Kép forrása: skysports – skysports.com

Sosem panaszkodott, és sosem vett ki betegszabadságot. Az érzelmeit megtartotta magának, de a hagyományokat mindennél jobban tisztelte. A királynő állandósága sokaknak nyújtott kapaszkodót a mai instabil világban, kötelességtudata és önfegyelme tiszteletet ébresztett azokban is, akik a monarchia intézményével nem tudtak azonosulni. II. Erzsébet angol királynőre emlékezünk, aki 70 évig uralkodott a brit birodalom élén, és akinek halálával egy korszak zárult le.

1952. január 31-e. A 25 éves Erzsébet hercegnő és férje, Fülöp herceg VI. György brit király megbízásából útra kel, hogy egy fél évig tartó körutazás keretein belül meglátogassák a Brit Nemzetközösség országait. A turné első állomása Kenya, azonban egy hét sem telt el, és lesújtó hír érkezett. Február 6-án elhunyt a király, és ezzel Erzsébet 7 nemzetközösségi ország királynője lett: Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Afrika, Pakisztán és Ceylon, valamint a Nemzetközösség feje. Az ekkor már kétgyermekes családanya az első naptól kezdve elkötelezetten látott munkához.

Erzsébetet 1953. június 2-án, 27 évesen koronázták meg a Westminster Abbey-ben, akkoriban rekordnak számító, 20 millió tévénéző kísérte végig az eseményt. 

Trónörökös született

A királynő Elizabeth Alexandra Mary Windsor néven született a londoni Mayfairben 1926. április 21-én. Ekkor még senki sem gondolta, hogy valaha uralkodó lesz, de 1936 decemberében nagybátyja, VIII. Edward lemondott a trónról, hogy feleségül vegye a kétszer elvált amerikai Wallis Simpsont. Az öröklés sorrendje szerint Erzsébet apja lett a király, a 10 éves Lilibet pedig trónörökös lett. Három évvel később Nagy-Britannia háborúban állt Németországgal. Erzsébet és húga, Margit hercegnő a háborús idők nagy részét a windsori kastélyban töltötték. 1945 februárjától a 18 éves Erzsébet a brit hadsereg női haderejében szolgált, ahol sofőrnek és szerelőnek képezték ki. Öt hónap szolgálat után a kapitányi rang női megfelelőjével tüntették ki. 

A királynő családja

A háború során levelet váltott harmadik unokatestvérével, Fülöp görög herceggel, aki a Királyi Haditengerészetnél szolgált. A románc felvirágzott, és a pár 1947. november 20-án a Westminster Abbeyben házasodott össze, Fülöp pedig megkapta az Edinburgh hercege címet. Első fiuk, Károly 1948-ban született, majd Anne hercegnő 1950-ben, András herceg 1960-ban és Edward herceg 1964-ben, akik összesen nyolc unokával és 12 dédunokával ajándékozták meg szüleiket. Fülöp herceg két hónappal 100. születésnapja előtt, 2021. április 9-én a windsori kastélyban hunyt el.

Diána hercegnő halála

II. Erzsébetet csak ritkán hallhattuk nyilvánosan beszélni, leszámítva a hivatalos keretek között zajló beszédeit, mint a fogadások, jótékonysági rendezvények és az elmaradhatatlan karácsonyi beszédei, amelyek mind gondos forgatókönyv alapján íródtak. Éppen ezért személyisége kifürkészhetetlen maradt. Diana hercegnő tragikus halála után a királynő széles körben elismert tartózkodó jelleme a királyi család iránt érzett ellenszenvet váltott ki. Sorra jelentek meg az őt bíráló újságcikkek, ezért a hagyományokkal szakítva olyan lépésekhez folyamodott, amelyekhez azelőtt egyetlen uralkodó sem. Elrendelte, hogy a Buckingham-palota tetején eresszék le a zászlókat, és személyes hangvételű nyilvános beszédet intézett a nemzethez. Alázatos tette nemcsak a britek és a világ szomorúságát enyhítette a hercegnő halála után, de a monarchia megerősödését is magával hozta.

„Nem könnyű kifejezni a hiányérzetet, a kezdeti sokkot gyakran más érzések keveréke követi: hitetlenség, értetlenség, harag és a megmaradtak iránti aggodalom. Mindannyian éreztük ezeket az érzelmeket az elmúlt napokban. Királynőként, nagymamaként, a szívemből mondom mindezt.”

A királynő ígérete

Tudta, hogy milyen sors vár rá, de azt nem sejtette, hogy mennyire fiatalon kell apja helyébe lépnie. Már 21 évesen megígérte azt, amihez halálig tartotta magát:

„Mindenki előtt kijelentem, hogy egész életemet, legyen az hosszú vagy rövid, az Önök szolgálatának, és a mi nagy királyi családunk szolgálatának szentelem, amelyhez mindannyian tartozunk.” 

A királynő uralkodásának 70 éve

Nos, élete valóban nagyon hosszú volt, ám ezzel nem volt egyedül a családjában: édesanyja, Erzsébet anyakirálynő 2002-ben, 101 éves korában halt meg. 96 éve alatt II. Erzsébet a folytonosságnak a szimbóluma lett az állandóan változó, rohanó világban. Átélte a szuezi válságot, a hidegháborút, a Falkland-szigeteki háborút, az 1970-es évek zavargásait és munkaerőhiányát, az internet megszületését, a World Trade Center elleni támadást, a Brexitet, a Covid-járványt és nem utolsó sorban 15 brit miniszterelnököt, akik közül Liz Truss-t éppen a halála előtt néhány nappal nevezte ki. 2022. szeptember 8-án a Balmoral-kastélyban hunyt el 96 éves korában.

2022-ben uralkodásának 70. évfordulóját, azaz platinajubileumát ünnepelte, ezzel ő lett a második leghosszabb ideig regnáló uralkodó 70 év 127 nappal. II. Erzsébet királynő a hagyományos brit értékeket testesítette meg, olyan történelmi események szemtanúja volt, amelyeket mi csak fekete-fehér felvételeken láthattunk. Nagy-Britannia leghosszabb ideig hatalmon lévő uralkodója lett.

II. Erzsébet életéről és uralkodásáról órákig tudnánk mesélni, de talán mégis az lenne a legjobb, ha te magad olvasol utána, így közben gyakorolhatod az angolt! Persze a külföldi cikkek megértéséhez kell egy magabiztos tudás, ezt pedig a Speak! Nyelviskolában szerezheted meg. Csatlakozz online angol tanfolyamainkhoz, első lépésként töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőt!

Források: nytimes.com, bbc.com, Wikipédia

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This