Csak „magyarul” lehet megtanulni angolul?

Korábban már boncolgattuk azt a témát, hogy vajon mi a nyelvtanulás leghatékonyabb formája. Széles körű szakmai konszenzus van abban, hogy az anyanyelvi környezet a legjobb inkubátora a nyelvtudásnak, de könnyen visszaüthet, ha itthon megpróbáljuk szimulálni az „egynyelvű környezetet”.

Mit kezdjünk a magyarral az angoltanulásban?

Sok nyelviskola csábítja azzal a diákokat, hogy anyanyelvi tanárok tartják az órákat; egyre több egynyelvű szótárt adnak el évente, és népszerűek az egynyelvű nyelvvizsgák is.

Látszólag teljesen ésszerű, hogy megpróbáljuk a lehető legközelebb hozni a tanfolyamtermi tanulást az anyanyelvi környezethez.

De csak látszólag.

Több mint 20 éve foglalkozom nyelvtanítással, és sok nyelviskolában tanítottam mielőtt megalapítottuk a Speak!-et. De a több tízezer órányi tanári gyakorlatom során azt figyeltem meg, hogy azokon a tanfolyamokon, ahol kizárólag angolul kommunikált egymással a csoport, átlagosan 60-80% közötti volt a lemorzsolódás.

Vagyis 10 beiratkozóból mindössze 2-4 diák járta végig a tanfolyamát, ami döbbenetesen alacsony szám. (Összehasonlításképpen: a Speak!-ben a lemorzsolódási arány 3-5% között mozgott az elmúlt 2,5 évben.)

Miért nem működik itthon, ami külföldön igen?

 

1. Nem mindegy, hogy mekkora a tét

A válasz első fele nagyon egyszerű: külföldön nincs más választásod, egy tanfolyamot viszont simán, következmények nélkül otthagyhatsz.

Biztosan van olyan ismerősöd, családtagod, barátod, aki átesett azon a fájdalmas folyamaton, amit az anyanyelvi környezetben való nyelvtanulás jelent. Az első hetek bénult némaságán. A kultúrsokk szakaszain. A kínkeservesen kinyögött első mondatokon. A bizonytalanságon, ami ennek biztosítókötél nélküli tanulási formának a természetes velejárója.

Egy budapesti nyelviskola tanfolyamán nincs meg az az elementáris, mindent elsöprő kényszer, mint amikor mindent egy lapra feltéve külföldi munka, vagy tanulás mellett döntesz. Itthon 60-100 óra és pár tízezer forint, Londonban az életed a tét. És amikor ilyen nagy a tét, akkor magasabban van a fájdalomküszöböd, és sokkal többet kibírsz.

nem-ertem-angolul

 

2. Ha nincs megértés, zűrzavar van

Nem csak a kényszerítő körülmények hiánya miatt morzsolódhat le egy egynyelvű csoport 60-80%-a, hanem a megértés hiánya miatt is. Ha a csoporton belüli kommunikáció kizárólag angol nyelvű, akkor megnő a félreértések, meg nem értések, téves következtetések és a frusztráció valószínűsége.

Különösen kezdő nyelvtanulóknál okozhat súlyos problémát, ha nincs visszakérdezési lehetőség, vagy magyarul nem lehet kitisztázni egy szó, kifejezés jelentését, nyelvtani szerkezet pontos használatát. A meg nem értés bizonytalansághoz, és káoszhoz vezethet, ami alááshatja az egész tanulási folyamatot.

Ráadásul, ha idegen nyelvként tanulod az angolt, akkor először egy angol kifejezéshez több magyar megoldást kell ismerned, hogy ne fagyj le éles helyzetben. Ha a fejedben nem kapcsolódik legalább 3-4 magyar alternatíva egy angol kifejezéshez, akkor a sokkal választékosabb anyanyelvi szókészleted gátjává válhat a kommunikációnak, és könnyen leblokkolhatsz.

Hiszen az agyad minden gondolatodat, szavadat és mondatodat először magyarul fogalmazza meg, és csak ezután fordítja le angolra.

Ez az átfutási idő soha nem szűnik meg teljesen, de folyamatosan rövidül, ahogy egyre több szót, kifejezést, nyelvtani szerkezetet ismersz, és tanulsz meg alkalmazni. Profi nyelvhasználóként a gondolkodási idő már a másodperc törtrészére zsugorodik, és ekkor, de csak ekkor, kezdhetsz el egy magyar kifejezéshez több angol megoldást keresni, vagyis színesíteni és választékosabbá tenni az angolodat.

Egy szó, mint száz, a magyar nyelv egy olyan mentális korlát, amibe kapaszkodni is lehet. És kell is, ha stabil alapokat, és bevetésre kész angoltudást szeretnél.

zurzavar-kaosz-angoltanulas

 

Szóval mi a nyelvtanulás leghatékonyabb formája, ha nem akarsz/kényszerülsz rá az anyanyelvi környezetben való tanulásra?

Ha folyamatosan beszélsz, sokat kommunikálsz, végtelen számú angol nyelven zajló beszélgetést kezdeményezel, de van lehetőséged a saját anyanyelveden visszakérdezni. Fontos, hogy olyan nyelviskolát válassz a tanulásodhoz, ahol angolul és magyarul zajlik az oktatás.

Úgy, mint a Speak!-ben. Jelentkezz ingyenes szintfelmérőnkre, és próbáld ki 100% beszéd, 0% könyv módszerünket, amivel stressz-, és félreértésmentesen tanulhatsz meg magabiztosan kommunikálni angolul:

button

Share This