Nem olyan rég egy ismerősöm nagy lelkesedéssel mesélt nekem arról, hogy óriási sikerélményként élte meg, hogy a külföldi utazása során mindent sikerült elintéznie az angol nyelv használatával.

Volt valami, ami mégis bosszantotta; bár teljes mértékben megértette, amit a szállásadója mondott, nehezére esett kifejeznie magát, ugyanis nem igazán jutottak eszébe azok a szavak, amiket használni akart, így sokszor kellett mutogatnia, kihagynia a szavakat vagy átfogalmaznia a mondatait.

Mint sok más angolul tanulónak, neki is sokkal nagyobb a passzív, mint az aktív szókincse. Szerencsére manapság rengeteg módszer létezik az ismert angol szavak felfrissítésére, új kifejezések elsajátítására, és a passzív tudás aktivizálására.

Ugyanakkor az emberek egyre kevesebb időt tudnak szentelni a tanulásra. Pont ezért választottam ki 5+1 olyan technikát, amivel kevés idő befektetésével lehet döbbenetesen hatékonyan bővíteni az ismert angol szavak számát.

1) Használj cetliket

Tudom, ma már mindenre van „online” megoldás, de ezzel a módszerrel, kezdő szinten szinte tudat alatt sajátíthatjuk el a környezetünkben található tárgyak angol neveit.

Egy szótár segítségével keressük ki a kiválasztott helységben található nagyobb bútordarabok, elektronikai eszközök angol megfelelőit és írjuk rá öntapadós cetlikre a kiejtéssel együtt, majd a cetliket ragasszuk rá a tárgyakra.

Akárhányszor a szobában tartózkodunk, a szemünk elé kerülő cetliket olvassuk fel. Így a megtanulandó angol szó egyből a kiejtésével és helyesírásával, valamint a hozzákapcsolódó tárgy képével rögzül, tehát, ha a későbbiekben egy éles helyzetben szóba kerül az adott bútor, elég lesz rágondolni és az eszünk be fog jutni az angol megfelelője.

Ha már elsajátítottuk a szavakat, készítsünk új cetliket egy másik szobában található bútordarabokhoz, vagy kezdjünk egyre kisebb tárgyakra cetliket gyártani. Például, ha a nappaliban a television (TV) szóval kezdtük, térjünk át a TV screen (TV képernyő) majd a button (gomb) szavakra.

2) Gyűjtsd szenvedélyesen az ismeretlen szavakat

Magasabb szinteken már a várost járva, cetlik nélkül is tudjuk az angolunkat fejleszteni. A teendőnk csupán annyi, hogy miközben a napi dolgainkat intézzük, nyitott szemmel járjunk.

Figyeljük fel a körülöttünk található üzletekre, állatokra, a kirakatokban látható árura, stb., és gondoljuk végig, hogy ezeknek a helyeknek, élőlényeknek, tárgyaknak tudjuk-e az angol megfelelőit.

Amennyiben igen, akkor pipa, legyünk büszkék magunkra és menjünk tovább. Ha nem, jegyezzük fel a mobilunkba a szót magyarul, majd rögvest feledkezzünk is meg róla.

A nap végén másoljuk át egy kis füzetbe a nap során összegyűjtött szavakat (amelyek száma az útvonalunktól és a napi teendőinktől is függhet) és keressük ki őket egy online kétnyelvű szótárban (pl.: MTA SZTAKI). Másoljuk ki a szavak mellé a megfelelőjüket az idegen nyelven és hallgassuk meg őket kiejtve. Természetesen mi magunk is ismételjük el őket párszor.

A következő napokban próbáljuk meg felidézni a tanult szavakat, miközben újabbakat keresünk.

Érdemes eleinte egyszerűbbekkel kezdeni, mint például galamb vagy pékség, és később rátérni a bonyolultabbakra, mint a behajtani tilos tábla.

Amellett, hogy bővíthetjük vele a szókincsünket, ez a módszer abban is segít, hogy folyamatosan tudatosítjuk magunkban, hogy mennyi mindent ki tudunk már fejezni angolul, illetve nyomon tudjuk követni a füzetben a fejlődésünket.

3) Használj Duolingot

A Duolingo egy nyelvtanulásra használható applikáció, amellyel bármikor fejleszthetjük magunkat, ha csak 5 percünk van tanulni.

A készítők a három P (presentation, practice, production, vagyis, az anyag bemutatása, irányított gyakorlása, alkalmazása) elve alapján fejlesztették ki az applikációt, valamint hangsúlyt fektettek a tananyag ciklikusságára, az ismétlésre és a korrekcióra, így gyorsan és sikeresen el tudjuk sajátítani az adott szólista, téma vagy szint anyagát.  

Lépésről lépésre haladunk, a mondataink egyre hosszabbak, az újabb szólisták a korábban tanultakra épülnek, ha valamit nem sikerült elsőre elsajátítanunk, azt az applikáció többször előhozza, és az idő elteltével az előző anyagok zárótesztjeit újra megcsináltatja velünk, hogy semmi sem merüljön feledésbe.

Nemcsak hasznos, hanem szórakoztató is a Duolingo, hiszen változatos feladatokat kapunk (kép felismerés, mondat fordítás egyik nyelvről a másikra, hallás utáni szövegértés, szó/mondat kiejtés) és a vizsgákat meghatározott idő alatt kell teljesítenünk (maximum 3 hibával).

A Duolingo-t elsődlegesen A-B1-es (teljesen kezdőtől a középfok előttig) szintű diákoknak ajánlom, akiknek az alapok felfrissítésében sokat segíthet.

4) Építs be a szókincsedbe napi EGY szót

Magasabb szinteken már nem kihívás, ha tárgyak neveit bele tudjuk helyezni egyszerű mondatokba. Ilyenkor már arra vágyunk, hogy az angoltudásunk kezdje el megközelíteni a magyart folyékonyság és választékosság szempontjából.

Az amerikaiak kedvenc szókincsbővítő technikája lehet a négyes, hiszen számos filmben szerepelt már, a lényege pedig a következő: minden nap válasszunk ki egy szót, írjuk ki a definícióját egy egynyelvű szótárból és próbáljuk az adott szót minél többet használni beszéd közben az adott napon.

Angoltanulóknak érdemes ezt a technikát első körben szinonimák elsajátítása során bevetni. Így például az agyonhasznált happy helyett elkezdjük végre a már tanult delighted, glad vagy thrilled szavakat is beépíteni az aktív szókincsünkbe. Előny, ha van lehetőségünk a munkahelyünkön vagy baráti társaságban napi szinten gyakorolni az angolt.

5) Elemezd őket és a szavak imádni fognak

Egy szó elemzésével jobban átlátjuk az angol nyelv logikáját, akár egyszerre 5-10 másik kifejezést is megtanulhatunk, és az árnyalatnyi jelentésbeli különbségek is elkezdenek feltűnni.

Egy füzetbe készítsünk egy hasonló táblázatot minden szóhoz:

szó szófaj kiejtés
definíció
példák
más szófajok szinonimák antonímák

 

A megtanulni kívánt szót írjuk ki, majd egy egynyelvű online szótár segítségével (Macmillan, Oxford) a megfelelő helyekre írjuk be a szófaját, a kiejtését, valamint a definícióját angolul. Másoljunk be két-öt példát, az adott szó egyéb szófajú alakjait (például ige, módhatározó, stb.), valamint két-három szinonimát és antonímát.

Ha igét szeretnénk elsajátítani, a szóhoz érdemes a múlt idejű alakjait is odaírni, főnévhez pedig a többes számot, ha ezek rendhagyóak. Az adott szót ezután érdemes alkalmazni is; mondatokat gyártani vele szóban és írásban.

B2-es (középfok) szinteken és afölött érdemes elemezni a szavakat, amikor már rendelkezünk annyi angoltudással, hogy a szótárban olvasott definíciókat és a szinonimákat, antonímákat is megértsük.

+1) Könyörgöm, szórakozz angolul

Tény, hogy egy nyelvet úgy tudunk a leghatékonyabban a legrövidebb idő alatt magas szinten elsajátítani, ha napi 24 órában az adott nyelvvel – esetünkben az angollal – vagyunk körülvéve és nincs lehetőségünk más nyelven kommunikálni.

Sajnos kevés embernek adatik meg az a lehetőség, hogy külföldön, anyanyelvűek között élve tanulja meg nyelvet, ezért arra kell törekednünk, hogy keressük a módjait annak, hogy beleolvasszuk az elsajátítani vágyott nyelvet a mindennapjainkba. Ezt a legegyszerűbben úgy tudjuk elérni, ha azokat a dolgokat, amiket szívesen csinálunk, mostantól angolul tesszük.

Például, ha szeretünk munka közben zenét hallgatni, hallgassuk kizárólag külföldi előadók dalait vagy, ha szeretünk főzni, dolgozzunk mostantól angol receptekből.

Ha szeretünk ingázás közben a mobilunkon játszani, olyanokat töltsünk le a telefonunkra, amikhez nincs magyar fordítás. Ha szeretünk olvasni, de sok időt töltünk a kocsiban, hallgassunk audiokönyveket, podcasteket angolul vezetés közben.

Ha szeretjük a sorozatokat, szinkronosok helyett nézzük őket felirattal. Minél több dalt hallgatunk meg, játékot játszunk végig, vagy sorozatot nézünk meg, annál hamarabb vesszük észre a szavak ismétlődését a témakörön vagy műfajon belül.

Plusz ezeket a kifejezéseket tudat alatt már meg is jegyeztük, sőt, már akár el is kezdtük aktívan használni.

Ha nem csak a szótanulásban pro lenni, hanem úgy érzed, hogy az alaptudásodra is ráfér egy kis erősítés, próbáld ki 100% beszéd, 0% könyv módszerű tanfolyamainkat.

 

A Klapka 11-ben unalmas könyvek, fölösleges elméleti magyarázatok és gyomorgörcs nélkül tanítunk meg magabiztosan kommunikálni. Első lépésben jelentkezz be ingyenes szintfelmérőnkre, hogy megtudd, jelenleg hol tartasz az angollal, és honnan kell elindulnod a tanulásban:

button

Margitay Petra, szolgáltatási vezető
Speak! Nyelviskola

Share This