Kép forrása: canva – canva.com

Szokatlan népi hiedelmek és furcsa hagyományok minden országban vannak. Most, hogy közeledik Halloween éjszakája, keresve sem találhatnánk jobb alkalmat arra, hogy felfedezzük, hol milyen szokások tartják lázban a babonás embereket. Biztosan te is sok ilyet ismersz, Magyarországon is számos hiedelem maradt fent, ezért inkább megpróbáltuk azokat összegyűjteni, amelyekről talán eddig még nem is hallottál! Körbenéztünk az angolul beszélő területeken, és rengeteg különös babonára leltünk. Az első állomásunk az Egyesült Királyság, ahol nincs hiány a nem mindennapi hiedelmekből!

1. Ne vigyél galagonyát a lakásba, mert megidézed a halált

A galagonyával kapcsolatos babonák eredete a kelta törzsektől ered. Mágikus erőt tulajdonítottak ennek a tövises cserjének, ezért gyakran ültették kerítés gyanánt, hogy állataikat megóvják a rossz szellemektől és a boszorkányoktól. Ez a szokás még a mai napig ismeretes a vidéki gazdák körében, akik nem szívesen vágnak ki galagonya cserjéket, még akkor sem, ha útban vannak, mert nem akarják kockáztatni a szerencséjüket. 

A kelták szerint a tündérek a fákon élnek, ezért gyakran díszítették ajtajaikat a tavaszi fák virágzó ágaival. A virágok a termékenységet és az új életet szimbolizálták, ugyanakkor a házban elhelyezett galagonyából készített koszorú vagy csokor éppen az ellenkezőjét jelentette a népszokás szerint. 

A galagonya virágát a halál szimbólumának tekintették, ezért épeszű ember nem vitte be a házba, mert úgy vélték, a virágokkal együtt a gonosz erők is tanyát vernek az emberek otthonában. Ha szagoltál már virágzó galagonyát, nem nehéz megfejteni, miért gondolták ártó növénynek: az apró fehér virágok bár pompásan néznek ki, az illatuk a legkevésbé sem hasonlít egy rózsakerthez. Ez azért van, mert a virágok egy bizonyos trimetil-amin nevű anyagot tartalmaznak, ami megegyezik a szövetek bomlásakor keletkező vegyülettel. Nem csoda, ha a kellemetlen illatot a halállal kötötték össze abban a korban, amikor járványok sújtották az embereket.

2. Sose tegyél cipőt az asztalra, mert balszerencsét hoz

Manapság higiéniai okokból sem tennénk ilyet, de a briteknek nyomósabb érvük is volt arra, hogy elkerüljék ezt a baklövést, ugyanis a baktériumoknál sokkal jobban féltek a balszerencsétől. A babona megszületéséhez többnyire az észak-angliai bányászok járultak hozzá, ők ugyanis egy asztalra tett csizmával emlékeztek meg a munkában elhunyt bajtársakról. De mivel számos brit babona vonatkozik a cipőkre, nem lehet egyértelműen kijelenteni a hiedelem eredetét. Feljegyzés őrzi azt a viktoriánus kori Edinburgh-ban történt esetet, aminek szintén köze lehet ehhez a babonához. A történet szerint egy rendőrtiszt ellopta egy meggyilkolt férfi cipőjét, hogy a tengerparton eltemesse. Habár sosem vallotta be, mi volt tettének indítéka, a bíróság arra jutott, hogy a bizonyítéknak számító ruhadarabot azért ásta el máshol a rendőr, hogy az áldozat szelleme ne járhasson vissza kísérteni a városba, ahol megölték. A cipőkkel kapcsolatos babonák nem minden esetben hordoznak ilyen súlyos jelentést. A ház padlója alatt elrejtett cipőt védővarázslatként is alkalmazták, de az esküvői szertartásokkal is szorosan összekapcsolódnak. Az angolszász Angliában a vőlegények a menyasszony fejére koppintottak vele, hogy mindenki tudtára adják, ki hordja a nadrágot, a Tudor-korban ez odáig fajult, hogy az ifjú párt cipőkkel dobálta meg a násznép. Szerencsére ezek a szokások kikoptak a köztudatból…

3. Ha szarkát látsz, emeld meg a kalapodat

A kereszténység elterjedése előtt a szarkákat szerencsehozó állatként tartották számon. De miután elterjedtek azok a bibliai történetek, miszerint a szarkák nem voltak hajlandóak sírni a keresztrefeszítéskor, és Noé bárkájára sem akartak felszállni, a megítélésük egészen megváltozott. Ezen az sem segített, hogy gyakran jelentek meg halálesetkor, dög után kutatva, ez vezetett ahhoz, hogy 1500-as években meg voltak győződve arról az emberek, hogy ha egy ház közelében szarkák tűnnek fel, ott hamarosan haláleset, de legalábbis valami hatalmas balszerencse fog bekövetkezni. Az 1700-as évek végére olyannyira megerősödött a szarkák körüli babona, hogy még egy rímet is költöttek róluk.

“One for sorrow, two for joy, three for a girl and four for a boy.”

A mondóka jelentése megmutatja, mit jelent, ha az ember szarkákkal találja szembe magát. Ha egyet lát, bánat vár rá, ha kettőt, akkor öröm. Három madár feltűnése egy kislány, négy pedig egy kisfiú születését jelzi. A babona szinte minden vidéken máshogy szól, az egész szigetországban ismerik egy-egy változatát. Skóciában a bánat a halálesettel egyenlő, Walesben egy veszélyes utazást jelez, Devonban pedig egy kapás nélküli napra utal a horgászok nagy bánatára. Még jó, hogy ezt a sok szerencsétlenséget néhány egyszerű trükkel elkerülhetjük. Ha szarkával találkozunk, köszöntsük illedelmesen, emeljük kalapunkat, vagy vessünk keresztet. Esetleg érdeklődjünk a madár kedves feleségének hogylétéről, vagy köpjünk át háromszor a vállunk felett. Somersetben nem aprózzák el az elővigyázatosságot, ők egy fej hagymát tartanak maguknál, így próbálják elkerülni a szarka által hozott balszerencsét.

4. Ha nem akarsz megfulladni, tetováltass

Furcsa belegondolni, de régen a tengerészek többsége úgy állt szolgálatba, hogy egyáltalán nem tudtak úszni, ez különösen igaz volt azokra a férfiakra, akik nem partmenti városokból érkeztek. Akkoriban élénken élt az a babona, miszerint ha a fedélzetre egy úszni nem tudó tengerész teszi a lábát, az feldühíti a tengert, dolgos kezekre azonban szükség volt a hajón, ezért a mendemonda fölött a legtöbben szemet hunytak. Ugyanakkor ez nem változtatott azon a tényen, hogy ha egy tengerész vízbe esik, a biztos halál vár rá, mert senki sem fog a segítségére sietni. No nem minden esetben a bajtársiasság hiánya miatt, a segítségnyújtás megtagadása is egy babonához köthető. Abban hittek, ha a fuldokló után ugranak és megmentik, csak még inkább felmérgesítik a tengert, és bosszúból ők is az életükkel fizetnek. A tenger haragját nem mindig tudták kivédeni, de észrevették, hogy a hajótörések során rengeteg állat éli túl a szerencsétlenséget, ráadásul éppen azok, akiket ládákban szállítottak, ugyanis fent tudtak maradni a víz felszínén. Ezt isten kegyelmének tekintették, ezért sokan malacot vagy csirkét tetováltattak magukra, hátha ők is olyan szerencsésen megússzák a baleseteket, mint a hajón szállított állatok.

5. Ki ne ejtsd Macbeth nevét, ha nem akarsz bajt

A színház világában rengeteg babona létezik, a legtöbb színész pedig nem mer ellenszegülni ezeknek, még akkor sem, ha egyébként nem hisz az ilyen dolgokban. Az Egyesült Királyságban sincs ez másképp, az egyik legfurcsább pedig Shakespeare egyik leghíresebb művéhez köthető. A babona szerint tilos kiejteni Macbeth nevét, vagy idézni a darabból, kivéve akkor, ha éppen ezt az előadást próbálják, vagy játsszák el közönség előtt. Ha valaki erről megfeledkezik, a következmények igen súlyosak lehetnek, legalábbis a darab körül történt furcsa események erről árulkodnak. Az egész az ősbemutatóval kezdődött 1611-ben, amikor is a Lady Macbeth szerepében feltűnő színésznő váratlanul elhunyt. Az előadás azóta is vonzza a balszerencsét: különböző balesetek, halálesetek és katasztrófák történtek az évszázadok során. Olykor a technika ördöge szabotálta az előadást, máskor a díszlet omlott össze és sebesítette meg a közönséget. Gyakran előfordul, hogy a színészek elfelejtik a szövegüket, ebben az esetben olcsón megússzák, a szerencsétlenebbeket baleset éri, de számos titokzatos haláleset is történt már. Szerencsére ahogy a babonáknál lenni szokott, itt is elkerülhető a balszerencse áradása egy trükkel. Ha valaki elköveti azt a hibát, hogy kiejti Macbeth nevét a színházban, azonnal el kell hagynia az épületet, háromszor körbe kell fordulnia, köpnie, majd káromkodnia, ezek után visszakéredzkedhet a színházba. 

Te hiszel a babonákban? Vagy szimplán csak érdekelnek különböző országok szokásai? Ha szívesen olvasnál ezekről a témákról bővebben, jó, ha felturbózod a nyelvtudásodat, hiszen a források jelentős része csak angolul elérhető. Nálunk mindent megtanulhatsz, és olyan tudást kaphatsz, amivel magabiztos lehetsz! Töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőnket, és csatlakozz több ezer elégedett diákunkhoz.

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This