Ichirouganaimnak neveztek. A Barbados név a portugál nyelvből származik, és azt jelenti, hogy „szakállasak”. Ez vagy a sziget fügefáinak hosszú, lelógó gyökereire, vagy a karibi őslakosok állítólagos arcszőrzetére utal.

Barbados elnéptelenedett a spanyolok ismétlődő rabszolgatámadásai miatt a 16. században. Úgy gondolják, hogy az indiánok, akik kerülték a rabszolgaságot, valószínűleg a régió más részeire vándoroltak. A sziget így gyakorlatilag lakatlan volt, amikor 1627-ben először britek telepítették be. A brit telepesek ezután Barbadost egy jelentős cukorültetvény-gazdasággá alakították ki, ahol Afrikából szállított rabszolgákat alkalmaztak. A rabszolgaságot végül 1834-ben, egy 1816-os lázadást követően törölték el. Barbados hatalmas cukortermelő volt, ahogy az ültetvények virágoztak. A földtulajdonosok nagyszámú afrikai rabszolgát importáltak. Becslések szerint körülbelül 500 ezer rabszolga dolgozott Barbadoson és a tágabb értelemben vett Karib-térségben. Az emancipált rabszolgáknak még a rabszolgaság eltörlése után sem volt más választásuk, mint tovább dolgozni az ültetvényeken csekély fizetésért. 1966-ban Barbados elnyerte teljes függetlenségét, és nemzetközösségi birodalommá vált, II. Erzsébet pedig Barbados királynője lett. 2021. november 30-án Barbados köztársasággá vált a Nemzetközösségen belül.

Barbadosi érdekességek

 • Rihanna, a népszerű énekes és dalszerző Barbadoson született 1988. február 20-án.
 • Tiger Woods svéd barátnőjét, Elin Nordegrent egy ünnepség keretében a karibi Barbados szigetén vette feleségül.
 • Barbadoson található a világ harmadik legrégebbi parlamentje, amely 1639 óta működik.
 • Az ország nemzeti virágát „Barbados büszkeségének” nevezik. Ennek a virágnak az anyatejbe mártott leveleit a csecsemőknek adják, hogy ne sírjanak. Állítólag működik.
 • A barbadosi termékenységi központ sikerességi aránya magasabb, mint az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban található központoké. Ezen kívül a kezelési költségek ebben a központban egyharmadát teszik ki annak, amit az Egyesült Királyságban vagy az Egyesült Államokban kellene fizetni.
 • Barbados az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb turisztikai célpont a Karib-térségben.
 • Barbados fővárosa, Bridgetown óvárosa az UNESCO Világörökség része.
 • Barbados évente több mint 57 millió barbadosi dollárnyi rumot exportál. (Két barbadosi dollár megközelítőleg egyenlő egy amerikai dollárral.)
 • Ez a 18. legsűrűbben lakott ország.
 • Barbados évente több mint egymillió turistát fogad, beleértve a szárazföldi turistákat és a körutazások utasait is.
 • Barbados legkisebb városa, Oistins a történelem során halászvárosként ismert.
 • A Barbados Múzeum gazdag betekintést nyújt az ország történelmébe és kultúrájába.
 • Holetown – eredeti nevén St. James Town – I. Jakab angol királyról kapta a nevét. Itt található az első anglikán templom, a Szent Jakab plébániatemplom, ami 1628-ban épült.
 • A több mint egy tucat ínycsiklandó sertéshúsból készült recept alapján elmondható, hogy a barbadosiak rendkívül kedvelik a disznót.
 • Az országot soha nem szállta meg sikeresen idegen hatalom.
 • George Washington, az Egyesült Államok első elnöke is ellátogatott a szigetországba 1751-ben, mielőtt 1789-ben ő lett az elnök.
 • Barbados az egyetlen sziget a Karib-térségben, amely naponta indít járatokat Kanadába, Angliába és az Egyesült Államokba.
 • 1841 és 1845 között Barbados volt a legegészségesebb hely a világon.
 • Barbadoson jó szerencsének számít, ha egy mongúz keresztezi az utat. A mongúzt eredetileg Indiából importálták, hogy gondoskodjanak a patkányokról az ország cukornádföldjein.
 • Az Egyesült Államok és Kanada után ez a harmadik legfejlettebb ország a nyugati féltekén.
 • Barbadost „a repülőhalak országaként” is ismerik. A hal egyben nemzeti szimbólum is.
 • A grapefruit egy Barbadoson feltalált „hibrid” gyümölcs.
 • Barbados írástudási aránya 99,7 százalék, ezzel a harmadik helyen áll a világon. Az országban 16 éves korig kötelező az iskola.
 • Az egyik túlélő Concorde repülőgép Barbadoson található. A 20 épített szuperszonikus repülőgépből 18 még mindig létezik, egy pedig Barbadoson parkol. Korábban hetente járt a Concorde Londonból Barbadosra.
 • Barbadoson található a világ legrégebbi rumja, a Mount Gay, amelyet 1703-ban Sir John Gay angol üzletember alapított. Egyébként a rum a kultúra és történelem szerves része. Mint ilyen, a feltételezések szerint több mint 1500 rumbár található a szigeten.
 • A krikett az ország nemzeti sportja, Barbadoson élnek a világ leghíresebb krikettjátékosai. A sztárok közé tartozik Garry Sobers, Gordon Greenidge, Malcolm Marshall és Jason Holder is.
 • Barbadost néhány évente elözönlik a sargassum – a hínár egy fajtája – hullámai, amelyek a keleti partokat sújtják. A szigetet 2011-ben, 2015-ben és 2018-ban súlyos mennyiség öntötte el. A büdös algák vonzzák a rovarokat, elriasztják a turizmust, megakadályozzák a horgászatot, és belegabalyodnak a tengeri teknősökbe és a delfinekbe.
 • 2020-ban Barbadost is hatalmas szaharai porfelhő borította, amely Afrikából az Atlanti-óceánon át a Karib-térségbe vándorolt.
 • A zene nagy szerepet játszik Barbadoson, az ország számos jelentős zenei fesztiválnak ad otthont, beleértve a Barbados Reggae Festivalt, a Barbados Gospelfestet és a Barbados Celtic Festivalt, amely a sziget Írországhoz, Waleshez és Új-Skóciához fűződő kapcsolatát ünnepli.
 • A Crop Over Fesztivál egy háromhetes hagyományos fesztivál, amely kezdetben az éves cukornád-betakarítás végét jelentette. A fesztivál ma bulik, kalipszó versenyek és utcai piacok élénk gyűjteménye. A fesztivál karneváli felvonulással és tűzijátékkal zárul.
 • Barbados zászlaja függőlegesen csíkozott kék-sárga-kék színű, amely a tengert, a homokot és az eget jelképezi. Középen egy fekete háromágú fej látható, amely Poszeidónhoz, a tenger ókori görög istenéhez kapcsolódik.

Az angol Barbados hivatalos nyelve, a sziget egész területén használják kommunikációra, adminisztrációra és közszolgáltatásokra. Színvonala többé-kevésbé eleget tesz a brit angol szókincsének, kiejtésének, írásmódjának és konvencióinak, úgyhogy itt is nyugodtan kamatoztathatod az angoltudásodat. Ha még tanulnál angolul a barbadosi kalandodhoz, akkor ezt nálunk megteheted! Első lépésként töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Németh Márti,
ATP szövegírás, marketing szövegíró  

Share This