Kép forrása: canva – canva.com

A gyereknap a Föld szinte minden országában kiemelt fontosságú ünnep, az angol nyelvűekben is. A pontos eredetét nem ismerjük, az Egyesült Államokban például már 1857-ből is maradt ránk olyan feljegyzés, hogy a Massachusetts állambeli Chelsea tiszteletese külön misét tartott a gyermekeknek. Egyesek innen eredeztetik az ünnep kialakulását. Magyarországon a XX. század elején is szerveztek gyereknapokat számtalan vidéki városban, hivatalosan azonban csak 1954-től számít ünnepnek. A nemzetközi gyereknap kialakulását ugyanakkor legtöbben a törököknek tulajdonítják, akik Mustafa Kemal Atatürk, az Oszmán Birodalmat leváltó Török Köztársaság első miniszterelnökének kezdeményezésére 1920. április 23-án tartottak gyereknapot, azt szimbolizálva, hogy a gyermekeké a jövő. Ezt az ötletet karolta fel az ENSZ, és így vált nemzetközileg elismert, egyetemes ünneppé az ötvenes évek közepétől.

Bár a gyereknap mindenhol kiemelt esemény, az egyes országokban az időpontja eltérő lehet. A legtöbben június első napját jelölték ki a gyermekek megünneplésére, mint például a Balti államok vagy Szerbia, de sok távol-keleti ország is ezt a napot választotta, mint Kína vagy Vietnám. Vannak, akik november 20-a mellett tették le a voksukat, mint az arab államok vagy éppen a franciák, de az Egyesült Királyság gyermekei is ezt a napot várják a legjobban. Olyan országok is előfordulnak, akik más dátumra tették a gyereknapot: a törökök értelemszerűen az április 23. mellett maradtak, a németek szeptember 20-án ünnepelnek, nálunk ki ne tudná, hogy május utolsó vasárnapjára esik az ünnep, míg az USA-ban június második vasárnapjára időzítették az eseményt. Ha szeretnénk megtudni, hogy az angol ajkú országokban hogyan ünneplik a gyereknapot, akkor ajánlott az eredeti angol nyelvű oldalakat böngésznünk. Ha ezek megértése esetleg még nehézkes, akkor érdemes előtte beiratkoznunk a Speak! Nyelviskola angol nyelvtanfolyamainak egyikére. Addig pedig mi is megpróbáltunk összeszedni néhány érdekességet!

Gyereknap az Egyesült Királyságban

Bárhová megyünk a világban, a gyereknap mindenhol a család egységéről szól. Ezen a napon igyekszünk az általánostól eltérő módon kedveskedni a gyermekeinknek. A szülők feladata persze nem csak erre az egy alkalomra szűkíthető: az év minden napján fontos, hogy ne érezze magát elhanyagolva az utód. Ekkor azonban valamilyen kisebb-nagyobb ajándékkal meglephetjük a gyereket, de a legjobb megoldás, ahogyan az Egyesült Királyságban tartják, hogy valamilyen közös élményt teremtünk számukra. Ezért sokan felkerekednek, hatalmas kirándulásokat szerveznek, igyekeznek bejárni a szigetország nevezetességeit. Erre a sokszor esős-ködös időjárással megáldott állam még novemberben is alkalmas lehet: a méltán híres várak, az újonnan felhúzott kalandparkok számtalan programmal készülnek az arra látogató családok számára. Akkor sem kell elkeseredni, ha a szabadtéri programoknak nem enged teret az idő: az év minden napján nagy népszerűségnek örvendő, de természetesen ebben az időszakban megnövekedett látogatási számmal kalkuláló, kifejezetten gyerekeknek készült múzeumok sokasága közül választhatnak az angol szülők. Az egyik kedvenccé az utóbbi években a londoni Harry Potter múzeum vált, de szintén rengetegen felkeresik ilyenkor a halifaxi Eureka! múzeumot, amely az angol Nemzeti Gyerekmúzeum néven is ismert. Itt amellett, hogy jól szórakozhatnak a fiatalok, sok érdekességgel is találkozhatnak, ráadásul még észrevétlenül tanulhatnak is. A lényeg persze minden esetben ugyanaz, a felejthetetlen élmény szerzése a gyerekeknek a szülőkkel közösen.

Gyereknap az USA-ban

Természetesen az amerikaiak is hasonlóképpen vélekednek, mint a világ többi része. Itt is a gyermekekről szól minden gyereknap, azaz minden év júniusának második vasárnapja. A szülők igyekeznek a gyermekeik kedvében járni, együtt tölteni minél több időt, esetleg ajándékokkal meglepni őket. Egy dologban azonban némileg eltér az ünnep az amerikai gyerekeknek a többi országban megszokottól. Az Egyesült Államokban ugyanis rendkívül büszkék a hagyományiakra, az államalapításra. Ilyenkor a legtöbb szülő egy cseppnyi amerikai életérzést próbál csepegtetni a kicsikbe. Sok programot szerveznek, ahol megismerhetik az USA kialakulását, híres-neves személyeit. Benjamin Franklin, George Washington, Thomas Jefferson vagy Abraham Lincoln nevével és szerepével sokszor ebben az időszakban találkoznak először a gyerekek. A függetlenségi nyilatkozat vagy az alkotmány érdekes bemutatása is egészen fiatalon elkezdődik. Ez segítség lehet nekik a következő és talán legfontosabb, amerikai egyesült államokbeli ünnep, a július negyedikén esedékes függetlenség napjának átéléséhez. Sokszor épül be a gyermeknapi ünneplésbe az amerikai szimbólumok megismerése is. A hűségesküről, a himnuszról is sokat hallanak a gyerekek, de a nevezetes épületeket vagy szimbólumokat is megtanulhatják, mint a Szabadság-szobor, a nemzeti zászló vagy a kopasz sas (nálunk fehér fejű rétisas). A kirándulásokat is e köré a téma köré szervezik. A nevezetességek felkeresése, a történeti múzeumok látogatása tovább erősítheti az amerikai életérzés fellángolását a gyermekekben. A szülőkkel töltött idő így nem csak emlékezetes lesz a gyerekeknek, hanem sokat is tanulhatnak közben.

„abból tudhatod, hogy a gyermekeid kezdenek felnőni, hogy olyanokat kérdeznek, amikre van válasz”

A legfontosabb a gyereknapi ünnep alatt nem is lehet más, legyünk bárhol a világban, vagy bármelyik országban, hogy sok időt töltsünk a gyerekeinkkel, sokat játszunk, szórakozzunk, próbáljuk meg számukra felejthetetlen élményekkel feltölteni a napot. Ha mindeközben még tanulnak is valamit, ráadásul mi is jól érezzük magunkat, az csak hab a tortán. Ugyanez a helyzet nálunk, Magyarországon is. Töltsük az egész napot a gyerekekkel, május vége ideális időpont egy kellemes kirándulásra, vagy egy élménypark felkeresésére. Az sem rossz, ha az ilyenkor szokásos gyereknapi kirakodóvásárok egyikét vesszük célba az egyik közeli parkban. Lényeg, hogy együtt legyünk, és olyan programot válasszunk, amelyen szívesen veszünk részt mindannyian. Tudniillik nagyon gyorsan felnőnek, és hamar elérkezünk arra a pontra, hogy már nem mi tudunk újat mutatni nekik, hanem sokkal inkább fordítva. Az első intő jelként álljon itt egy ismeretlen szerzőtől származó idézet, amely igencsak elgondolkodtató lehet a szülőknek: „abból tudhatod, hogy a gyermekeid kezdenek felnőni, hogy olyanokat kérdeznek, amikre van válasz”.

Ha szeretnénk többet megtudni arról, hogy hogyan ünnepelnek a tengerentúlon vagy az Egyesült Királyságban, akkor érdemes az angol nyelvű irodalomban keresgélnünk. Ha még nem megy elég jól ezek megértése, akkor érdemes megfontolnunk egy online angol nyelvtanfolyam elvégzését.

Gyúrós István
ATP Szövegírás, alapító

Share This