Kép forrása: canva – canva.com

Szokatlan népi hiedelmek és furcsa hagyományok minden országban vannak. Halloween után keresve sem találhatnánk jobb alkalmat arra, hogy felfedezzük, hol milyen szokások tartják lázban a babonás embereket. Biztosan te is sok ilyet ismersz, Magyarországon is számos hiedelem maradt fent, de körbenéztünk az angolul beszélő területeken is. Második állomásunkon rengeteg különös babonára leltünk, irány az Amerikai Egyesült Államok!

1. Péntek 13-án jobb, ha otthon maradsz

Biztosan nem először hallasz róla, de ha valahol, akkor az USA-ban igazán komolyan veszik a péntek 13-ához kapcsolódó babonákat. Olyannyira, hogy a jelenségnek saját neve is van. A paraszkevidekatriafóbiások irracionális félelmet éreznek a 13-ára eső pénteki napoktól. Az elnevezés Dr. Donald Dossey-től származik, aki az irracionális félelmek kezelésének szakértője. Ez a jelenség azonban nem olyan újkeletű, mint ahogyan azt elsőre gondolnánk. A keresztény hagyományok szerint Jézus pénteki napon halt meg, a 13-as számot pedig évszázadok óta szerencsétlen számnak tartják. Az ókori sumerek számrendszerében a 12-es számot tökéletesnek gondolták, az utána következő 13-ast azonban kifejezetten szerencsétlenséget hozó számnak ítélték meg. Ez a hiedelem számos évszázadot túlélt, még a Bibliában is többször megjelenik, például Júdás, aki elárulta Jézust a 13. vendég volt az utolsó vacsorán. Egy tanulmány szerint az emberek ⅓-a retteg a péntek 13-tól, és meggyőződéssel hiszik, hogy szerencsétlenségek sora követi majd egymást. Amerikában ezen a napon a legtöbben nem tartanak esküvőket, rendezvényeket, de sokan még a munkától is tartózkodnak.

2. Kopogd le!

Ha valamiben reménykedünk, általában tartunk tőle, hogy nem teljesül a kívánságunk. Azonban ha valami negatívum hagyja el a szánkat, akkor éppen attól félünk, hogy az tényleg megvalósul. Mit tehet ilyenkor az ember? Hát lekopogja! Az elkiabálástól való félelem nem csak nálunk létezik, Amerikában ez az egyik legnépszerűbb babona. De vajon honnan ered, és hogyan lehetséges, hogy a világ számos pontjára eljutott? Több teória is van azzal kapcsolatban, hogy honnan származik. A pogány hiedelmek szerint a fákban szellemek lakoznak, akik nagy szerepet játszanak az emberek sorsának alakulásában. Ebben az időben az emberek sokkal közelebb álltak a természethez, és a fák érintésével köszönték meg, ha elkerülte őket a baj, vagy éppen nagy szerencse érte a családjukat. Egy másik felfogás szerint a babona eredete nem a hála, hanem a félelem. Abban hittek, hogy ha az erdő szelleme meghallja a dicsekvésüket, akkor megirigyli a szerencséjüket, és megbünteti őket. A fák törzsén történő kopogással azonban elterelhették a hallgatózó, ártó szándékú szellemek figyelmét. A keresztény felfogás szerint a fa Jézus keresztfáját jelképezi, a háromszor történő koppintás pedig a szentháromságot. Bárhogy is van, ne feledd: bal kézzel, alulról fölfelé, háromszor koppints!

3. Törd a csontot, és kívánj!

A wishbone, vagyis a kívánságcsont nem más, mint egy villaszerű csont, amelyet a madarakban találunk. Ez a csontocska a két kulcscsont összeforrásából alakult ki, és a mell csontozatát erősíti a repülés érdekében. De mi köze ennek a babonákhoz? Nos, ha szárnyas étel kerül az asztalra Amerikában, akkor a wishbone törése sem maradhat el. Márpedig az ünnepi asztalokra rengetegszer kerül pulyka, hálaadáskor, karácsonykor, de olykor még húsvétkor is. A babona így szól: ha ketten megfogják a villacsontot egy-egy végén, és erőteljesen húzni kezdik, a csontocska előbb vagy utóbb eltörik. Akinél a nagyobbik csontdarab van, kívánhat valamit, és a kívánsága teljesülni fog. Ha hiszed, ha nem, ez a babona az ókori Rómából indult hódító útjára, ahol a jó szerencse reményében végeztek ehhez hasonló rituálékat. Hittek benne, hogy a madarak rendkívüli természetfeletti erőkkel bírnak, és abban reménykedtek, hogy bizonyos csontok amulettként való viselésével ők is birtokolhatják ezeket az erőket.

4. Talált aprópénz szerencsét hoz

Ez is egy ismerős babona lesz, én a dédnagymamámtól hallottam róla. Mindig azt mondta, ha aprót találok, vegyem fel, köpjek rá háromszor, mondjam ki hangosan, hogy “Anyád, apád idejöjjön!” majd dobjam hátra a bal vállam fölött. Sosem értettem, miért nem tehetem inkább zsebre, de hallgattam a jó szóra, és abban reménykedtem, más is megtalálja majd a pénzt, és szerencsét hoz neki is. Nos, Amerikában kicsit másképp szól ez a babona, de a jelentése hasonló. Jó szerencsét és pénzt jelent, ha valaki aprót talál, persze csak akkor, ha helyesen végzi el a hozzá tartozó kis rituálét. Egyesek szerint csak azt az érmét szabad felvenni, ami fejjel felfelé van. Ezt zsebre vághatod, és bízhatsz benne, hogy hamarosan még több üti a markodat. Ha azonban az írás van felül, az érme nem hoz majd szerencsét, de egy kedves trükkel átadhatjuk másnak a lehetőséget. A földön talált pénzérmét ilyenkor sokan megfordítják, kellemes meglepetést okozva a következő megtalálónak.

5. Ha borul a só, borul minden…

Ez a babona sem lesz újkeletű a számunkra, még most is élénken él az emlékezetünkben, hogy a kiborult só veszekedést jelez. A kiömlött só még Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című festményén is megjelenik: Júdás jobb kezénél egy felborult sótartó láthatunk, ami a hamarosan bekövetkező árulásra utal. Amerikában is él ez a hiedelem, ők is hisznek abban, hogy a kiborult só valamilyen negatív fordulatra hívja fel a figyelmet. Szerencsére van megoldás arra az esetre, ha a terített asztalon valaki felborítja a sótartót. A kiömlött sóból egy csipetet hajítsunk át a bal vállunk fölött, ezzel elkergetve az ott várakozó ördögöt. Így a só a szemébe hullik, és nem tud ártani nekünk, mi pedig nyugodtan folytathatjuk a falatozást.

Te mit gondolsz a babonákról? Ha érdekelnek a különböző országok sajátos szokásai, és szívesen olvasnál ezekről a témákról bővebben, itt az ideje, hogy felturbózd a nyelvtudásodat. Rengeteg cikket találhatsz angolul a témában, és ha velünk gyakorolsz, tuti, hogy egyik sem fog majd ki rajtad. A Speak!-ben olyan tudást kaphatsz, amivel magabiztosan beszélhetsz angolul! Töltsd ki a szintfelmérőnket, és csatlakozz több ezer elégedett diákunkhoz.

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This