Kép forrása: canva -canva.com

A hallásértés gyakorlása és folyamatos fejlesztése elengedhetetlen ahhoz, hogy élő beszéd közben is megértsük a beszélgetőpartnerünket, és azonnal reagálni is tudjunk a mondandójára. Elmesélem, hogy nekem milyen módszerek váltak be ahhoz, hogy most már szinte bárkit megértsek, aki angolul szól hozzám!

Mielőtt továbbmegyünk, tedd fel magadnak a következő kérdést, és válaszolj őszintén! Valójában mennyi időt és energiát fordítasz a hallásértésed fejlesztésére? Ha úgy érzed, hogy nem eleget, akkor a legjobb helyen vagy, hogy ezen változtass. Senki sem ébred fel egy szép reggelen ezzel a képességgel, ahogy minden, ez is gyakorlás kérdése.

Azt hiszem nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, sok angolul tanuló diáknak a legtöbb nehézsége azzal van, ha meg kell szólalnia. Aki járt már hasonló cipőben az pontosan tudja, hogy ez nem csak abból fakad, hogy nem érezzük magunkat kellően felkészültnek és rettegünk, hogy valami butaságot mondunk, vagy még rosszabb, teljesen elnémulunk idegességünkben. Ha még nincs sok gyakorlatunk az angol beszédben, akkor sokszor azon is stresszelünk, hogy vajon megértjük-e majd azt, aki hozzánk beszél, kiváltképp akkor, ha nativ (anyanyelvi) angol nyelvtudású egyénnel kommunikálunk.

Ne ijedj meg az akcentusoktól, különböző nyelvjárásoktól!

A legelső dolog, amivel szembesülni fogsz, hogy a legnagyobb nehézséget nem feltétlenül az fogja jelenteni, hogy a fejedben lefordítsd a beszélgetőpartnered mondanivalóját, hanem az, hogy nem mindenki beszél olyan tisztán és érthetően, mint mondjuk Stephen Fry, vagy mondjuk az angol tanárod és a diáktársaid, akikkel eddig gyakoroltál. Az élő beszéd során mindenre fel kell készülnöd, a különböző akcentusok, nyelvjárások és esetleges beszédhibák megnehezíthetik a dolgodat, ugyanakkor gyakorlással ezeket is könnyedén kiismerheted! Hallgass meg minél többféle akcentust, és közben próbálj meg arra koncentrálni, hogy miben térnek el egymástól! Teljesen különböző az amerikai és az ausztrál, vagy a brit és az új-zélandi akcentus, és ha nem is ismered fel őket név szerint, a közöttük lévő különbségeket azonnal meghallod majd.

Kapcsold ki a feliratot!

Talán a legalapvetőbb és elérhetőbb módszer a különböző filmek, sorozatok eredeti nyelven való megtekintése. Ez remek kiindulópont, ha kezdő vagy, ugyanis rengeteget fejlődhetsz vele. Mi azt javasoljuk, hogy az angol nyelvű filmezés kezdetekor angol felirattal nézd a filmeket. Ha már úgy elboldogulsz, akkor a hallásod fejlesztése érdekében az adott filmet vagy sorozatrészt kétszer nézd meg, először felirat nélkül, majd felirattal, így a második megtekintés közben könnyedén ellenőrízheted, hogy mindent jól értettél-e. Ne félj visszatekerni, ha valamit nem sikerült elcsípned! Ha lehet, akkor természetesen ne a közel 4 órás Elfújta a szél című filmmel próbálkozz, inkább válassz rövid, maximum 30 perces sorozatrészeket, mint például a Jóbarátok.

Hallgass és olvass!

Előfordulhat, hogy telefonon kell majd angolul kommunikálnod valakivel, ezért muszáj lesz “vakon” is gyakorolnod a hallásértést, hiszen ebben az esetben nem hagyatkozhatsz majd arra, hogy például a beszélgetőpartnered hogyan artikulál. Könnyedén fejlesztheted ezt a készséget hangoskönyvekkel! Az olvasás az egyik leghatékonyabb módja a szókincs bővítésének, ugyanakkor a hallásértésedet nem fejleszti, és abban sem segít, hogyan ejts ki bizonyos szavakat, a hangoskönyv ezzel ellentétben mindhárom területet aktívan trenírozza. Válassz a tudásszintednek megfelelő olvasmányt olyan témában, ami tényleg érdekel! Ha kezdő vagy, válassz mesekönyvet, középhaladóként akár egy novellát vagy rövidebb regényt, ha pedig már magasabb szinten beszéled a nyelvet, válassz kihívást jelentő olvasmányt, valami olyasmit, amiben szakmai kifejezések is helyet kapnak. A gyakorlást megspékelheted azzal, hogy a könyvet is megvásárolod, így az adott fejezet meghallgatása után akár el is olvashatod azt!

Ne fordíts, fülelj!

Ha valakivel társalogsz, próbáld meg a kontextust értelmezni ahelyett, hogy a fejedben szóról-szóra lefordítanád az illető szavait. Nem kell, hogy tökéletesen érts mindent ahhoz, hogy folyékonyan társalogj angolul, hiszen ha túl sok időt töltesz azzal, hogy minden elhangzott szót analizálsz, a beszélgetés nehézkessé válik, és elszalaszthatod a lehetőséget arra, hogy időben reagálj, így pedig könnyen elveszítheted a fonalat. Ez tipikusan a kezdő angolozókkal fordul elő, de bárkivel megeshet, akinek rossz napja van és nehezére esik koncentrálnia. Tehát ahelyett, hogy a szavakat egymás után lefordítanád, próbálj meg inkább arra fókuszálni, hogy összességében megértsd a lényeget. Gyakorolj, és idővel magától rááll az agyad erre a technikára, a sikerélmény hatására pedig újabb lendületet kaphatsz, hogy tovább fejlődj!

Ha gyors, hatékony megoldást keresel a tudásod fejlesztéséhez, akkor próbáld ki 100% beszéd, 0% könyv módszerünket, és csatlakozz azokhoz, akik a Speak! Nyelviskola segítségével tanultak meg angolul beszélni! Első lépésként pedig töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This