Kép forrása: canva.com

Folytatjuk Lujzával, a középiskolás diáklánnyal a „beszélgetésünk”, aki már több, mint egy éve tanul nálunk online angolul. Most arra kértük, hogy mondja el, a kortársai hogyan használják az angolt és hogyan beszélnek angolul. A következőket írta le nekünk:

Én most érettségizem. Ahhoz a korosztályhoz tartozom, akik számára az angol nélkülözhetetlen és már a mindennapi életünkbe is megjelenik. Itt azt értem, hogy én is észrevettem magamon, hogy gyakran a hétköznapi beszédemben is angol szavakat használok.

Szerintem az én korosztályom, a húsz év körüliek elég jó angol nyelvtani tudással és egészen jó szókinccsel is rendelkezik. Azonban, ha beszédről van szó az egy egészen más dolog.

Jó a megértésünk, de félünk megszólalni angolul

Nagyon sok mindenki számára nehézkes a megszólalás és itt azt akarom kiemelni, hogy lehet, hogy jó elméleti tudással rendelkeznek, de a gyakorlatban nehezen használják. Ez szerintem főképp a gyakorlat hiányának tudható be, illetve annak, hogy a legtöbb ember fél megszólalni angolul! (Sajnos egy átlagos iskolai angol órán 1-2 percnél többet nem beszéltem és a korosztályom sem beszélt.)

A legtöbb kortársamnak megfigyelésem szerint (nagyon) jó a megértése. Ebben sokat segít az, hogy egyre többen nézünk eredeti angol nyelven vagy angol felirattal filmeket. Ami azért néha nehézkes, mert a magyar szinkron általában nagyon jó és élvezetes. Ennek ellenére bevallom, hogy én szinte már mindent angolul nézek. Kivételek azért vannak, például a Született feleségek magyar szinkronos változata után egyszerűen képtelenség számomra angolul hallgatni a sorozat színészeit.:)

„Gyakorlat teszi a mestert”

Annak ellenére, hogy jó a megértésünk, azért a beszéd, a kommunikáció igencsak nehézkes sokak számára. Én úgy vettem észre, hogy ennek az egyik oka, hogy annyira figyelünk arra, hogy helyesen beszéljünk, hogy inkább nem is mondjuk nehogy hibázzunk. Pedig „Gyakorlat teszi a mestert” szokták mondani és milyen igaz! Ha a kezdetekben hibázol a nyelvtannal kapcsolatban, pl. ha lehagyunk esetleg egy „s” betűt az E/3-as alakról. Előfordul! Mindenkivel! De ettől még meg fognak érteni. De őszintén egy ilyen gyors kommunikáció olyan gyorsan zajlik, hogy senkinek fel se tűnik. Én azt szoktam mondani a barátaimnak, hogy a lényeg, hogy beszéljenek, mert beszélni csak beszélve tudnak megtanulni! Valamint azt is, hogy ha elég sokat beszélnek, akkor egyre jobbak lesznek és egyre kevesebbet fognak hibázni. (Ezeket a Speakes tanáraim mindig mondják nekem.)

A sok beszéd választékossá tesz

Közel egy évvel ezelőtt észrevettem magamnál, hogy csak kevés nyelvtani szerkezetet használok beszéd közben. De, ahogy egyre többet beszéltem és gyakoroltam egyre több nyelvtani szerkezet lett az angol beszédem része. Remélem, nem tűnök túl elbizakodottnak, amikor azt mondom, hogy mára nagyon sokszínűen és választékosan tudok angolul kommunikálni.

Az is érdekes, hogy már sokszor észreveszem, ha hibázok és automatikusan javítani is tudom magam.

Tehát én azt tanácsolom mindenkinek, hogy inkább mindig mondjon valamit, mint hogy csöndben hallgasson és mindenképpen gyakoroljon sokat! A következő alkalommal már úgyis sokkal jobban fog menni.

Ha Te is szeretnél Lujzához hasonlóan magabiztosan és választékosan beszélni angolul, akkor első lépésként töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket.

Kijavítjuk, utána felhívunk, kiértékeljük közösen és adni fogunk pár tanácsot annak érdekében, hogy fejlődhess az angol beszédben.

Share This