Brutálisan népszerű tévhitek az online angoltanulásról

Szexi lett az online angoltanulás. Logikusnak tűnik, hogy ha a pénzügyeinket, a karácsonyi ajándékvásárlást, a rodoszi nyaralást, és az esti mozit is a neten intézzük, akkor angolul is megtanulhatunk online, igaz?

A kellemetlen igazság az, hogy nem.

Kizárólag online eszközökkel nem tudsz megtanulni angolul. Megmutatom miért.

Az 1. sz. tévhit: az online angoltanulás hatékony

Most talán azon gondolkodsz, hogyan mérhető le grammra pontosan egy nyelvtanulási módszer hatékonysága. Nehéz, de nem lehetetlen küldetés: két perdöntő bizonyítékunk is van rá, hogy kizárólag online nem lehet megtanulni angolul.

Az első bizonyíték arra, hogy az online nyelvtanulás nem hatékony, hogy rendkívül magas a lemorzsolódási arány az online tanfolyamokon, tréningeken.

Az EdX felmérése szerint az online kurzusokra beiratkozó tanulók 95%-a idő előtt hagyja abba a tanfolyamot, vagyis alig 5% szerez csak bizonyítványt, oklevelet online képzéseken.

Ez nem csak a nyelvtanulásra, hanem szinte minden online tanulási formára igaz.

Redditen jelent meg a hír, hogy egy online jógasorozat 6,2 millió (!) nézőt vonzott az első óra anyagával, viszont a második adásra a közönség megfeleződött, és minden adással tovább és tovább zsugorodott.

Az Eduline.hu írjaVocativ felmérésére hivatkozva, hogy egy 30 napos Youtube-kurzust az emberek többsége 1 hétig sem követ.

Márpedig tény, hogy a nyelvtanulás időigényes sport, amihez rendszeres és folyamatos „edzésmunkára” van szükség. Egy félbehagyott kurzus, a letöltés után soha nem használt applikáció, vagy befejezetlen modul pedig sok mindenről árulkodik, csak rendszeres és folyamatos gyakorlásról nem.

A szakemberek szerint a feladás oka az, hogy az online nyelvtanulási rendszerek nem képesek hosszútávon fenntartani a diákokban a motivációt, mert ehhez személyes jelenlétre, társakra és egy jó edzőre (tanár) van szükség.

Van, amit nem lehet algoritmusokkal pótolni.

Ilyen a kommunikáció is, ami átvezet az online nyelvoktatás másik nagy hátulütőjéhez, a szóbeli gyakorlás hiányához.

Ismereteink szerint még a legkomplexebb online tanulási rendszerek is csak hármat tudnak erősíteni a négy alapkészségből, de a nyelvtanulók számára legnagyobb kihívást jelentő beszéd (speaking) fejlesztésében nem tudnak segíteni.

A nyelvtanulás vastörvényével szemben a legmenőbb szótanuló alkalmazások is tehetetlenek.

Angolul beszélni csak beszéd közben lehet megtanulni, mert szóbeli gyakorlás nélkül a tudás csak ki nem próbált elmélet, ami nem biztos, hogy kiállja a valóság próbáját. (Ezt Edgar Dale érzékszervi hierarchiasorrendről szóló egy nagyon szemléletes ábra is készült

Végül a nyelvtanulók saját bevallása szerint sem hatékony az online nyelvtanulás.

A közel 1200 ember megkérdezésével, 2017-ben végzett Nagy Nyelvtanulási Felmérésből kiderült, hogy a hatékonyság alapján, a kutatásban résztvevő emberek csak az utolsó előtti helyre sorolják a virtuális tanulást. (Rosszabb értékelést csak az általános- és középiskolai angolórák kaptak.)

A nyelvtanulási formák közötti hatékonyságsorrendben is utolsó előtti helyen végzett az online angoltanulás. Forrás: Nagy Nyelvtanulási Felmérés 2017

A 2. sz. tévhit: az online angoltanulás olcsó

Ingyenes applikációk, szabadon letölthető feladatsorok, fórumok, online tanulószobák, hanganyagok, vlogok, nyelvtanulási blogok, podcast-ek, és filléres tananyagok ezrei sorakoznak a virtuális polcokon, amikből korlátlanul fogyaszthatsz.

Sőt, általában még a komplexebb online tanulási rendszerek is „olcsóbbak” egy tanfolyamnál.

Az ár viszont önmagában még nem érték. Akkor lenne igaz, hogy az online angoltanulás olcsó, ha bizonyíthatóan hatékony lenne. De nem az.

Viszont rengeteg időt, energiát, és motivációt emészthet fel, vagy akár évekre visszavetheti a fejlődésedet, hiszen úgy érzed, hogy „haladsz”, miközben egy helyben toporogsz.

(És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy az ingyenesen elérhető tudásanyagok tekintélyes hányada szakmailag kétes eredetű, ellenőrizetlen forrásból származik, amit nem nyelvtanárok, hanem műkedvelő laikusok töltöttek fel a netre.)

A 3. sz. tévhit: az online angoltanulás gyors és könnyű

Az emberek általában szeretnek a „könnyebb ellenállás” felé menni, a sebesség iránti vágy ösztönös késztetésünk, az online nyelvtanulás pedig megadja a „könnyűség” és a „gyorsaság” illúzióját.

Ezért van az, hogy globális szinten ma gyorsabban nő az online tanulás iránti érdeklődés, mint a felsőoktatásba jelentkező hallgatók száma.

Hiszen a kanapéról sem kell felállnod ahhoz, hogy foglalkozz az angollal; a saját időbeosztásodhoz igazíthatod a tanulást; egyszerűen hozzáférhetsz az anyagokhoz, és annyit gyakorolsz amennyi bírsz.

Jól hangzik, igaz?

A baj csak az, hogy a nyelvtanulás nem lesz kevésbé nehéz attól, hogy nem offline, hanem online formában zajlik. A kihívás adott, a gyakorlás szükségességeségéhez kétség sem férhet, a folyamatosság igénye pedig tanulási forma-független.

Az online legfeljebb kényelmesebb, de nem gyorsabb módja a tanulásnak, az időfaktort pedig csak a hatékonyság fényében lehet megítélni, amiről már megállapítottuk, hogy több mint kérdéses.

Ha pedig ebből a perspektívából nézzük, akkor (szinte) nincs is lassabb formája a nyelvtanulásnak, mint az online.

Vajon mi a fontosabb: megspórolni egy tanfolyam árát vagy végre megtanulni angolul?

Nem fogom azt mondani, hogy ne tanulj online angolul. Ez a te döntésed.

Én csak arra bátorítalak, hogy ismerd fel a virtuális tanulásban rejlő veszélyeket, és ne tedd fel az összes zsetonodat egy olyan tanulási formára, aminek nem bizonyított a hatékonysága.

Az online angoltanulás nem ördögtől való, sőt, jól kiegészíthet egy beszédközpontú tanfolyamot, ahol eleget tudsz szóban gyakorolni.

(Mi is sok szótanulós táblát (#varázstábla) posztolunk a Facebook-on és a Pinteresten, sőt, a diákjainknak elérhetővé tettük a tanfolyamaink szóanyagát a Quizleten.)

Az viszont tény, hogy az online alkalmazásokkal nem pénzt és időt takarítasz meg, hanem a kommunikációt és a gyakorlást spórolod ki a nyelvtanulásból.

Ha nem akarsz hosszú évek múlva is azon töprengeni, hogy mit rontottál el a nyelvtanulásban, és miért nem beszélsz még mindig angolul, akkor van egy ajánlatom számodra.

 

Jelentkezz be ingyenes szintfelmérőnkre, és próbáld ki 100% beszéd, 0% könyv módszerű tanfolyamunkat, hogy amikor 5 év múlva, magabiztos nyelvtudással a zsebedben visszatekintesz erre a pillanatra, jót mosolyogj azon a dilemmán, amit az online tanulás okozott neked:

banner_button

Share This