Kép forrása: wavebreakmedia – freepik.com

Nem volt egyszerű dolgom kiválasztani az angol zenei élet legmeghatározóbb énekesnőit, mert ha rajtam múlna, ez a lista végtelen hosszúra nyúlna. Ezért inkább az ösztöneimre hallgattam, és azokat a nőket emeltem ki, akik véleményem szerint minden zenerajongó lejátszási listáján előkelő helyet érdemelnek. Remélem, hogy velem tartasz egy kis könnyűzenei barangolásra, és ki tudja, talán új kedvencekre is lelsz útközben!

Adele

Oscar-, Golden Globe-, és tizenötszörös Grammy-díjas, nem utolsó sorban pedig az én egyik kedvenc énekesnőm, akit nem tudtam nem első helyre tenni ezen a listán. Azt hiszem abban egyetérthetünk, hogy nagyon ritkán születik olyan tehetség, mint Adele, akinek a hangja olyan erővel bír, hogy néha úgy érzem, hegyeket is képes lenne megmozgatni. De nemcsak a drámai mezzoszoprán adja az erőt, hanem a dalok és a szövegek is, amiknél őszintébb és sokszor szívbemarkolóbb strófákat keresve se találnánk. Akit ért már szerelmi bánat, az pontosan tudja, miről beszélek, ilyenkor akaratlanul is eggyé válik az ember Adele zenéjével. Nem véletlenül vált generációnk egyik legsikeresebb előadóművészévé, sőt, neki köszönhetjük a Skyfall című James Bond-film betétdalát is, ami elnyerte a legjobb eredeti betétdalnak járó Oscar-, Golden Globe-, és Grammy-díjakat. November 19-én érkezik legújabb stúdióalbuma, úgyhogy én már készítem is a papírzsebkendőt, mert tuti, hogy szem nem marad szárazon az új dalok után sem.

Az énekesnő koncertfilmet is készített 2011-ben, méghozzá a patinás The Royal Albert Hall-ban, szerintem ez a videó tökéletesen reprezentálja azt, mit képvisel Adele zenei munkássága.

Amy Winehouse

Már tíz éve, hogy Amy Winehouse nincs velünk, a tátongó űrt, amit maga után hagyott nem pótolhatja semmi. Óriási hatást gyakorolt világszerte a zeneiparra, több mint 24 millió eladott lemezével még mindig minden idők legtöbb zenei kiadványát értékesítő brit női előadók közé tartozik. Amy életében mindig is a zene volt az önkifejezés elsődleges módja, első gitárját 13 évesen kapta. Frank című bemutatkozó albuma 2003 őszén jelent meg, amikor az énekesnő 20 éves volt. A 60-as, 70-es éveket idéző, soul és jazz elemekkel játszó, Motown- és Stax-hangzást éltető stílusa lenyűgözte a kritikusokat, a sajtó azonban rendszerint extrém külsejével, magánéleti problémáival, mentális problémáival és függőségeivel volt elfoglalva. Back To Black című második albuma hetekig vezette a slágerlistákat, a lemezt hat Grammy-díjra jelölték, amelyből ötöt meg is nyert. Mindeközben az énekesnő botrányt botrányra halmozott, és úgy tűnt, egyre nehezebben viseli a hírnévvel járó folyamatos figyelmet. Két hónappal a 28. születésnapja előtt hunyt el, így ő is bekerült a 27-esek klubjába, azok közé a világhírű rockzenészek közé, akik idejekorán, 27 éves korukban hirtelen távoztak az élők sorából, úgy mint Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison vagy Kurt Cobain.

Második, és egyben utolsó, életében kiadott albumának címadó dala az egyik kedvencem tőle, egy fájdalmas szakítást dolgoz fel.

Dido

Dido neve 1999-ben vált fogalommá, mikor megjelent No Angel című debütáló albuma, ami helyet biztosított számára a 2000-es évek legsikeresebb előadói körében. Nemcsak az Egyesült Királyságban, de a tengerentúlon is óriási népszerűségnek örvendett, 2003-as Life For Rent névre hallgató lemeze pedig még nagyobbat ment, és bekerült a szigetország 2000-es évtizedben kiadott, legmagasabb példányszámban elkelt lemezei közé. Az énekesnő a kezdeti sikerek után visszavonulót fújt, és a bulvárlapoktól távol folytatta a munkát. Legutóbbi albuma, a Still on My Mind 2019-ben jelent meg, amivel ismét bekerült a zenei köztudatba. A lemez egy érett és átgondolt hangzásról tanúskodik, ami méltó folytatása a közel 20 évvel ezelőtti sikerkorszaknak. Nálam nagyon betalált ez az album is, habár azóta rajongok érte, amióta 12 évesen egy angol nyelvű zenecsatornán beleszerettem a White Flag című dalába. 

Hiába popzene, a különleges hangzás és az okos, mégis érzelmes dalszöveg miatt szerintem sokkal nagyobb figyelem járna Dido-nak, úgyhogy nosztalgiázzatok mondjuk ezzel a dalával:

FKA twigs

FKA twigs, vagyis Tahliah Debrett Barnett véleményem szerint a mai könnyűzene egyik legkülönlegesebb alakja. Nem véletlenül becézik Björk utódjának, hiszen hasonlóan progresszív stílust és megfoghatatlan hangzásvilágot képvisel. Zenéje elektronikus, trip hop, R&B és avant-garde jegyeket ötvöz, ezért megértem, ha nem mindenki kezd érte úgy rajongani, ahogy én teszem. Megosztó jelenség, azonban ha az ember szinesítené az általa ismert zenei palettát, FKA twigs törékeny, mégis határozott stílusa tökéletes választás. Karrierje 17 évesen Kylie Minogue, Ed Sheeran, Taio Cruz, és Jessie J háttértáncosként indult, 2014-ben jelent meg EP1 névre hallgató debütáló albuma, 2019-ben pedig a MAGDALENE című lemez, ami után a Crack Magazine az évtized ikonjának választotta az énekesnőt.

FKA twigs zenéje mellé nem való háttérzaj, akkor igazán hatásos, ha teljesen át tudjuk adni magunkat a felkavarodó érzelmeknek. A Pendulum című dal is ilyenekre képes.

Florence Welch

A Florence + The Machine nevű angol indie rock-zenekar énekesnője mintha egy erdei nimfa és egy rocklegenda szerelemgyereke lenne. Az együttes első lemeze, a 2009-ben megjelent Lungs 28 egymást követő héten szerepelt az Egyesült Királyság sikerlistáján, de a második album se maradt elismerés nélkül, rögtön a megjelenés idején az első helyen debütált a szigetországban, míg az Egyesült Államokban a 6. helyet vívta ki magának. A Florence + The Machine minden dala olyan, akár egy reneszánsz festmény: gazdag, érzelmes, mozgalmas, és örökkévalóságra törekszik. Volt szerencsém látni őket élőben is a 2019-es Sziget Fesztiválon, és nem túlzok, ha azt állítom, azt a koncertélményt biztosan sosem fogom elfelejteni. 

Hogy mennyi érzelem fér egyetlen dalukba, azt a No Light, No Light című szám tökéletesen példázza, nem véletlenül az egyik kedvencem.

Még közelebb érezheted magad az angol zenéhez, ha érted is, miről szólnak a dalok! Minden csak gyakorlás kérdése, és mi itt vagyunk, hogy megtanítsunk téged angolul. Tedd meg az első lépést, és töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This