Kép forrása: canva – canva.com

Neked mi jut eszedbe először, ha a karácsonyra gondolsz? Egy kedves gyermekkori emlék, egy családi hagyomány, vagy éppen egy emlékezetes ajándék? Esetleg valami egészen specifikus szimbólum, ami egyet jelent a karácsonnyal, mint például a csillagok, az angyalkák vagy éppen a fenyőfa? Fogadjunk, hogy még nem gondoltál arra, mit is jelentenek ezek valójában, és arra sem, hogy hogyan váltak az ünnepi tradíciók részévé. Kicsit utánajártunk, hogy az angolul beszélő országokban milyen karácsonyi szimbólumok terjedtek el, és hogy milyen rejtett jelentést hordoznak magukban, van ugyanis jónéhány, amin még mi is meglepődtünk. Indulhatunk? Az első megállónk Nagy-Britannia.

1. Father Christmas

Az Egyesült Királyságban nem Jézuska, és nem is Santa Claus hozza az ajándékokat. Father Christmas, azaz Karácsony apó az, aki bearanyozza a gyermekek ünnepét, és meglepetéseket tesz a fa alá. A zöldbe öltözött, magyarkoronát viselő Father Christmas az angol polgárháború után vált az ünnep részévé, méghozzá azért, mert a puritánok irányítása alatt álló kormány törvénybe foglalta a karácsony eltörlését, és betiltotta a keresztény hagyományokat. Ekkor még nem a gyermekek megajándékozása volt a fő feladata, hanem egész egyszerűen a felnőttek lakomákkal és mulatsággal teli ünnepét kísérte végig, és a “régi szép idők” szimbólumaként tartották számon. Alakja a viktoriánus-korban formálódott át, amikor a karácsony központjába ismét a család és a gyermekek kerültek. Karácsony apó mai alakja már nem sokban tér el az amerikai Santa Clause-tól, az 1870-es évek óta szinte egyformának ábrázolják őket: ősz szakállú, piros ruhás jókedvű öregként.

Ebben a videóban még többet megtudhatsz a történetéről, és gyakorlásnak sem utolsó, ha végighallgatod:

2. Karácsony 12 napja

Míg az USA-ban csak egy népszerű karácsonyi dal, Nagy-Britanniában a karácsonyt követő 12 nap az ünnep hivatalos időszaka. December 25-én, Jézus születése napján kezdődik, és egészen január 5-éig tart. Minden egyes napon egy szentet, vagy Jézus Krisztus életének egyik meghatározó történését ünneplik. Hagyományosan a tizenkettedik napon teszik el a karácsonyi dekorációkat és a fát is, mert azt tartják, hogy balszerencsét hoz, ha ennél tovább maradnak kint a dekorációk. A „The Twelve Days of Christmas” című ének is erről az időszakról szól, ami valamikor a 18. században született meg Angliában. Fülbemászó dallama miatt még ma is népszerű, habár a dalban szereplő extravagáns ajándékokkal a mai korban már nem sokat tudnánk kezdeni. Oké, öt aranygyűrűvel még elboldogulnánk, na de hét darab hattyúval?!

Hallgasd meg a dalt egy modern feldolgozásban, és próbáld meg segítség nélkül lefordítani a szövegét!

3. Fagyöngy

Habár manapság már szinte az egész világon ismert, eredetileg a skandináv országokban és Angliában terjedt el a fagyöngy ünnepi hagyománya. Ha máshol nem is, különböző filmekben már te is biztosan láthattad, ahogy a fagyöngyágacskát az ajtó fölé akasztják, alatta pedig a szerelmespárok csókban olvadnak össze. A Brit-szigeteken élő kelta törzsek számára fontos jelentőséggel bírt a fagyöngy, a termékenység és a szerelem jelképeként tartották számon. Különböző szertartásokhoz és varázslatokhoz is felhasználták, sőt, a növényből készült főzetet orvosságként is hasznosították. A fagyöngy azonban nem csupán a szerelmesek kiváltsága, ugyanis a néphiedelem szerint elűzi a rossz szellemeket, valamint szerencsét és jólétet hoz abba a házba, ahol kiakasztják karácsony idején. 

Még többet megtudhatsz a fagyöngy történetéről, és közben fejlesztheted a nyelvtudásodat, ha megnézed ezt a rövid kis videót:

4. Karácsonyi puding

A briteknél nincs karácsony puding nélkül, csakhogy az ő pudingjuk egyáltalán nem hasonílt arra a desszertre, amit mi pudingnak nevezünk, habár legalább annyira ínycsiklandozó. A karácsonyi puding akkor vált igazán népszerűvé, amikor I. György király elrendelte, hogy az ünnepi vacsorákon ezt tálalják, ezek után igazi jelképpé vált, és talán nincs is olyan brit háztartás, ahol ne lenne az asztalon karácsonykor. Az aszalt gyümölcsökkel, különböző fűszerekkel és rummal készült édesség eredetileg 13 összetevőből készült, ebből egy Jézus Krisztust, a többi 12 pedig az apostolokat szimbolizálta. De nem csak a hozzávalókat kell gondosan kiválogatni, az elkészítés módjának is komoly tradíciója van. Minden családtagnak meg kell kevernie a tésztát, a kanalat kelettől nyugati irányba mozgatva, közben a három királyra gondolva, akik hosszú utat tettek meg azért, hogy köszöntsék az újszülött kis Jézust. Később a szokás kissé átalakult. A családi sütögetés maradt, de a pudingot az első adventi vasárnapot megelőző vasárnap készítették el, és keverés közben pedig mindenki kívánhatott valamit. Az is elterjedt, hogy a süteménybe belesütnek egy ezüst pénzérmét. Aki azt a szeletet kapta, amiben a meglepetés is ott lapult, igazán szerencsésnek számított. 

Elkészítenéd idén ezt a finomságot? Találtunk egy kiváló receptet hozzá:

5. Vörösbegy

Talán nem a legelterjedtebb szimbólumok karácsony idején a madarak, de itt-ott azért találkozhatunk velük karácsonyfadíszek és különböző dekorációk formájában. Az Egyesült Királyságban sokkal nagyobb jelentőségük van, legalábbis a vörösbegyeknek mindenképpen, énekük a karácsony eljövetelét jelzi. A vörösbegy Nagy-Britannia nemzeti madara, és rengeteg karácsonyi mesében, énekben és hagyományban feltűnik az alakja. A legenda szerint egy vörösbegy Krisztus születésénél is jelen volt, sőt, mi több, vöröses tollazatát is ekkor nyerte el. A történet szerint Mária és a kis Jézus egy istállóban leltek menedéket a hideg éjszakában. Mikor a tűz kialudt, Mária imádkozni kezdett, hogy a tűz újra lángra kapjon. Ekkor egy egyszerű barna madárka szállt le hozzá, aki a szárnyát csapkodva felszította a parazsat, csőrében pedig apró gallyakat hozott. Ahogy ezeket a tűzbe ejtette, a lángok felcsaptak, és megégették a madarat, a tolla emiatt vörössé változott, ám ezzel nem törődve tovább őrizte a tüzet. Mária hálából megáldotta és meggyógyította a kis teremtményt, vörös mellénykéje pedig azóta is hirdeti az embereknek a madárka nemes tettét. 

Ha szereted a kézzel készített ajándékokat, akár meg is festheted a karácsonyi vörösbegyeket! Ebből a videóból megtudhatod, hogyan láss hozzá:

Szeretnél sokkal több dolgot érteni az angolul beszélő országok kommunikációjából és hagyományaiból? Az otthoni „idekapok, odakapok” tanulás helyett jobb lenne folyamatosan haladni a céljaid felé egy jó módszerrel és tanárral? A Speak! Nyelviskola online angol nyelvtanfolyamain olyan tudással ruházunk fel, amivel könnyedén boldogulhatsz a nagyvilágban. Többé nem kell félned attól, hogy megszólalj angolul! Első lépésként töltsd ki a ingyenes online angol szintfelmérőnket, és váltsd valóra az álmaidat!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This