Kép forrása: freepik – www.freepik.com

Én legszívesebben minden angoltanulónak kötelezővé tenném, hogy filmezzen és sorozatozzon rengeteget eredeti, angol nyelven. Hadd győzzelek meg téged is ezzel a 7 érvvel.

Már rengeteget írtunk arról, hogy hogyan érdemes filmekkel és sorozatokkal fejleszteni a nyelvtudást. De még egyszer sem gyűjtöttük össze, azokat az okokat, amik miatt érdemes belevágnod. Pedig ha ezt a listát végigolvasod, akkor biztosan te is rádöbbensz, hogy mennyire megéri bevállalni azt a kis kényelmetlenséget, ami azzal jár, hogy nem szinkronizálva nézed a kedvenceidet.

De először hadd szögezzem le, hogy angolul filmezni úgy érdemes, hogy angol feliratot is használsz. Így lesz igazán hatékony, még ha nehezebbnek is tűnik, mint magyar felirattal.

Na de nézzük mik azok a pozitívumok, amikért neked is bele kellene vágnod a filmek angol nyelven történő nézésébe:

1) Brutálisan fejleszti a szókincsedet és a hallás utáni szövegértésed

Ez gondolom nem újdonság számodra, de mégis ezzel kell kezdenem. Hiszen tagadhatatlanul ez az angol filmezés legnagyobb előnye. Ez a fő ok, amiért érdemes belevágnod nyelvtanulóként.

Ami talán meglephet, hogy még a kiejtésedre is jó hatással van. Hiszen ilyenkor olyan, mintha anyanyelvi beszélők vennének körbe (még ha csak napi 20-200 percben is).

2) Nem időigényes

Már azzal is hatalmasat fejlődhetsz, ha csak minden nap megnézel egy 20 perces sorozat epizódot. Vagy ha csak minden hétvégén megnézel két jó filmet eredeti nyelven.

Ez általában még azoknak is belefér az életébe, akik igazán elfoglaltak, és nem tudnak minden nap órákat szánni a tanulásra.

3) Szórakoztató és ezáltal hatékonyabb

Nem ismerek olyat, aki ne szeretne filmezni. Szerintem mindenki talál magának olyan néznivalót, ami jól szórakoztatja. Ez pedig az angoltanulásnál óriási előnyt jelent, hiszen az ember könnyebben tanul, hogyha jól szórakozik közben. Egyszerűen jobban beég az agyadba, amit nem kényszerből csinálsz, hanem élvezel.

Ezért van az, hogy sokan könnyedén idéznek kedvenc filmjeikből, de gondban vannak, hogyha fel kellene mondaniuk egy verset, amit az iskolában kötelező volt megtanulni.

4) Az eredeti hang teljesebbé teszi az élményt

Szögezzük le, hogy mi úgy gondoljuk a magyar szinkronszínészek általában kiváló munkát végeznek. De attól még hozzá fog adni a filmélményhez, hogyha meghallod kedvenc színészed valódi hangját. Hiszen a színjátszáshoz erősen hozzátartozik a hang, a hanglejtés és a hangsúlyozás is. Illetve az a rengeteg érzelem, amit ezáltal közvetíteni lehet. Így egy igazi színészóriási mindig hatalmas élmény eredetiben nézni és hallgatni.

5) Sokkal jobban átjön a humor

Oké, bevallom ehhez a ponthoz már fontos, hogy legyen egy alap angoltudásod. Kezdő tanulóként ugyanis nem fogod megérteni az angol szóvicceket és egyéb kis nüanszokat, amiket egyszerűen képtelenség lenne átültetni magyarba. A szinkronban rengeteg ilyen apró kis poén elveszik, vagy csak egyszerűen teljesen átalakul.

Így ha például van egy vígjáték, aminek imádod a humorát, akkor muszáj megnézned angolul is! A poénok egy teljesen új dimenziója nyílhat így meg előtted. (Tökéletes példa erre a Jóbarátok, azaz Friends sorozat. Magyarul is elképesztően szórakoztató, de angolul még több poént fogsz elkapni.)

6) Nagyobb választék, gyorsabban

Rengeteg a remek film és sorozat, amihez sajnos soha nem készül szinkron. Így ha nem vállalod be az angol nyelven nézésüket, akkor egyszerűen lemaradsz róluk. Ha viszont vállalod az angol filmezést, akkor még hamarabb is hozzáférhetsz kedvenceidhez.

Sok idő, mire a magyar szinkron elkészül például egy sorozat teljes évadához. Általában a hazai megjelenésnél már sokkal korábban elérhető minden eredeti nyelven. Így ha igazi sorozatrajongó vagy, és nem akarsz lépten-nyomon spoilerekbe belefutni, akkor mindenképp érdemes eredeti hanggal nézned a kedvenceidet.

7) Több háttérinfó

Ez a pont már csak az igazi filmrajongókat érinti. De ha azok közé tartozol, akik valósággal rá tudnak függeni egy filmre, vagy sorozatra, akkor neked fontos lehet: Angol nyelven rengeteg kiegészítő információt fogsz találni az általad nézett művekhez

  • Interjúk a színészekkel és a készítőkkel.
  • Friss hírek a megjelenésről és a folytatásról.
  • Fórumok, ahol a rajongókkal beszélgethetsz.
  • És akár még fanfiction-öket is találhatsz, amikkel még jobban elmerülhetsz kedvenc filmes világaidban. (Ezek azok a történetek, írások, amit a rajongók találnak ki egy adott filmhez, filmes világhoz, vagy karakterhez kapcsolódóan).

Ugye már érzed, hogy mennyivel teljesebb élményt tud nyújtani az angol nyelvű filmezés? Arról nem is beszélve, hogy milyen csodás hatással lehet angoltudásodra. 🙂 Vágj bele bátran!

De ne feledd, hogy a filmezés remek kiegészítés, viszont általában nem elég ahhoz, hogy megtanuld magabiztosan beszélni az angolt. Ezért azt javaslom, hogy ha igazán komolyan veszed a nyelvtanulást, akkor próbáld ki a 100% beszéd, 0% könyv módszerű angol tanfolyamainkat:

Jelentkezem

Piroska Dóri, marketinges
Speak! Nyelviskola

Share This