Rengetegen érkeznek hozzánk úgy, hogy az első mondatuk a következő: „Nem megy nekem a nyelvtan, ezért nem merek megszólalni angolul. Félek, hogy hibásan raknám össze a mondatokat.”

Könnyen lehet, hogy ezzel te is tudsz azonosulni, az angol nyelvtan ugyanis tényleg a magyarok egyik nagy mumusa.

Hamarosan elárulom neked az 5 éves kislány tippjét, ami segíthet a mumus legyőzősében, ám előtte szeretném, ha megértenél valamit, mert ez fontos lesz.

Ezért félünk a nyelvtantól

A nyelvtan alatt ilyenkor szinte mindenki azt érti, amikor egy angolórán kiáll a tanár a tábla elő és hosszú, száraz magyarázatba kezd a különböző igeidőkről, szerkezetekről.

Kitér arra, hogy melyiket milyen helyzetekben kell használni és rengeteg ehhez hasonló információt zúdít a diákokra. Majd felír egy „képletszerűséget”, hogy a gyerekek lássák mi a helyes szósorrend, mi a mondatban a múlt idő jele és hasonlók.

És ez az egész teljesen kínainak hangzik.

Ezért aztán amikor meg kéne szólalnod azon agyalsz, hogy jól használod-e a múlt időt. Vagy talán nem is múlt időt kéne használnod? – cikázik át az agyadon. Összezavarodsz és végül lehet, hogy megszólalni sem mersz, nem hogy magabiztosan társalogni angolul.

Pedig a nyelvtanra „nincs szükséged”

Az igazság az, hogy ebben a formában az égvilágon soha nem lesz szükséged a nyelvtanra. Magyarul is könnyedén beszéltél már bőven azelőtt, hogy először hallottál volna a múltidőről és társairól.

Ha tippelnem kéne, akkor azt mondanám, hogy beszélgetések közben sem szoktál azon agyalni, hogy múltidőt vagy épp jelenidőt használsz-e.

A beszédhez ugyanis nincs szükséged sem a nyelvtani képletek bemagolására, sem pedig elméleti tudásra a mondatok összetételéről.

Itt jön a képbe az 5 éves kislány

Így jutunk el az 5 éves kislány tanácsaihoz. Szerinted ha megkérdeznél egy Londonban született és ott élő kislányt arról, hogy mégis hogyan tanult meg angolul, akkor mit mondana?

Beszélne neked a nyelvtanról és a helyes szósorrendről?

Dehogy! Egy ennyi idős gyerek azt sem tudja mi az a nyelvtan, de mégis folyékonyan beszél.

Ezért aztán érdemes néhány trükköt ellesned tőle, ha neked is ez a célod.

Így tanul meg angolul egy gyerek

Képzelj magad elé egy 5 éves angol kislányt, nagy kék szemekkel és barna hajjal, amit két kis copfba kötve hord. Legyen a neve mondjuk Linda.

Linda angol anyanyelvű. Mostanra már szinte hibátlanul beszéli a nyelvet és természetesen gyönyörű a kiejtése is. Eddig még soha nem hallott a nyelvtanról, hiszen még nagyon fiatal. Olvasni sem tud még, így aztán a tankönyvek is távol állnak tőle.

Az angolt hallás után, gyakorlás útján tanulta meg.

Még csak 5 éves, de már jobban beszél angolul, mint a legtöbb magyar nyelvtanuló, akik sokszor akár 10-12 éve tanulják az angolt.

Hasonlítsuk össze Lindát egy magyar diákkal

Állítsuk egy kicsit szembe Linda történetét egy magyar nyelvtanuló példáját.

Képzeld magad elé Erikát, aki most 35 éves. Erika 6. osztályos korában kezdett el angolul tanulni az iskolai órák keretében. Ekkor természetesen már ismerte a nyelvtant. Sőt, magyar nyelvtanból színötös volt. Olvasni is nagyon szépen tudott, még versfelolvasó versenyt is nyert.

Ebből egyértelműen látszik, hogy a kis 5 éves Lindával szemben előnnyel indult, jóval több mindent tudott már. Egészen egyetemista koráig heti rendszerességgel voltak angolórái. Később pedig még nyelvtanfolyamokra is eljárt a munkája mellett.

Összesen több mint 10 éve tanulja az angolt – és mégsem beszéli folyékonyan, ösztönös magabiztossággal.

Nem kockáztatunk sokat azzal, ha kijelentjük, hogy Linda módszere, nyelvtanulási szempontból, sokkal hatékonyabb.

Nem tankönyvekre és elméletre van szükséged

Tudod mi az igazi különbség Linda és Erika nyelvtanulási útja között?

Az, hogy Linda életszerű, gyakorlatias módszerrel tanult, ezzel szemben Erika elméleti tudást kapott és szinte csak tankönyvekből.

Pedig beszélni csak beszéd közben lehet megtanulni. Ebben a tankönyvek és a nyelvtan magolása nem tudnak segíteni. Valószínűleg ezek lennének az 5 éves Linda tippjei is, ha meg tudná fogalmazni őket.

Kövesd Linda példáját

Ha szeretnél bátran és folyékonyan beszélni angolul, akkor Linda példáját kell követned. Olyan módszerrel kell tanulnod, ami beszédre és rengeteg, de tényleg rengeteg gyakorlásra épül. Ahol az órán nem a tanár beszél, míg a diákok csendben figyelnek, hanem tanulók azok, akik hangosan gyakorolnak.

Erre épül a Speak! Nyelviskola 100% beszéd, 0% tankönyv módszere is. Ha eldöntötted, hogy Linda példáját fogod követni, akkor próbáld ki. Első lépésként gyere el ingyenes szintfelmérőnkre (a jelentkezésért azonnali ajándékot kapsz):

banner_button

Piroska Dóra, marketinges
Speak! Nyelviskola

Share This