Kép forrása: rawpixel.com – freepik.com

Amikor először jártam Londonban, nem volt nehéz észrevennem, mennyivel szabadabban, színesebben öltözködnek az ott élő emberek, és hogy ezt mindenki mennyire természetesnek veszi. A punk korszakukat élő nagymamák és a talpig öltönyben sétáló üzletemberek éppúgy megférnek egymás mellett, mint a hippi stílust követő középkorúak vagy az eklektikus öltözködést képviselő fiatalság. 

Az angolok (britek) kedvét a borús időjárás sem veszi el az öltözködéstől, a legnagyobb esőzésekben is láttam körömcipőben flangáló nőket, akikből csak úgy áradt a magabiztosság. Ezek után nem is lepődtem meg azon, hogy hány világhírű divatház és tervező származik a szigetországból. Ebben a blogbejegyzésben egy divatos kalandozásra invitállak, hogy közelebbről megismerd a legfelkapottabb angol stílusdiktátorokat!

1. Vivienne Westwood

A sort mindjárt az én személyes kedvencemmel nyitom. Vivienne a 70-es évek óta készíti a kreációit, azaz közel 50 éve, ezzel sikeresen beírta magát a divattörténelembe. Sosem félt szembemenni a konvenciókkal, nem véletlenül becézik a punk stílus nagyanyjának. A világsikerhez vezető út akkor indult, amikor hozzáment Malcolm McLarenhez, a Sex Pistols menedzseréhez, ezzel Vivienne hivatalosan is a zenekar stylistja lett. Nem a visszafogottságával tett szert hírnévre, láncok, szegecsek, borotvapengék és nyakörvek határozták meg extravagáns stílusát, amiket tradicionálisabb ruhákkal ötvözött, ezzel még inkább provokálva a közönséget. Westwood kollekciói jellemzően polgárpukkasztóak és sokkolóak, ennek ellenére visszafogottabb darabjait a brit királyi család tagjai is szívesen viselik. Az utóbbi években a tervező főbb témája a klímaváltozás, a túlfogyasztás, az emberi jogok és az állatvédelem, ezeket a fontos üzeneteket pedig nem hezitál hangoztatni legújabb kollekciói megtervezése során.

Ez a felvétel azon az 1993-as divatbemutatón készült, ahol Naomi Campbell óriásit zakózott. A cipő, amit viselt bekerült a Victoria & Albert múzeum gyűjteményébe.

2. Alexander McQueen

A tervezőzseni kiválóságát mi sem dicséri jobban, hogy több mint 10 évvel a halála után sem tud feledésbe merülni a divatvilágra gyakorolt hatása. Ellentmondásos, botrányos és provokatív látásmódja korunk egyik legmeghatározóbb művészévé avanzsálta, és bár fiatalon hunyt el, elképesztően gazdag életművet hagyott maga után. Az angol divat huligánjának becézett McQueent gyakran vádolták azzal, hogy kreálmányai fétisimádatot, vérontást hirdetnek, sőt, divatbemutatói hímsoviniszta eszméket népszerűsítenek. Valóban gyakran élt a megbotránkoztatás eszközeivel, de inspirációt merített távoli kultúrákból, történelmi eseményekből és filmekből is. Bemutatói inkább művészeti performanszok voltak, ráadásul ő volt az első olyan designer, aki amputált modellekkel is dolgozott. Felváltva sokkolta és varázsolta el a közönséget, valamint haragította magára vetélytársait. Híresen rossz természetével rengeteg szakmabelivel kapott össze, így nem örvendett túl nagy népszerűségnek a divat nagyjai körében, ez azonban tehetsége értékéből mit sem von le. II. Erzsébet a Brit Birodalmi Érdemrend parancsnoki keresztjével tisztelgett munkássága előtt. 

No.13 kollekció 1999-es bemutatóján a közönség olyat tapasztalhatott, amit eddig még sosem: a modell, Shalom Harlow hófehér ruháját robotok festették meg az élő performansz során.

3. Stella McCartney

Ha ismerősen cseng a vezetékneve, az egyáltalán nem véletlen, Stella ugyanis az egykori Beatles tag, Sir Paul McCartney lánya. Élete első saját tervezésű ruhadarabja egy dzseki volt, amit 12 évesen készített el. Három évvel később már gyakornokként segédkezett Christian Lacroix műhelyében, 1995-ben pedig legjobb barátnői, Naomi Campbell és Kate Moss mutatták be vizsgakollekcióját, ami után már nem volt megállás. Nem sokkal később kinevezték a párizsi Chloé divatház vezető tervezőjévé, ám sok szakmabeli nem volt meggyőződve hozzáértéséről. Gyakran kellett szembesülnie olyan kritikákkal, hogy hírnevét csak apjának és ismert barátainak köszönheti, de tehetsége végül utat tört magának. 2001-ben saját márkát alapított, ruhái letisztult, egyszerű és precíz vonalakat követnek, állatvédőként pedig nem használ állati bőrt és szőrmét kollekciói tervezésekor. 

2021-es téli kollekciójának bemutatóján maximalista darabjait minimalista térbe helyezve ötvözte a kortalan stílust az extravagánsabb részletekkel.

Váltsd valóra az álmaidat és tanulj angolul egy szuper csapatban! A Speak!-ben mindenre megtanítunk, hogy magabiztosan beszélhess angolul, de először töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket, aztán kezdődhet is az online angol tanulás!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This