Kép forrása: canva – canva.com

Neked mi jut eszedbe először, ha a karácsonyra gondolsz? Egy kedves gyermekkori emlék, egy családi hagyomány, vagy éppen egy emlékezetes ajándék? Esetleg valami egészen specifikus szimbólum, ami egyet jelent a karácsonnyal, mint például a csillagok, az angyalkák vagy éppen a fenyőfa? Fogadjunk, hogy még nem gondoltál arra, mit is jelentenek ezek valójában, és arra sem, hogy hogyan váltak az ünnepi tradíciók részévé. Kicsit utánajártunk, hogy az angolul beszélő országokban milyen karácsonyi szimbólumok terjedtek el, és hogy milyen rejtett jelentést hordoznak magukban, van ugyanis jónéhány, amin még mi is meglepődtünk. A második részben az Egyesült Államokban néztünk körül, és izgalmas jelképekre bukkantunk.

1. Cukorbot

Az USA-ban évente 1,76 milliárd cukorkabotot gyártanak, és a statisztikák alapján ennek a mennyiségnek a 90%-át decemberben értékesítik. Nem csoda, hogy ebben a hónapban ez a legkelendőbb édesség az államokban, évszázadokra visszatekintő története van, és már régóta az egyik legjelentősebb karácsonyi szimbólum. A legenda szerint 1670-ben a kölni katedrálisban osztották ki először a gyerekeknek, hogy a karácsonyi szentmise közben jól viselkedjenek. Hogy a cukorka alkalomhoz illő legyen, a kórusvezető meghajlította a cukorkapálcákat, hogy hasonlítson a juhászok botjához. Hogy ez valóban így történt-e, nem tudhatjuk, de annyi bizonyos, hogy a hajlított cukorkák igen népszerűek voltak akkoriban Európa-szerte. 1847-ben Amerikába, egész pontosan az ohiói Wooster városába is megérkeztek egy német-svéd származású bevándorlónak köszönhetően, aki cukorkabotokkal és papírdíszekkel dekorált egy kis ezüstfenyőt. Ekkor még a cukorkák simán fehérek voltak, ikonikus csíkjaikat és a borsmenta-ízesítést csak a 20. században nyerték el. Sokak szerint ez csak egy ügyes marketingfogás volt, mások viszont úgy vélik, a cukorka valójában J betűt formáz Jézus tiszteletére, a piros csíkok pedig a megváltó vérét jelképezik.

Engem mindig is nagyon érdekelt, hogyan készülnek bizonyos tárgyak, ételek, úgyhogy most megkerestem, a cukorkabotokat hogyan készítik el. Itt te is megnézheted:

2. Becsomagolt ajándékok

Habár az egész világon központi eleme az ajándékozás a karácsonynak, talán sehol sem veszik annyira komolyan ezt a hagyományt, mint az USA-ban. Csakhogy már a római korban is nagy divatja volt egymás megajándékozásának. A szaturnália-ünnepeket az ókori Róma lakói december 17-től, a téli napforduló idején, az őszi vetés befejezésekor ünnepelték, Szaturnusz isten tiszteletére. A vigasságnak része volt, hogy a gazdagok megvendégelték a szegényeket, a cselédek az uraságok asztalához ülhettek. Rózsakoszorúkat viseltek, a családtagok pedig ajándékokkal kedveskedtek egymásnak: cserépedényekkel, gyümölcsökkel, magvakkal és gyertyákkal lepték meg a szeretteiket. Természetesen a kereszténység elterjedése később tiltotta az efféle pogány ünnepségeket, ugyanakkor nem akartak teljesen hátat fordítani az évszázados hagyományoknak. Az ünnep lassan karácsonnyá vált, és Jézus születését ünnepelte, a karácsonyi ajándékok pedig a napkeleti bölcsek, Gáspár, Menyhért és Boldizsár ajándékainak állít emléket, akik aranyat, tömjént és mirhát hoztak a kis Jézusnak. Az ajándék köré kötött díszes szalag is fontos szimbólum. Arra emlékeztet minket, hogy az ünnepi időszakban az embereket a jóság és a szeretet köti össze.

Ha neked is meggyűlik a bajod az ajándékok becsomagolásával, itt az ideje megtanulnod, hogyan csinálják a profik. Ebből a pár perces videóból kiderül, sőt, talán egy-két új angol szót is elsajátíthatsz közben:

3. Piros és zöld szín

Ha karácsonyfadíszekről és ünnepi dekorációról beszélünk, manapság bármilyen szín szóba jöhet a díszítésnél az élénk árnyalatoktól egészen a pasztell színekig. A hagyományos karácsonyi színek ugyanakkor már nagyon régóta változatlanok, és a legtöbb embernek a piros és a zöld ugrik be az ünnepre gondolva. De miért alakult éppen így? Talán nem lesz meglepő a válasz. A keresztény felfogás szerint a piros szín Jézus vérét, ezzel együtt önfeláldozását szimbolizálja, de a korábbi, pogány hagyományokban is megjelenik ez az árnyalat. Marketing szempontból is érdemes megvizsgálni a piros szín jelentőségét ebben az időszakban, a piros ugyanis felkelti a figyelmet, örömteli érzéseket kelt. Nem meglepő, hogy Santa Clausé is ilyen színű öltözéket visel. A zöld szín az életet és a fény örökkévalóságát idézi meg. Már a rómaiak is örökzöldekkel díszítették az otthonaikat az új év közeledtével, mert abban hittek, hogy szerencsét, védelmet és jólétet hoznak majd az életükbe. A kereszténységben is jelentős szerepe van ezeknek a fáknak és növényeknek. Egy történet szerint Jézus születésekor a fákon új rügyek fakadtak a kemény, hideg tél ellenére. A pogány hagyományokat átvéve a különböző ünnepi koszorúk elhelyezése, és a karácsonyfa feldíszítése is erre vezethető vissza.

Még több magyarázat arra, miért is a piros és a zöld a karácsony színe, szigorúan angol nyelven, hogy egy kicsit gyakorolj is:

4. Mikulásvirág

A karácsonyi időszakban igen gyakran találkozhatunk ezekkel a gyönyörű, piros és zöld színben pompázó impozáns növényekkel. De vajon csupán ünnepi színük miatt lettek a karácsonyi időszak megkerülhetetlen elemei? Nem egészen. Kivételesen nem az európai hagyományok között kell szétnéznünk, hogy megleljük a választ, ez a növény ugyanis a mexikói néphagyomány fontos szimbóluma. A történet szerint két gyermek, Maria és Pablo ajándékokat szerettek volna vinni a városukban kiállított jászolhoz, de nem volt pénzük rá, hogy bármit vegyenek, ezért útközben leveleket gyűjtöttek csokorba, hogy azzal díszítsék fel a jászolt. Aki csak látta őket, kinevette a két gyermeket, de amikor elhelyezték a növényeket, varázslatos módon hatalmas, csillag formájú, piros virágok nyíltak a leszakított vesszőkön. 100 évvel később már ez a növény díszítette a karácsonyi asztalt a legtöbb amerikai háztartásban, és szép lassan az egész világon népszerűvé vált.

Nem vagy egyedül, ha a mikulásvirágod már advent első vasárnapján megadja magát. Néhány kertészeti tipp következik, hogy ez ne forduljon elő többet, természetesen angol nyelven:

5. Karácsonyi manók

Skandináv, germán és angol néphagyományok szerint az elfek apró, halhatatlan teremtmények, akik varázserővel rendelkeznek. Úgy hitték, hogy ezek a manók megvédik az otthonokat a gonosz erőkkel szemben, megjutalmazzák a jóságot, ugyanakkor előszeretettel űznek tréfát az emberekkel, ha rosszaságon kapják őket. Amikor a 19. században a karácsony megünneplése egyre nagyobb népszerűségnek kezdett örvendeni, az elfek legendája is újra előkerült. Ők lettek Santa Claus kis segédei, akik játékokat készítenek, és mindenben segítik a Télapót, még a jó és a rossz gyerekek listáinak összeírásában is. Az utóbbi években az “Elf on the Shelf”, vagyis manó a polcon jelenség szinte minden amerikai családban elengedhetetlen része az ünnepnek. A karácsonyt megelőző napokban egy elf érkezik az Északi Sarkról, hogy szemmel tartsa a gyerekeket, jól viselkednek-e. Mindeközben a lehető legkreatívabb csínytevéseket követi el, (természetesen a kreatív szülök közbenjárásával), hogy megtanítsa a legkisebbeknek, milyen bosszantó, ha rosszalkodnak. Hogy ez a fordított pszichológia beválik-e, az kérdéses, mindenesetre rendkívül szórakoztató hagyomány!

Ha bevezetnéd otthonra a csínytevős elfek tradícióját, máris itt van 50 nagyszerű ötlet, hogyan teheted meg:

Szeretnél sokkal több dolgot érteni az angolul beszélő országok kommunikációjából és hagyományaiból? Elhatároztad, hogy 2024-ben végre megtanulsz angolul? Leküzdenéd a félelmeidet, és elindulnál az úton, amelynek a végén elérheted az angollal kapcsolatos céljaidat?

A legjobb helyen jársz. Ott, ahol egy jó módszerrel és sok jó tanárral célba érhetsz.

Első lépésként töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket, és váltsd valóra az álmaidat!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This