Te is évekig tanultál általánosban, gimnáziumban, esetleg egyetemen is angolul, de ha az utcán turisták kérnek útbaigazítást, vagy épp egy idegen országban kell taxit hívnod, már csordogálnak is azok a bizonyos izzadtságcseppek?

Abszolút nem vagy egyedül. A magyar beszélők jelentős része nem tud megszólalni angolul. De vajon mi áll ennek hátterében, és mit tehetünk annak érdekében, hogy ez változzon?

A régió legbátortalanabb beszélői vagyunk – már ha angolról van szó

Ezt a megállapítást biztosan te is sokszor hallottad vagy tapasztaltad akár a saját bőrödön is. Feltehetőleg neked sem kell bemutatni az érzést, amikor angolul szólítanak le a körúton, vagy épp a külföldi családi nyaralás során kell a menüről érdeklődnöd a helyi étteremben.

Persze az általános elgondolások szerint a magyar nép jellemzően pesszimistább hozzáállást tanúsít az élet különböző területeivel kapcsolatban, mint az európai átlag, ez azonban önmagában még magyarázza azt, hogy miért nem merünk megszólalni angolul.

Sőt, még csak azt sem mondhatjuk, hogy a nyelvoktatásra szánt idő és pénz lenne kevés ahhoz, hogy felzárkózzunk szomszédainkhoz. De akkor mi lehet a kiváltó ok? Miért nem merjük hasznosítani a megszerzett tudást?

 

Hogyan tanulunk nyelveket a magyar iskolákban?

Ahhoz, hogy a fentiekben feltett kérdésre választ tudjunk adni, először meg kell vizsgálnunk, hogyan tanul idegen nyelvet a magyar? Ha csak a környezetedet veszed alapul, valószínűleg azt látod, hogy a legtöbben legalább egy nyelvet (általában az angolt) már általános iskola óta tanulják. Ez még a pár száz fős falvakban is alapvetés.

Ebből kiindulva azt várhatnánk, hogy a magyar népesség számára nem lehet akadály angolul megszólalni.
Igen ám, csakhogy az erre vonatkozó statisztikák már másról adnak tanúbizonyságot. Valami tehát hiányzik a nyelvoktatási módszereinkből.

De ha az empirikus tapasztalataidban és a közvélekedésben nem bízol, különböző tudományos igényű dolgozatokat is megvizsgálhatsz, melyek többnyire ugyanazt erősítik meg: a magyarok nem mernek angolul beszélni.
(A legutóbbi ilyen kutatást az angloville készítette a témában, de ezen kívül is számtalan tanulmány született a témában.)

 

Az iskolában rengetegen tanulnak angolul, de ezeket mikor hasznosítjuk?

Már többször kifejtettük a véleményünket a nyelvvizsga-felkészítőként funkcionáló iskolai nyelvoktatásról.
Nagyon szuper, hogy általuk még egy hivatalos papírra tehetsz szert, ennek hasznossága azonban erősen megkérdőjelezhető. Korábban még volt haszna egy nívós nyelvvizsgának a munkaerőpiacon, azonban manapság már az állásinterjúkon is az aktív nyelvtudásodra kíváncsiak, nem a papírjaidra.

Hiába látjuk ugyanis, hogy iskolai szinten valóban sokan tanulnak angolul, az angloville kutatásából kiderül, hogy az így megszerzett tudást erősíti kurzusokra már alig jelentkeznek. A magyar diákoknak mintegy 16 százaléka jár ilyen jellegű tanfolyamokra, ami a környező országokban mért 50-60 százalékhoz képest aggasztóan alacsony.

Pedig az iskolai oktatás lényegében csak a tudáskeretet adja meg, a mindennapok során is hasznosítható angolt már (többek között) magunknak kell fejlesztenünk. Szükséges például az iskolai dogmatikus, írásra és olvasásra, valamint sematikus párbeszédek bemagolására összpontosító pedagógiai metódus mellé egy beszédközpontú nyelvtanulási technika rendszeresítése.

 

A kulcs a nyelvi környezet megteremtése

Bemagolt szószedetekkel sosem fogsz igazi sikereket elérni, már ami az angol nyelvtanulást illeti.
Ahhoz, hogy valóban otthon érezd magad az angol szövegvilágban, mindenképpen arra van szükséged, hogy az adott nyelv természetes közegében gyakorolhasd a beszélést.

Ehhez nem kell feltétlenül kiköltöznöd, hiszen például a Speak! nyelviskola is a beszédközpontú nyelvi kurzusok módszereit követi. Ennek segítségével pedig magad is megtanulhatod érdemben használni az angol nyelvet, és abszolút nem okoz majd problémát az angol nyelv használata, ha éppen szükségessé válna.

Ha pedig bármilyen kérdés merülne fel benned a nyelvtanulással kapcsolatban, tedd fel nekünk bátran, mi pedig minél előbb válaszolunk neked.

Ha nem érzed elég biztosnak az angoltudásodat, akkor próbáld ki 100% beszéd, 0% könyv módszerünket, amivel unalmas tankönyvek és gyomorgörcsös nyilvános szereplés nélkül, sokat beszélve tanulhatod meg használni a nyelvet. Első lépésben csekkolj be ingyenes szintfelmérőnkre, hogy megtudd honnan kell elkezdened a tanulást (+azonnali ajándék a regisztrációért):  

banner_button

Share This