5 tipp, amivel e-book-on tanulhatod az angolt

Lefogadom azt hitted, hogy az e-book olvasód csak arra jó, hogy kedvenc könyveidet praktikus formában is magadnál hord utazás, hosszabb nyaralás közben. Nos, ideje, hogy leporold a Karácsonyra kapott Kindle-t, mert a következő tippekkel garantáltan rákapsz a nyelvtanulás új módjára.

1) Szótár funkció

Mi sem idegesítőbb annál, amikor egy szintednek megfelelő szöveg is tele van ismeretlen kifejezésekkel? Ilyenkor három dolgot csinálhatsz: vagy a telefonod fordító appjait bújod, vagy a már húsz éve porosodó és kétszer annyi kilós szótáratokból próbálsz valamit kisilabizálni. És a harmadik?

Az e-book olvasódra letölthetsz egy beépített szótárprogramot, amelynek segítségével elég ráböknöd egy szóra, és megjelenik a jelentése.

Klikk ide az angol-magyar szótárért, további (pl. szinonima) szótárakért pedig itt tudsz körbenézni.

2) Nevetséges árak

Az ebook-od egyik legnagyobb előnye, hogy bármit is töltesz le, sokkal olcsóbb, mint a nyomtatott verzió. Tudom, mire gondolsz: “Na, Peti épp feltalálja a spanyolviaszt”.

A helyzet viszont az, hogy a honi könyvpiacon nem lesz egyszerű dolgod, ha mondjuk a szintednek megfelelő (ne adj’ isten neked tetsző) Penguin Books egy könyvét akarod beszerezni jutányos áron. És mi lehet jobb az alacsony áraknál? Nos, kismillió könyv érhető el akár ingyen is.

3) Hallgasd, ne (csak) olvasd

A hiedelmekkel ellentétben nem csak a CNN-t vagy a BBC-t hallgatva tudsz javítani a hallott szövegértéseden.

Ahogy írom ezeket a sorokat, több, mint 120 000 könyv érhető el hangoskönyv formában.

Ha nem szeretnél huzamosabb ideig egy helyben ülni, vagy csak szimplán nincs időd arra, hogy olvass, próbálj ki egy hangoskönyvet. Kövesd a szöveget a szemeddel, vagy folytasd a melót, miközben a fülhallgatón át hallgatod kedvenc könyvedet egy anyanyelvű előadásában. Ha pedig nem szeretnél külön költeni egy hangoskönyvre, a Kindle-öd “text-to-speech” funkciója automatikusan fel tudja neked olvasni az adott szöveget.

4) Válassz könyvet okosan

A helyzet az, hogy attól még, hogy letöltesz egy könyvet angolul, még nem fogja azt jelenteni, hogy az adott könyv tetszeni is fog.

Persze, Jane Austen nagyszerű írónő volt, de ha egy könnyed délutáni olvasmányt keresel, ne a Büszkeség és Balítélet legyen az első a listádon.

Milyen műfajt kedvelsz? A krimik, thrillerek, sci-fik és egyéb, sokak által még mindig “ponyvának” tekintett műfajok nem csak szórakoztatóak, de sokkal követhetőbbek is.

Klasszikus irodalom plusz egyszerű nyelvezet? Akkor próbáld ki Hemingway-t.

5) Tudatos szókincsépítés

Ki ne tanult volna szavakat klasszikus, színes kártyácskák segítségével? Négy évesen én is imádtam a pici kék autót a “car” felirattal, de mára léteznek modernebb és praktikusabb megoldások is.

Ráadásul ezért a tippért még plusz letöltésre sincs szükséged. A Vocabulary Builder funkciót használva visszanézheted a korábban kikeresett szavakat (“Words” fül), gyakorolhatod a tanulandó kifejezéseket (“Learning”), illetve azokat azokat, amelyeket korábban már megtanultál (“Mastered”).

Ha szeretnél magabiztosan és hibamentesen kommunikálni angolul, akkor próbáld ki 100% beszéd, 0% könyv módszerű tanfolyamainkat, ahol unalmas könyvek és elméleti magyarázatok nélkül tanítunk meg angolul beszélni. Első lépésben jelentkezz be ingyenes szintfelmérőnkre, hogy megtudd, jelenleg hol tartasz az angollal, és honnan kell elindulnod a tanulásban:

button

 

Lévay Péter, tanár
Speak! Nyelviskola

Share This