Kép forrása: canva – canva.com

A hatékony (angol) nyelvtanulási szokások kialakítása segíthet abban, hogy koncentrált és motivált maradj, és a lehető legtöbbet hozd ki az idődből. Hogyan tudsz minden angol nyelvi készséget beépíteni a napodba? Összegyűjtöttem neked néhány tippet a tanulási rutinod kialakításához.

Miért érdemes becsempészned minden napszakba egy kis angol gyakorlást? Milyen előnyei vannak a rutinszerű tanulásnak?

Következetesség: A rutin kialakításával biztosíthatod, hogy következetesen időt és erőfeszítést fordítasz a nyelvtanulási céljaidra. A következetes gyakorlás elengedhetetlen a folyamatos fejlődéshez és a folyékony nyelvtudás eléréséhez. Az ismétlődő szokások nagy előnye még, hogy megspórolják neked a gondolkodást. Ha elhatározod, hogy a reggeli kávé mellé a BBC híreit olvasod, és e mellett a jó szokásod mellett napról-napra kitartasz, akkor egy idő után ugyanolyan automatikus cselekvéssé válik, mint a reggeli fogmosás.

Hatékonyság: A rutin segít a lehető legjobban kihasználni a nyelvtanulásra szánt idődet, hiszen lehetővé teszi, hogy a fejlesztendő területekre, például a hallás utáni szövegértésre vagy a szókincsre összpontosíts. Fogalmazd meg magadnak, hogy miben szeretnél a leginkább fejlődni, milyen témákat olvasol vagy hallgatsz szívesen angolul. Milyen hobbid, érdeklődési köröd van,  amit ötvözni tudsz az angollal? Figyeld meg magad pár napon keresztül: Mikor vagy aktív? Mikor vagy a legfogékonyabb az új információkra? Melyik napszakban tudsz kikapcsolódni, pihenni? Mikor vannak a napodban olyan apróbb üresjáratok, amikor ingázol, sorbanállsz, céltalanul görgeted a telefonod vagy kapcsolgatod a tévét? Ezeket mind megtöltheted gyakorlással.

Motiváció: A rutin követése segíthet motiváltnak és elkötelezettnek maradnod a nyelvtanulásban. Azzal, hogy nem hagyod a nap végére a gyakorlást, hanem már reggeltől kezdve több rövidebb tevékenységet is beiktatsz, jelentősen megkönnyítheted a dolgodat, hiszen estére már sikerélmények sorozatát tudhatod magad mögött. Ahelyett, hogy megugorhatatlan feladatokat görgetnél magad előtt, inkább bontsd kisebb, de teljesíthető egységekre a napi gyakorlást.

Rugalmasság: Átlagos időbeosztás, munka, család, barátok mellett nehéz napi több órát dedikálni a nyelvtanulásnak. Mindig hoz az élet valami váratlant, amihez alkalmazkodni kell. Ha előre kitalálod például napszakonként, hogy mivel tudnád gyakorolni a nyelvet, akkor rugalmasabban tudod azt is kezelni, ha közbejön valami váratlan, amivel nem terveztél. Mivel a tapasztalat azt mutatja, hogy ritkán jön el „a” tökéletes pillanat a tanuláshoz, ezért nem is érdemes rá várni. Viszont van rengeteg tökéletlen pillanat, amit meg lehet tölteni angolos tartalommal.

Tudatosság: A rutin segíthet tudatosítani a nyelvtanulásban elért eredményeidet. Ha célokat tűzöl ki és nyomon követed a fejlődésed, egyre pontosabban fogod látni, hogy mi az, amiben erős vagy és hol vannak bizonytalanságok. Ha figyeled, hogy mi tölt el örömmel és elégedettséggel tanulás közben és mi az, ami inkább elveszi a kedved az angolozástól, akkor a rutinodat is tovább finomíthatod.

Összességében a nyelvtanulási rutin kialakítása és követése segíthet abban, hogy a lehető legtöbbet hozd ki magadból, motivált és koncentrált maradj, és végül elérd a céljaidat.

A rutin kialakítása

Hova sorolod magad? A reggeli pacsirták vagy az éjjeli baglyok táborát erősíted? Energival telve ugrasz ki az ágyból vagy ébresztésre is nehezen szeded össze magad? A nap elején vagy a végén vagy aktívabb? Ha ismered, hogy mikor működsz a legjobban, akkor az itt leírt ötletekből válogatva olyan apró szokásokat alakíthatsz ki magadnak, ami motivációt és lendületet ad a fejlődéshez. Lássuk napszakokra lebontva,

Reggel – Hallás utáni szövegértés

A reggeli készülődés remek alkalom arra, hogy a hallás utáni szövegértést fejleszd. Keress egy olyan napi podcastot, amit élvezettel hallgatsz, és legyen minden nap az első dolgod, hogy meghallgatod a legújabb epizódot.

Napközben – Beszéd

Keresd azokat a helyzeteket, amikor megszólalhatsz angolul. Iskolába menet gyakoroljatok a gyerekekkel angol mondókákat, szólítsd meg a külföldi munkatársadat, énekelj az autóban, vagy keress valakit a YouTube-on, akinek tetszik a kiejtése, hallgasd majd állítsd meg a videót és utánozd a hallottakat. Ez utóbbihoz ajánlom az English with Lucy YouTube csatornát.

Délután – Írás, olvasás

Az olvasás remek módja annak, hogy bővítsd a szókincsedet, fejleszd a szövegértési készségedet és az érdeklődésednek megfelelő új dolgokat tanulj. Érdekes szövegek végtelen sora áll a rendelkezésedre. Legyen szó munka utáni átszellemülésről, suli utáni kikapcsolódásról. Iktass be a délutánodba egy rövid olvasással töltött blokkot (akár csak 10 percet). Keress inspirációt utazáshoz  (BBC Travel)  vagy válogass ötleteket a vacsorához (Jamie Oliver).

Az olvasás mellett érdemes az írás gyakorlását is szokássá tenned. Legyen szó a múlt nyomon követéséről, a jelen rendszerezéséről vagy a jövő tervezéséről, mind remek lehetőség, hogy angol nyelven szedd pontokba a gondolataidat. Vezesd a naptáradat angolul, jegyezd le a kedvenc kifejezéseidet egy füzetbe a nap végén, vagy írd meg a bevásárlólistát.

Este – Hallás utáni szövegértés

Esti programként nézz meg egy filmet, egy standup előadást vagy a kedvenc sorozatod legújabb részét angol nyelven magyar vagy angol felirattal. Ha nem fér bele a több órás kikapcsolódás, akkor a nap végi elcsendesedéshez hallgass meg egy relaxáló történetet. A Calm appon nyugtató esti meséket hallgathatsz meg hírességek tolmácsolásában, de érdemes a YouTube keresőjébe is beírnod, hogy „Calming/Soothing/Relaxing Sleep Stories” és máris válogathatsz az alvásra hangolódást segítő történetek között.

Ennyi inspirációval a tarsolyodban már bátran el is kezdheted összeállítani a napi rutinodat. Ne feledd, hogy a hatékony tanulási szokások kialakításának titka, hogy olyan tevékenységeket válassz, amelyekkel mind a négy nyelvi készségre összpontosítasz: a hallás utáni szövegértésre, a beszédre, az olvasásra és az írásra is. Rövidebb időtartamú, szokássá alakítható tevékenységekben gondolkodj és keress olyan témákat, amivel szívesen foglalkozol a szabadidődben is.

Reméljük, hogy sikerült értékes ötleteket adnunk és már alig várod, hogy kiválaszd a kedvenc reggeli podcastodat és élvezd az angol nyelvtanulást. Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy a Speak! Nyelviskola online angol óráit is beépítsd a tanulási rutinodba, első lépésként töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Szefcsik Dóra
Vendég szövegíró

Share This