Mi történik, ha a középfokú nyelvvizsga után nem foglalkozol az angollal?

Számos diákunk szeretne nyelvvizsgát szerezni, és ebben a segítségünket kéri – ezért is írtunk korábban arról, hogyan készülj fel a középfokú nyelvvizsga szóbeli részére.

De van a diákjainknak egy másik része is, akiket egészen más kérdés foglalkoztat: mi van, ha sikerül a nyelvvizsga? Hogyan tovább? Hidd el: a nyelvvizsga után is van élet.

Mi van a középfokú nyelvvizsga után?

Amikor elindítunk egy B-szintű csoportot a Speak! Nyelviskolában, a diákok kb. 50%-a célként nevezi meg, hogy nyelvvizsgát szeretne.

A másik felük pedig nagyjából ugyanazt a sztorit adja elő: a felvételihez / diplomához kellett anno a nyelvvizsga, de azóta semmit nem használtam az angolból, ezért most a nulláról kell újrakezdeni.

Nyilván ez túlzás (egy B-s szint már feltételez valamennyi tudást), de az érzés mindenkinél ugyanaz, hogy a nyelvvizsgát ma már nem tudná lerakni.

A problémák elsősorban a nyelvvizsga Magyarországon betöltött szerepéből adódik.

A felsőoktatásban egyre több helyen követelik meg a nyelvvizsgát úgy, hogy utána gyakorlatilag semmire nem használják a nyelvet. (2020-tól pedig fel se vesznek egyetemre, főiskolára, ha nincs a zsebedben középfokú nyelvvizsga bizonyítvány.)

Ha pl. földrajz-történelem szakos tanárnak készülsz, akkor is kell egy nyelvvizsga, pedig az egyetemen egyetlen tárgyat sem fogsz így hallgatni, és a szakdolgozatodhoz sem kell feltétlenül az idegen nyelv.

A papír így nem feltétlenül egy stabil tudásról, kompetenciáról szóló bizonyítvány lesz, csak egy újabb teljesített vizsga, amit le kell tenned a célod eléréséhez. És mint ahogy a legtöbb vizsga anyagát elfelejti az ember, a nyelvvizsgán megszerzett tudás is elenyészik.

Ezt a hibát követik el a legtöbben a középfokú nyelvvizsga után (te ne tedd)

Az összes diákunk, aki sok évvel a nyelvvizsga után iratkozik be hozzánk, alapvetően ugyanazt a hibát követi el.

Miután megszerezte a papírt, hagyta az egészet a fenébe mert neki akkor, abban a pillanatban már nem volt szüksége az angolra és csak sokkal később jön rá hogy munkahelyen, állásinterjún vagy utazás közben milyen jól jönne a nyelv.

A másik probléma hogy a nyelvvizsga gyakran tényleg nem a valós élethelyzetekre épít, de ettől függetlenül a felkészülés alatt megszerzett tudást még lehetne hasznosítani.

Ezt a 3 dolgot tedd meg, és nem lesz hiábavaló a középfokú nyelvvizsga

1) Ne hagyd abba az angolt a nyelvvizsga után

Jó, pár hét pihenő belefér, talán egy hónap is is, de a nyelvvizsga megszerzése után ne hagyd veszni a tudásodat.

Keress olyan helyzeteket, ahol használhatod a nyelvet: nézz meg egy feliratos filmet, játssz videojátékokat, olvasgass, menj fórumokra vagy chatszobákba.

Az internet korában nincs kifogás arra, hogy nem tudtam hol használni az angolt. (Ebben a cikkben kapásból 101 lehetőséget felsorolunk, amiből válogathatsz.)

A lehetőségek ott vannak körülötted, legfeljebb abban kell segítség, hogy a szintednek megfelelő közeget találj.

2) Olyan dolgokkal párosítsd az angolt, ami érdekel

Sokaknak a nyelvvizsga negatív élmény, mert gyorsan, határidőre kell lerakni, esetleg az emléke csak az iskolai szenvedést juttatja az eszükbe.

Ha kényszerből születik a nyelvvizsga, számos negatív élményed tapadhat hozzá, amit érdemes letépni mielőtt folytatod a tanulást.

Szerezz pozitív élményeket az angolról: keress angol nyelvű cikkeket a kedvenc témáidról, kedvenc sorozatod néhány részét nézd meg angolul – a lényeg, hogy pozitív élményed legyen a nyelvről.

3) Határozz meg egy újabb célt

Senki nem nyelvvizsgázik le azért hogy legyen egy papírja.

A nyelvvizsga valójában nem cél, hanem eszköz az igazi célod (diploma, előléptetés, jobb munkahely, magasabb életszínvonal stb.) eléréséhez.

Ha megvan a nyelvvizsga, a folytatás sokkal könnyebb lesz, ha rögtön kijelölsz egy másik részcélt az angollal kapcsolatban. Pl. „nyáron elutazok valahova és majd ott fogom használni”, „állásinterjúra készülök fel” stb.

A lényeg, hogy a 2. ponthoz hasonlóan ez is egy olyan dolog legyen, ami neked -nem anyukádnak, a főnöködnek, az egyetemnek-, hanem neked, személy szerint fontos.

Szóval az angol nyelvvizsga után is van élet – és ha nem is építed minden nap a tudásodat, legalább a már megszerzett tudást érdemes frissen tartani.

Ha szeretnéd felfrissíteni a nyelvvizsga után picit megkopott tudásodat, akkor próbáld ki 100% beszéd, 0% könyv módszerünket, amivel gyorsan leporolhatod az angolodat, és már 60 óra után dőlni fog belőled a szó. Első lépésben jelentkezz ingyenes szintfelmérőnkre, és derítsd ki, hogy honnan kell elindulnod a tanulásban:

button

hubai_gergely_angol_nyelviskola
Hubai Gergely, tanár
Speak! Nyelviskola

 

Share This