Kép forrása: canva.com

Szeretem az ünnepeket, mert összehozzák a családot, a barátokat, és finoman emlékeztetnek minket arra, hogy az életnek szórakoztatónak kell lennie. Egyetértesz? Az amerikaiakról közismert tény, hogy tudnak élni, szeretnek enni, egymással lenni, és annak ellenére, hogy hazájuk még mindig fiatalnak számít a maga 245 évével, ifjúkori zöldfülűségüket olyan ceremóniákkal pótolták, amelyekből az összeset imádják ünnepelni.

Szigorú értelemben nincsenek nemzeti ünnepek az Egyesült Államokban. Az 50 tagállam mindegyike rendelkezik ugyanis joghatósággal a saját neves napjai felett, de így is van néhány meghirdetett dátum, amit kiemelkedő történésként ugyanazon a napon, általában „törvényes ünnepként” vagy „munkaszüneti napként” tartanak számon. Persze ezeken kívül egy csomó mókát saját maguknak kreálnak, ezekkel együtt pedig már jócskán kibővül az alkalmi repertoár. Vajon mik a legfőbb ünnepeik? Nézzük!

Szilveszter és újév

Időpont: december 31. és január 1.

Az amerikaiak ugyanúgy ünneplik az újév napját, mint sok más ország, de tény, hogy van néhány sajátságos szokásuk. December 31. és január 1. között, éjfélhez közeledve rengetegen árasztják el New Yorkban a Times Square térségét, hogy figyeljék a New Year’s Eve Ball Drop eseményét. Az említett labda egy speciálisan kialakított zászlórúd tetejéről ereszkedik lefelé 23:59-től pontosan éjfélig, hogy jelezze az újesztendő földre érkezését. Itt megnézheted a 2019-es gálát, hogy még inkább képbe kerülj. A hagyomány 1907-ben indult, azóta évente tartják, csupán 1942-ben és 1943-ban volt egy háborús kimaradás.

A beiktatás napja

Időpont: január 20.

A beiktatási ünnepséget 1937 óta mindig január 20-án tartják. Korábban március 4. volt a napja, de egy alkotmánymódosítással előbbre hozták az időpontot, hogy közelebb essen a választás szintén alkotmányban rögzített novemberi dátumához. Az első elnök, George Washington beiktatása egyébként nem Washingtonban, hanem New Yorkban volt 1789-ben. Nyilvánvaló, hogy csak négyévente egyszer fordul elő, amikor az új vagy jelenlegi elnököt hivatalába avatják. Ez a nap csak akkor változik, ha vasárnapra esik, ilyenkor a következő hétfő az avatási nap.

Martin Luther King Nap

Időpont: január harmadik hétfője

Január harmadik hétfőjén az amerikaiak Martin Luther King Jr. életére és halálára, valamint az állampolgári jogokért folytatott harcára emlékeznek. Martin Luther King (1929–1968) baptista miniszter volt, aki az afroamerikai polgárjogi mozgalom vezetőjeként hitt abban, hogy erőszakmentesen érvényesíti az állampolgári jogokat, erőfeszítéseiért 1964-ben Nobel-békedíjat is kapott. Négy évvel később meggyilkolták, halála számos zavargást eredményezett Amerika-szerte. Van egy álmom” kezdetű beszéde sokak körében jól ismert.

Mormota-nap

Időpont: február 2.

Ismerősen hangzik Punxsutawney Phil neve? Alighanem mindenki ismeri a Mormota-napot, a rendkívül népszerű és egyébként szórakoztató Időtlen időkig című filmből. Talán nem is gondolnád, de Amerika egyik legmókásabb hagyományának már több mint 100 éves története van. A kiválasztott mormota, amely mindig Phil névre hallgat, már több mint 130 éve fontos szereplő az időjárás előrejelzésében. A sztori ugyanaz, mint nálunk a medvével: ha a kis szőrös meglátja az árnyékát, akkor még hosszú telet várhatnak, ha viszont borongósabb időben bújuk elő, akkor egyértelműen a tavasz korai megérkezését sejteti. Tisztelői vakon bíznak benne, noha jóslásainak pontossága körülbelül 39 százalékos.

A Super Bowl napja

Időpont: február első vasárnapja

A Super Bowl a National Football League döntője, 1966 óta minden NFL-szezon utolsó meccseként szolgál. Az amerikai futball az évek során az egyik legnézettebb sportággá vált az Egyesült Államokban, a Super Bowl pedig mindig kiemelkedő számokat hoz, általában 100-110 millió ember nézi világszerte. A közvetítés közismert extravagáns, kifejezetten drága reklámjairól is: a legutóbbi Super Bowlon egy 30 másodperces reklám 5 millió dollárba került. Hozzá kell tenni, hogy ezek a promóciók általában az átlagosnál jóval kreatívabbak, ötletesebbek és igényesebbek is, sokan kizárólag ezekért követik a rendezvényt.

Valentin-nap

Időpont: február 14.

A Valentin-nap sok helyen kizárólag pároknak szól, a romantika és a szerelem kedvéért, de nem az USA-ban! Náluk népszerű iskolai megmozdulás: a gyerekek képeslapokat adnak egymásnak kedves üzenetekkel, és persze sokakban felnőttként is rögzül ez a bűbájos gesztus.

Elnökök napja

Időpont: február harmadik hétfője

Február harmadik hétfőjén az amerikaiak az elnökök napját ünneplik az első elnök, George Washington születésnapja tiszteletére. Általában az iskolákban emlékeznek rá, de nem kerítenek neki túl nagy feneket.

Szent Patrik napja

Időpont: március 17.

Szent Patrik napja egy évente tartott ünnep a névadó tiszteletére, aki nem mellesleg Írország egyik védőszentje és nemzeti apostola – egyébként ez az írek nemzeti ünnepe. Azon a napon tartják, amelyen a hagyomány szerint Szent Patrik életét vesztette. A legtöbb amerikai bulizik ilyenkor, bár nem hivatalos ünnepnapként, illetve nem feltétlenül ismerve a hozzá köthető legendákat. Viszont a zöld színben pompázó sörös bulikat nagyon élik.

Húsvét

Időpont: a hold és a tavaszi napéjegyenlőség alapján változik

A húsvétot az Egyesült Államokban vallási és világi módon egyaránt rengetegen ünneplik. Sok közösségben az ünnep keresztény aspektusa összekapcsolódik a húsvéti nyuszi látogatásával, illetve a cukorkával töltött tojások vadászatával.

Függetlenség napja

Időpont: június 4.

A függetlenség napja (Independence Day) vagy egyszerűen július negyedike (Fourth of July) az Egyesült Államok egyik szövetségi ünnepe. Ezen a napon ünneplik a függetlenségi nyilatkozat 1776-os kihirdetését, amelyben országuk kinyilvánította függetlenségét Nagy-Britanniától. A megünneplése leggyakrabban felvonulásokkal, grillezésekkel, piknikekkel, baseballmeccsekkel történik. Kihagyhatatlan és állandó elem a tűzijáték.

Munka napja

Időpont: szeptember első hétfője

A munka ünnepe egy törvényes ceremónia, amelyet szeptember első hétfőjén tartanak az Egyesült Államokban. Szabadnap az egész lakosság számára, az iskolák és a vállalkozások is bezárnak.

Kolumbusz napja

Időpont: október második hétfője

Kolumbusz napja annak a napnak az évfordulóját jelöli, amikor Kolumbusz Kristóf felfedezte Észak-Amerikát 1492-ben. Az esemény disszonáns érzetet kelthet, hiszen az említett történés az őslakosok történelmének és kultúrájának pusztulásához vezetett, így sok amerikai ilyenkor úgy dönt, hogy az őslakosok napjaként tartja becsben eme jeles napot.

Halloween

Időpont: október 31.

A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ír ünnep, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak. 1840 körül került Észak-Amerikába, ekkor sok elszegényedett földműves vándorolt ki Írországból, akik magukkal vitték a kelta eredetű népszokásaikat és hitvilágukat is. A kelták hite szerint október 31-én este a holtak szellemei visszatérnek, és beköltözhetnek az élőkbe. Ettől való félelmükben öltöztek be különféle álcázó maskarákba, mert ezzel akarták becsapni és összezavarni a holtak szellemeit. Amerikában az 1900-as évek elejétől vált egyre népszerűbbé, majd a legkedveltebbé a halloween.

Veteránok Napja

Időpont: november 11.

November 11-ét a veteránok napjaként tisztelik az I. világháborúban szolgáló amerikaiak tiszteletére. Felvonulásokat szerveznek, és az ország elnöke megkoszorúzza az ismeretlen katona sírját Arlingtonban.

Hálaadás

Időpont: november negyedik csütörtökje

A hálaadás (Thanksgiving vagy Happy Thanksgiving Day) is észak-amerikai ünnep, ilyenkor a hagyományok szerint az őszi betakarítások után adnak hálát a termésért Istennek. Az Egyesült Államokban, ahol az egyik legfontosabb ünnepnek számít, november hónap negyedik csütörtökjén, Kanadában pedig október második hétfőjén tartják. Sok amerikai a hivatalosan is munkaszüneti napnak nyilvánított csütörtököt követő pénteket is kiveszi szabadnapként. A négynapos hétvégén a közeli családtagok gyakran messziről hazautazva összegyűlnek, hogy együtt ünnepelhessék a hálaadást, amelynek elmaradhatatlan tartozéka a hálaadásnapi vacsora. Ennek tradicionális eleme, a pulyka olyannyira egybeforrt az ünneppel, hogy a hálaadást néha „pulykanapnak” (Turkey Day, T-Day) is nevezik. Ha kíváncsi vagy a hálaadás öt legfurcsább hagyományára, akkor kattints ide!

Karácsony

Időpont: december 25. és 26.

Az első és legfontosabb különbség Magyarországhoz képest az, hogy az amerikaiaknál a Télapó (Santa Claus) hozza az ajándékot. A másik eltérés, ami említést érdemel, hogy az USA-ban nincs szenteste. Ezt úgy kell érteni, hogy náluk a karácsony 25-e és 26-a. Az ajándékokat 24-én éjjel szállítja le a Mikulás, ezeket 25-én reggel lehet kibontani. Ez egy igazán szép, meghitt családi esemény, akárcsak nálunk.

Az amerikai ünnepek forgatagában kedvet kaptál az angolozáshoz? Ne habozz! A 100% beszéd, 0% könyv módszerre alapozva kinyílik előtted a világ! Élj a lehetőséggel, hisz talán már csak ez választ el attól, hogy elérd a céljaidat. Vágj bele velünk! Az első lépésed, hogy kitöltöd ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Németh Márti,
ATP szövegírás, marketing szövegíró  

Share This