Kép forrása: yanalya – freepik.com

Mindannyian várjuk az év végét, elsősorban azért, mert közeledik karácsony. A legszentebb ünnep, amikor picit kiengedhetünk, elfelejthetjük a napi mókuskerék nehézségeit. Amikor csak a szeretteinkre figyelhetünk, pár meghitt, nyugodt napot tölthetünk együtt velük. A karácsonyra való ráhangolódás nem december végén kezdődik a legtöbbünknél. Már novemberben feldíszíthetjük a házat kívül-belül, készíthetünk vicces vagy dizájnos karácsonyi díszeket a gyerekekkel. Kitalálhatjuk az ünnepi menüt, vagy beszerezhetjük az ajándékokat. Az ünnep ugyanakkor nem az utóbbiról szól elsősorban, hanem a szeretetről. Arról, hogy együtt legyünk azokkal, akik a legfontosabbak számunkra.

Ha még nem érezzük az ünnep közeledtét, ha még nem érintett meg minket a karácsony szele, akkor sokat segíthet minket a ráhangolódásban a számtalan jobbnál jobb karácsonyi dal. Ezek között találunk olyanokat, amelyek magyarul szólnak hozzánk, de olyanokat is, amelyek angol nyelven íródtak. Utóbbiak esetében is átérezhetjük az ünnepi hangulatot, azonban ha szeretnénk pontosan megérteni, hogy miről is szól egy dal, akkor segítséget nyújthatnak a Speak! Nyelviskola online tanfolyamai és magánórái. Az ünnepi hangulat fokozásához és az angol nyelv gyakorlásához összegyűjtöttük az általunk legjobbnak tartott angol nyelvű karácsonyi zenéket.

Mariah Carey – All I Want for Chrismas Is You

Minden magára valamit is adó, karácsonyi dalokat tömörítő felsorolás élén a New York-i énekesnő 1994-es szerzeménye áll. Sokat elmond népszerűségéről, hogy huszonhat országban vált listavezetővé. Sőt, nem egészen két éve, 2019 decemberében a dal megjelenésének huszonötödik évfordulóján is az első helyen jegyezték két hétig a mértékadó Billboard Hot 100 listáján. Nincs olyan rádió, amely az ünnep közeledtével ne játszaná, nincs olyan bevásárlóközpont, ahol a karácsonyi bevásárlás közben legalább egyszer ne csendülne fel ez az örökzöld sláger. Többet talán nem is kell róla mondanunk, bemutatni meg pláne nem kell senkinek. Inkább csak élvezzük, hogy közeledik az ünnep.

Wham! – Last Christmas

Kicsit korábbra kell visszamennünk, hogy az angol Wham! slágerének eredetét keressük. A George Michael által életre hívott együttes talán legnagyobb dobása volt ez a dal 1984-ben, amely azóta is elengedhetetlen kiegészítője a karácsonyi készülődésnek. A szöveget szintén ő írta, és bár számtalan feldolgozás született az azóta eltelt években, mindig visszatérnek a rádiók az eredeti verzióhoz. Kétségkívül itt a helye a mi listánkon is.

Brenda Lee – Rockin’ Around the Christmas Tree

Ha még korábban keresgélünk az ünnepi zenei kínálatban, akkor egy olyan előadó kerül elénk, akit itthon nagyon kevesen ismernek, az 1958-ban megjelent karácsonyi dalát viszont annál többen. Hogy honnan? Egy olyan 1990-es filmből, amelyet már számtalanszor láttunk, és amely alkotásban elhangzó dalokból egy külön karácsonyi zenei listát lehetne készíteni. Mi kérünk elnézést, de igen, idén sincs karácsony Kevin nélkül. Aki valamiért ezen az ünnepen kihagyja a Reszkessetek, betörők!-et, az se maradjon le erről a kedves karácsonyi dalról.

Bing Crosby and The Andrews Sisters – Jingle Bells

Még mindig léphetünk egyet vissza az időben, egészen 1857-ig. A világ talán legjobban ismert karácsonyi dalát ugyanis ekkor publikálta James Lord Piperton. Ez pedig nem más, mint a Jingle Bells, habár a megjelenésekor a One Horse Open Sleigh címet kapta. Az elmúlt több mint százötven évben megszámlálhatatlan énekes és együttes adta elő. A teljesség igénye nélkül: Frank Sinatra, a The Beatles, Louis Armstrong, az N’Sync vagy akár Placido Domingo. Az egyik első felvétel, és talán a leghíresebb előadás az 1943-as, Bring Crosby nevével fémjelzett volt, hallgassuk hát szeretettel.

Train – Shake up Christmas

Az időutazásnak itt végeszakad, a karácsonyi dalok piacra dobása természetesen napjaink dalszerzőit sem kerülhetik el. Minden évben előkerül egy-egy próbálkozás, hogy az év végi slágerlistákat összekuszálják az ünnepi zenékkel, több vagy kevesebb sikerrel. Nem úgy a Train esetében. Az 1994-ben alakult San Francisco-i csapat a kezdeti sikerek után néhány évre szögre akasztotta a mikrofont, hogy aztán 2010-ben a huszadik század legnagyszerűbb karácsonyi dalával térjen vissza a zenei iparba.

Ariana Grande – Santa Tell Me

A legújabb dalok közül mindenképp említést érdemel az olasz származású, de Floridában nevelkedett énekesnő 2014-ben kiadott karácsonyi dala. A fiatalok körében ez az egyik leghallgatottabb a kategóriában, elég, ha a legnépszerűbb videómegosztó nézettségi számait nézzük. A korábbiakhoz képest kicsit más kategória, ám ha többször meghallgatja az ember, egyre inkább megkedveli fülbemászó dallamával. 

Justin Bieber – Misletoe

Szintén az új hullámot képviseli a listánkon a még mindig csak huszonhét éves kanadai énekes karácsonyi dala. Szinte minden tekintetben hasonlatos az előzőhöz. Sokadik lejátszás után kellemes, karácsonyi szeretetfelhőn utazunk a hallgatása közben. Messze ez lett a 2011-ben megjelenő karácsonyi albumának legjobb dala, néhány európai országban még a slágerlisták legtetejére is felrepítette az énekest.

Michael Bublé – Santa Claus is Comin’ to Town

Vannak olyan közkedvelt dalok, amelyek csak idővel, a megfelelő előadó színre lépésével válnak feledhetetlenné. Ide soroljuk ezt is. Az eredeti szöveg még 1934-ben készült el bizonyos J. Fred Coots és Haven Gillespie jegyzi. Sokan, sokféleképpen elénekelték azóta, olyan nagyságok is, mint a már említett Frank Sinatra vagy Bing Crosby, de Mariah Carey előadásában is meghallgatható. Azonban azt gondoljuk, hogy a 2011-ben kiadott, Michael Bublé által jegyzett karácsonyi zenefeldolgozások telitalálatnak bizonyultak. Legnagyobb kedvencünk pedig mi lehetne más, mint a Santa Claus is Comin’to Town.

Az, hogy kinek melyik a kedvenc karácsonyi dala, természetesen ízlés dolga. Egy dologban azonban egyetérthetünk: mindenkinek az a legszebb, amelyikhez egy kedves karácsonyi emléket, egy jó érzést tud kötni. Személyesen ismerünk olyan családot, akik évek óta a Nickelback dalaira díszítik a fenyőfát minden szenteste. Az együttes által kiadott zenéknek vajmi kevés köze van szövegében az ünnepekhez, viszont számukra mégis ezek jelentik a nagybetűs karácsonyi dalokat. Nincs is ezzel semmi baj, a lényeg, hogy olyan dalokat hallgassunk, amelyek közelebb hozzák hozzánk a karácsonyt, és a szeretteinket. 

Ha megtetszett a lista és elkapott a karácsony ünnepi hangulata, viszont nem tudod, hogy pontosan miről énekelnek, akkor szívesen segítünk. A Speak! Nyelviskola egész évben folyamatosan indít online angol nyelvtanfolyamokat. Az első lépésed a tanulás során az ingyenes online angol szintfelmérőnk kitöltése.

Gyúrós István
ATP Szövegírás, alapító

Share This