Kép forrása: canva.com

Angolozás közben bizony szükségünk lehet a magabiztosságra, ám az eddigi tanfolyamaim alatt azt vettem észre, hogy ez nem mindig olyan magától értetődő. Én is olyan típusú ember vagyok, aki szeret a háttérben maradni, ezért korábban önbizalom hiányában az angol kommunikáció nálam is döcögősen ment. A sok gyakorlás végül meghozta a gyümölcsét. Ma már büszke vagyok arra, hogy idáig eljutottam. Pontosan tudom mennyire frusztráló tud lenni, ha az ember a saját magába vetett hit hiányában nem tud érvényesülni. Átgondoltam és összeírtam azokat a módszereket, amikkel sikerült túllendülnöm ezen az állapoton. Nagyon remélem, hogy te is bátorságot és ihletet merítesz majd a tanácsaimból!

1. Fake it till you make it

Ismered ezt a kifejezést? Úgy is fordíthatjuk, hogy addig színlelj, amíg azzá nem válsz. Jelen esetben a magabiztosság színlelésével előbb-utóbb valóban önbizalomra teszel majd szert. Az első és legfontosabb dolog ezzel kapcsolatban, hogy ne áruld el magad: másnak nem kell tudnia, ha izgulsz vagy szorongsz a beszélgetés közben. Ha magabiztosnak tűnsz, senki sem fogja megkérdőjelezni az önbizalmadat. Sokszor viselkedünk annak tükrében, ahogy mások vélekednek rólunk. Ha vallomást teszel arról, hogy önbizalom híján vagy, akkor ezt a többiek is látni fogják. Te pedig úgy érezheted majd, hogy nem tudsz kitörni ebből a szerepből. Képzeld el, hogyan viselkednél, ha nem éreznél félelmet, és utánozd a fejedben lévő, magabiztos énedet! Mély levegő, húzd ki magad, beszélj lassan és megfontoltan! Tartsd a szemkontaktust a beszélgetőpartnereddel, ha hibát vétesz, ne szabadkozz, csak haladj tovább! 

2. Figyelj, és tanulj a magabiztos emberektől

Hogyan lesheted el az önbizalom titkát? Figyeld meg jól azokat az embereket, akiket magabiztosnak látsz! Hogyan beszélnek, milyen gesztusaik vannak? Milyen a hanghordozásuk, hogyan viselkednek? Ha van a környezetedben olyan, akitől elleshetsz pár tippet, az sokat segíthet, ha nincs, akkor gondold végig, hogy kik azok az emberek, akikre felnézel! Egy ismert ember, a kedvenc színészed, talán egy énekes? Nézz velük videókat, interjúkat, figyeld meg, ők hogyan viselkednek a “rivaldafényben” és tanuld el a praktikáikat! Próbáld lemásolni a viselkedésüket a következő alkalommal, amikor angolozásra kerül sor. Vedd át azokat az elemeket a beszélgetésből, amikkel sokszor meggyűlik a bajod, és próbáld meg helyettesíteni a látottakkal.

3. Próbálj és ismételj

Képzeld el, hogy színész vagy, aki éppen a következő szerepére készül annak érdekében, hogy az előadáson minden tökéletesen menjen. Ezt a módszert akkor is alkalmazhatod, ha egy egyszerű párbeszédről van szó! Ha nem vagy eléggé magabiztos, akkor biztosan téged is szorongással tölt el, amikor magadról kell mesélned. Pedig ez egy olyan kis monológ, amit jól begyakorolva bármikor előadhatsz, nem kell ott helyben rögtönöznöd. Hogy elkerüld a kudarcélményt, készülj előre! Gondold át a gyakran ismétlődő témákat és kérdéseket, gyakorold a kedvenc történeteidet, hogy egy élő beszélgetés alkalmával már magabiztosan tudd előadni azokat. Iktass be az otthoni angolozás közben egy kis időt erre a gyakorlatra, és meglátod, gyorsan rögzülnek majd a történetek a fejedben.

4. Gyakorold a kérdezést

Ha szégyenlősebb vagy, egy hosszas beszélgetés hamar megterhelővé válhat, ezért nemcsak azt fontos megtanulnod, hogyan beszélj magabiztosan, de azt is, hogyan tegyél fel érdekes kérdéseket a beszélgetőpartnerednek! Ezzel a párbeszéd izgalmas marad, sőt, ha elfáradtál a beszédben, egy jól célzott kérdéssel átadhatod a mikrofont a másik félnek, hogy szusszanj egy kicsit! Ehhez is érdemes előre készülnöd: fogj papírt és ceruzát, és írj össze néhány kérdést, olyanokat, amiket te is érdekesnek tartasz és szívesen válaszolnál rájuk! Tartsd talonban az ötleteidet, és alkalmazd őket élő beszélgetés közben. A legtöbb ember szeret magáról beszélni, és azt is értékeli, ha a partnere figyelemmel hallgatja, így máris bevágodhatsz és magabiztosnak tűnhetsz.

5. Ne vedd magad túl komolyan

Izgulsz, hogy milyennek látnak majd a többiek? Hidd el, egy kis humorral azonnal beilleszkedhetsz majd a társaságba! Hibát vétettél? Javítsd ki és nevess rajta egy jót. Izgulsz valami miatt? Próbáld meg viccesen felfogni. Ha hiszed, ha nem, a hibákból alakulhatnak ki a legjobb történetek és ezekből tanulhatsz csak igazán. Egy beszélgetés közben is “megmentheted” a helyzetet, ha valamit rosszul mondasz vagy nem értesz egy kis nevetéssel. Nem kell magad kínosan érezned, inkább próbálj meg átlendülni egy kis humor segítségével az akadályokon.

A magabiztosság tanulható, és jobb helyet nem is találhatnál a gyakorlásra a Speak! Nyelviskolánál! Ha félsz megszólalni és úgy érzed, hogy az önbizalmad miatt nem tanulhatsz meg angolul, engedd, hogy bebizonyítsuk, hogy bármire képes vagy. Töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőnket és adj magadnak egy esélyt!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This