Tudod, hogy mi a legbrutálisabb hazugság, ami egy angoltanár száját elhagyhatja?

Ami nem csak, hogy nem igaz, de nyelvtanulók tömegénél éri el, hogy feladják a tanulást. Sőt! Sokaknak az önbizalmát is megtépázza és csökkenti önértékelésüket. 🙁

Szeretném, ha te nem járnál így, ezért fontos, hogy tisztázzuk!

A nyelvérzék hazugság!

Nem tagadom, vannak akiknek elsőre könnyebben megy az angol. De olyan nem létezik, hogy valakinek nincs nyelvérzéke!

Kérlek, könyörgöm, hogy soha ne hidd el, ha valaki azt mondja, hogy neked nincs!

Hogy miért? Hadd idézzek neked a Speak! Nyelviskola alapítójától és a módszer megalapítójától:

„Mi a helyzet a tehetséggel? Feltehetitek ezt a kérdést, és joggal. Ha van matematikai tehetség, atlétikai tehetség, akkor nyelvtehetségnek is lennie kell. Igen, ez logikus okfejtés, és igaz is, van nyelvtehetség. Nektek pedig van nyelvtehetségetek, ebben legyetek egészen biztosak.

Hogy honnan tudom? Hát onnan, hogy olvassátok ezt. Vagyis: képesek voltatok igen magas szinten megtanulni egy nyelvet.

A gyerekek, akik életük első nyelvét (saját anyanyelvüket) tanulják, nem egyforma sebességgel haladnak benne. De a különbség közöttük nagyon kicsi. Olyat én még nem láttam, hogy az egyikük 3 évesen már pontosan el tudja mondani az anyukájának, hogy mit kér ebédre, a másiknak meg ez csak 6 évesen vagy 13 évesen megy.

Úgy tűnik, hogy nyelvtehetsége mindenkinek van, és nagyon hasonló mértékben. Tehát csak magamat tudom ismételni: nyelvérzék nem létezik, emlegetése erőfeszítés a sikertelenség palástolására.”

(Részlet Dunay Péter és Hrncsar József „Nem mersz megszólalni angolul? Avagy a nyelvérzék mítosza” c. könyvéből)

De miért nem megy az angol, ha a nyelvtehetség megvan?

Most gondolom az a kérdés kavarog a fejedben, hogy ha tényleg minden embernek van nyelvérzéke, akkor miért nem tud mindenki könnyedén megtanulni angolul?

Hogyan fordulhat elő, hogy van aki több mint 10 éve tanulja az angol, de mégsem mer megszólalni?

Pedig már kipróbált mindenféle könyvet, tanfolyamot, képzést és tanárt. Tényleg csomó időt, energiát (és pénzt) beleölt. Mégis csak küszködik.

Ennek nagyon egyszerű és egyben elég elkeserítő oka van: rossz módszerrel, módszerekkel tanulnak.

A hagyományos angol oktatás eredményei siralmasak. Ezt bizonyítja, hogy hazánk rendszeresen utolsó helyen kullog a nyelvtanulással kapcsolatos felmérésekben.

Égető szükség van a modern, beszédközpontú oktatásra

A legtöbb magyar számára a nyelvtanulás fogalma a kudarcokkal van szorosan összefonódva. Ahhoz, hogy ez a jövőben megváltozhasson új, működő módszerekre van szükség.

A tankönyvalapú, elméleti oktatás ideje lejárt. Itt az ideje, hogy a diákok gyakorlati, beszédközpontú angol oktatást kaphassanak.

Ez kell ugyanis ahhoz, hogy a nyelvet tényleg használni tudják. Hiszen amíg valaki nem mer megszólalni angolul, addig szinte semmit nem ér az eddig megszerzett angoltudása.

Márpedig beszélni nem lehet megtanulni könyvek alapján. Ez olyan, mint a biciklizés: csinálni, gyakorolni kell ahhoz, hogy menjen.

Ezért azt javaslom, hogy mielőtt elhinnéd, hogy neked semmi nyelvérzéked inkább keress egy működő, gyakorlatias módszert. Például a Speak! Nyelviskola 100% beszéd, 0 könyv módszerét. Próbáld ki ingyen:

Jelentkezem

Piroska Dóri, marketinges
Speak! Nyelviskola

Share This