Kép forrása: senivpetro – www.freepik.com

A logisztikai szakemberek népszerűek a munkaerőpiacon, a kiemelt pozíciókért azonban hatalmas a verseny. Ezekre olyan kollégákat keresnek a szegmensükben meghatározó cégek, akik széles körű tudásanyaggal rendelkeznek, és képesek is azt a gyakorlatban hasznosítani.

JPÉ, 5S, 7M, 9M, Ipar 4.0 – néhány alapvető „finomság” a munkához, amelyben elengedhetetlen lesz az angol nyelv ismerete.

A logisztika a katonaságból ered, amely napjainkban egy a globalizációhoz köthető, újraértelmezett rendszerszemlélet és gyakorlati eljárási módszer, amelyet legrövidebben az ellátás tudományaként határozhatunk meg. A logisztikus szakember ennek köszönhetően a vállalati világ elengedhetetlen szereplőjének számít. Egy olyan alkotóelem a milliárdokat forgalmazó cégek életében, aki azért felel, hogy rendben menjenek a dolgok.

A logisztikus feladata az ellátási lánc menedzselése az alapanyag beszerzésétől a késztermék elosztásáig. Igazi problémamegoldó, de ha kiemelkedő a szakmájában, akkor inkább problémamegelőző.

Koordinálja az anyagok és az információk megfelelő minőségű és mennyiségű áramlását a piaci szereplők között, kiszolgálja a vevőket, kapcsolatot tart a beszállítókkal, figyeli a gyártás alakulását. Nem túlzás, ha az egyik legösszetettebb pozíciónak nevezzük a logisztikusét, hiszen bele kell ásnia magát a legapróbb részletekbe, hogy átlássa egy rendszer működését, majd segítsen annak optimalizálásában.

A jó logisztikus munkája jelentős bevételkiesést előzhet meg a cégek életében, nem véletlen, hogy a jó szakember mindig keresett a piacon. A fejvadászok kiemelt figyelemmel keresik a logisztikai szakembereket, ám csak azoknak van esélye a kiemelkedő pozíciók megszerzésére, akik megfelelő képzettséggel rendelkeznek, valamint képesek az önálló döntéshozatalra. Összefoglaltuk, milyen ismeretanyaggal kell rendelkeznie egy logisztikusnak, hogy mindenhol tárt karokkal várják a munkaerőpiacon.

A legfontosabb három betű: JPÉ

A legfontosabb elvárásokról milliárdos árbevételű nemzetközi cégeknél dolgozó logisztikai szakemberekkel egyeztettünk. Hamarosan írunk majd olyan trendekről, működési elvekről, amelyek ismerete alapvető a logisztikai munka magas színvonalon való ellátásához. Ezek előtt azonban egyértelműen a legfontosabbként jelölték meg a JPÉ technikát.

Hogy mi ez? Természetesen a Józan Paraszti Ész. Nem vicc: egy szabályokkal és nemzetközi sztenderdekkel teletömött szakterületen belül a gyakorlatban ez az egyik legfontosabb képesség. A józan paraszti ész használata. A logikus gondolkodás, az összefüggések, a bonyolultabb, többlépéses folyamatok átlátása nélkül lehetetlen minőségi munkát végezni, így kell hozzáállni a mindennapi feladatokhoz.

Ahhoz, hogy az ember rendszerben tudjon gondolkozni, mégis elég rugalmas legyen, hogy megoldja az elé kerülő váratlan helyzeteket, szükség van a racionalitásra, a felelősségvállalásra, a legjobb döntés megtalálására. A nagy egészet kell vizsgálni, ez pedig olykor felülírja a tankönyvekben leírt ismereteket. Ha tehát valaki a logisztikai pályán szeretne boldogulni, mindig nézze át a dolgokat a józan ész által diktált látásmóddal is.

Kiaknázható a tapasztalat

A logisztika olyan szakterület, ahol kiválóan kiaknázható a tapasztalat. Az rendben van, hogy valaki megtanulja az iskolai tananyagot, ám ez semmit nem ér, ha képtelen azt alkalmazni. Magas pozícióban lévő, hétszámjegyű fizetéssel rendelkező logisztikai szakemberek kezdték a szamárlétra legalján, majd küzdötték fel onnan magukat az adott vállalat felsővezetésébe. A targoncajogosítvány megszerzése, a raktári tapasztalat vagy éppen a diszponálás, azaz az erőforrások koordinálása olyan extra, amely apróságnak tűnhet, ha magas lovon, vagy gyakorlatiasabb kifejezéssel kényelmes irodában ül az ember, mégis erre épül a szakterület. Hogy az ember tudjon logikusan, kreatívan gondolkozni, illetve csak olyat kérjen a beosztottjaitól, amely meg is valósítható a mindennapi működés során.

Aki életében nem ült targoncán, könnyedén ugráltatja a munkatársait, hogy „gyorsabban”, „magasabbra”. Elképzelhető viszont, hogy a kérései kivitelezhetetlenek, ezt pedig pontosan tudná, ha megpróbálta volna a gyakorlatban megvalósítani azokat. Aki fuvarozott valaha, pontosan tudja, milyen bonyodalmak támadhatnak az utakon. Egy ilyen esemény megcsúsztathatja a teljes gyártási folyamatot, a jó logisztikus azonban ezeket beleszámolja a működésbe. Ezt pedig azért tudja megtenni, mert megtapasztalta, hogy biztosan kerül majd porszem a napi működésbe. A jó logisztikus képes ezeket megelőzni, kezelni.

Ha van tapasztalatod a gyakorlatban, átlátod majd, hogyan működik az elmélet, és rutint szerzel a stressz kezelésében is. Így lehet alulról építkezve egyre magasabb pozíciókat elérni. Persze a tapasztalat nem helyettesíti teljesen a tanulható ismeretanyagot, de kiváló táptalajt biztosít annak. Ezért ha a logisztikai pályára készülsz, próbálj már a tanulmányaid alatt elhelyezkedni, gyakorlati pozíciót megcsípni egy nagyobb vállalatnál. A cégeknek kidolgozott mentorprogamjuk van, ezek során pedig olyan szituációkban szerzel tudásanyagot, amelyek később hatalmas előnyt jelentenek a versenytársaiddal szemben.

Nincs mese: beszélned kell angolul

Elképzelhetetlen a logisztika hatékony működése az angol használata nélkül, ez ugyanis az üzleti élet nyelve, minden cég így kommunikál a nemzetközi piacokon. Mivel a vezető pozícióban dolgozó logisztikus kapcsolatba kerül majd a munkája során külföldi partnerekkel, elengedhetetlen az angol nyelv beható ismerete számára. A partnerekkel, a beszállítókkal, a fuvarszervezőkkel, a sofőrökkel beszélni, egyeztetni kell, a csomagokon, a szállítóleveleken és a vállalatirányítási rendszerben idegen kifejezések szerepelnek majd. Ha ez nincs meg, az ember a saját útját teszi nehezebbé, és olyan szituációkból kerül ki vesztesen, amelyekben igaza van, szakmailag képes lenne megoldani, csak éppen nem tudja ezt bebizonyítani.

A logisztika és az angol nyelv összefonódásáról írtunk már korábban. Megállapítottuk, hogy mivel a szakterület kapcsolódik a műszaki tudományokhoz, a matematikához és a közgazdasághoz egyaránt, a kommunikáció során kiterjedt feladatkör társul hozzá: a logisztikai szakembernek közvetítenie kell az üzeneteket többek között a termelés, a marketing és a pénzügy között. A szaknyelv ehhez az igényhez igazodott akkor, amikor elkezdtek benne gombamód szaporodni az egyértelmű angol szavak. Ennek lényege és gyakorlati haszna a közérthetőség. Nem kell az adott ország nyelvére nyögvenyelősen lefordítani a kifejezéseket, hiszen azokat egységesen, angolul használva eredményesebb lesz az együttműködés.

Angolul írni kevés, beszélni is muszáj

A fentiekből az következik, hogy magabiztos, minimum középfokú angolnyelv-tudás nélkül lehetetlen szintet lépni, karriert építeni a logisztikai pályán. A kommunikáció ráadásul kétpólusú – írni és beszélni egyaránt muszáj lesz a munkavégzés során.

Az írás általában a nyelv alkalmazásának egyszerűbb része: egy külföldi partnerrel való levelezés során segítségül lehet hívni a szótárprogramokat, ráérősen ki lehet keresni a megfelelő szakkifejezéseket, egyeztetni lehet a kollégákkal. Lesznek azonban olyan telefonos és élő meetingek, ahol ezekre nincs lehetőség. Azonnali válaszokat várnak majd a logisztikai szakembertől, akinek angolul kell elmagyaráznia, miért akadtak el például az alkatrészek, esetleg hogy miért nem a cége a felelős a sérült árucikkekért.

A Speak! Nyelviskolánál saját tapasztalatainkon keresztül láttuk, hány tehetséges ember karrierje feneklett meg a nyelvtudás hiányában. A 100% beszéd, 0% könyv módszerünk lényege, hogy a való életben használható gyakorlati nyelvtudást biztosítson a diákjaink számára.

Ez természetesen nem megy egyik napról a másikra, így ha a logisztikai pályán képzeled el a jövődet, és van benned ambíció a karrierépítéshez, minél hamarabb kezdj bele egy angol tanfolyam elvégzésébe.

A 7M- és a 9M-elv

A jó logisztikus akkor képes értékes munkát végezni, ha szem előtt tartja a 7M-, illetve a 9M-elvet. A régebbi felfogás, a 7M-elv lényege, hogy a megfelelő minőség, a megfelelő anyag, a megfelelő költséggel, a megfelelő helyen, a megfelelő mennyiségben, a megfelelő információval ellátva és a megfelelő vevőnek jusson el.

Már említettük, hogy összetett területről van szó, ezt erősíti meg a feladatkör ilyen megközelítése is. Minden ismeretanyag, amely segít az elvet alkalmazni, támogatja a logisztikus munkáját. Nemcsak a jó pap, hanem a jó logisztikus is holtig tanul, azaz folyamatosan magába kell szívnia az egyes szakterületek legfrissebb információit ahhoz, hogy megtalálja a legjobb megoldást egy problémára.

A 9M-elv a fentitől csak minimálisan tér el: eszerint az a fontos, hogy a megfelelő információ, a megfelelő anyag, a megfelelő energia és a megfelelő személyek jussanak el a megfelelő mennyiségben, a megfelelő minőségben, a megfelelő időpontban a megfelelő helyre, természetesen a megfelelő költséggel. Egy vállalat versenyképessége szempontjából a logisztika működőképessége létkérdés, egy logisztikai szakembernek eszerint kell bővítenie a tudását. A hibátlan ellátásilánc-menedzsment elérhetetlen állapot, de mindig törekedni kell a jobbra, a fejlődésre, az innovatív megoldások bevezetésére.

Az 5S, és ami mögötte van

A Japánból származó, de globális jelentőségű lean vállalatszervezési és vállalatirányítási módszer fontos része az 5S, amely olyan eszköz, ami javítja a folyamatok áttekinthetőségét, segíti a rend fenntartását, támogatja a problémák feltárását és megoldását. Talán mondani sem kell, hogy a logisztikában ezek kiemelkedően fontos tulajdonságok.

Az 5S elemei:

  • Seiri – a munkahelyi környezethez kapcsolódva a szükséges és szükségtelen dolgok megkülönböztetése, utóbbiak eltávolítása.
  • Seiton – a munkához használt eszközök helyének meghatározása, azok feliratozása, jelölése, elrendezése.
  • Seiso – a munkakörnyezet tisztaságának megőrzése, a takarítás jelentősége.
  • Seiketsu – a fenntartás, a kialakított rend és a tisztaság megőrzése, szabványosítása.
  • Shitsuke – a többi négy elem beépítése a vállalati kultúrába.

Ha valaki a logisztikában akar elhelyezkedni, előnybe kerül a konkurenseihez képest az 5S ismeretével. Ez a szemlélet garantálja a minőségi munkaerőt, az olyan értékes hozzáállást, amelyből szakterülettől függetlenül bármely cég képes profitálni. A folyamat időigényes, sok kommunikációt igényel, ám garantálja a kollégák fejlődését, a munkamorál javulását.

Az 5S akkor is értékes, ha a partner személyesen akar meggyőződni a másik cégnél kialakított munkakörnyezetről: amennyiben egy kolléga ismeri és alkalmazza a fenti szabályokat, az nemcsak a vállalat arculatának és hírnevének előnyös, hanem az adott személynek is olyan viselkedést biztosít, amely nemzetközi összevetésben kiemelt minősítést ér. Ez különösen fontos lehet annak, aki külföldi pozíció megszerzésében gondolkozik.

Mit hoz a jövő?

Említettük, hogy az innováció kiemelt jelentőségű a logisztikában, ezt bizonyítja az Ericsson IndustryLab nemrég közzétett felmérése is, amely az iparág technológiai fejlődését vette górcső alá. Előkerül a proaktív logisztika kifejezés, ennek ismerete szintén olyan érték, amely minden munkakereső számára jolly jokernek számít. A kutatás az alábbi megállapításokat teszi:

  • A döntéshozók egyharmada úgy véli, az ügyfelekkel és beszállítókkal való nehézkes információcsere akadályozza a logisztikai műveleteik javítását.
  • A fenntarthatóság fontos a logisztikai fejlesztéseknél. A döntéshozók 67 százaléka egyetért azzal, hogy a fogyasztók fenntarthatósági elvárásai miatt a társaságok logisztikai módszerei a következő három-öt évben átalakulnak.
  • A digitális nyomon követési és vizualizációs eszközök, valamint a megbízható mobilkapcsolat hiánya komoly akadályokat jelent a logisztikai vállalatok 40 százaléka számára.
  • A vállalatok kétharmada alkalmaz majd mesterséges intelligenciát és adatelemzést a következő öt évben a logisztikai igények és kapacitások párosítására, míg a cégek egyötöde már jelenleg így tesz.

Ezek nem a távoli jövő újításai, hanem a jelen kihívásaira adott válaszok. Ha a pontokon egyesével végighaladunk, láthatóvá válik, milyen képességeket kell erősíteni, hogy az ember öt vagy éppen tíz év múlva is értékes munkaerő maradjon.

Ismerni kell a proaktív logisztikai rendszert

A nehézkes információcsere az angol nyelv magabiztos használatával orvosolható, ám arra is szükség van, hogy egy logisztikus merje használni a kommunikációs képességeit. Ezért tökéletes a szakterületen dolgozóknak a beszédközpontú oktatási módszerünk.

A digitális megoldások és a mesterséges intelligencia egyre markánsabb jelenléte azt mutatja, hogy a logisztikában sem áll meg az informatikai fejlődés, így minden ehhez köthető új ismeret megszerzése jobb szakembereket teremt.

Egyre több helyen lesz a végcél a proaktív logisztikai rendszer, amely képes a termékek és szolgáltatások iránti kereslet előrejelzésére azelőtt, hogy a fogyasztók meghoznák a tényleges vásárlási döntésüket. Egy előrelátó logisztikai szakember már most elkezdi ehhez alakítani a képességeit.

Megkerülhetetlen az Ipar 4.0

Itt kell megemlíteni az Ipar 4.0-hoz köthető ismeretek fontosságát. A kifejezés eredete, hogy az ipari forradalmat több szakaszra bonthatjuk: az első volt az ipari gépesítés, amely az 1900-as évek elejéig tartott, majd jött a gyártósorok és a tömegtermelés megjelenése az 1970-es évekig bezárólag. A harmadik szakasz az automatizációt és programozható irányítást jelöli, amely jelenleg is zajlik, eközben képben kell lenni a 4.0-val, amelynek vezényszavai a kiberfizikai gyártórendszer, az intelligens információs hálózat és valós idejű kommunikáció.

A hálózatba kapcsolt gyártás és logisztika előnyeire a koronavírus-járvány irányította rá a figyelmet a közelmúltban. Ehhez kapcsolódva a Bosch csoport végzett kutatást az IoT, azaz az eszközök hálózaton keresztüli, egymással való kommunikációja témakörében. Ez segít, hogy a logisztika rugalmasabban reagáljon termeléskiesésre, mivel valós időben nyomon követhető a gépek kihasználtsága, monitorozható a teljes ellátási lánc. A németek becslése szerint ezzel akár 25 százalékkal is növelhető egy vállalat termelékenysége.

A hálózati kapcsolatokkal, az adatmegosztással és a járművekkel kapcsolatos technológiák állandó fejlődésével ténylegesen a proaktív logisztika irányába mozdulunk el. A felmérésben megkérdezett döntéshozók és üzleti felhasználók egyetértettek abban, hogy a fenntarthatóság, az önvezető és elektromos járművek, valamint az adatmegosztás fontosak lesznek a valóban proaktív működés eléréséhez. Aki erre logisztikai szakemberként nyitott, érdekli a téma, elolvassa a legfrissebb szakmai témájú értekezéseket, azelőtt felfelé ívelő karrierút áll. Ha valaki elzárkózik, az abban a pillanatban elkezd kifelé sodródni a jövő logisztikájából.

Ami még előnyt jelenthet

A fentiek a legfontosabbak, ám ezeken kívül is akad még olyan szaktudás, amely jól jön egy logisztikusnak az elhelyezkedésnél. Az Eduline által megkérdezett hallgatók a terület iránt érdeklődőknek azt javasolták, hogy az alapozó mérnöki tantárgyakat vegyék komolyan, mert ezek fejlesztik a logikát és a problémamegoldást. A szakmai tudást leginkább a logisztikai alapismeretek, az ellátásilánc-menedzsment, a csomagolás, az anyagmozgatás-raktározás és a szállítmányozási földrajz tantárgy szélesíti.

A kisebb pozíciókban is rendszeresen elvárnak informatikai ismereteket, ilyen lehet az MS Office, valamint az SAP vagy az egyéb vállalatirányítási rendszerek felhasználói szintű alkalmazása. Futólag már említettük a targoncavezetői vizsgát, amely ugyan vezető pozícióban nem a napi munka része, mégis előfordulhat, hogy hasznát veszi az ember. Ráadásul tökéletesen illeszkedik abba a vezetői szemléletbe, hogy csak olyat kérjen az ember a beosztottjaitól, amit maga is el tud végezni.

Logisztikusként kiemelkedő és hasznos tulajdonság a megbízhatóság, a cég felé való elkötelezettség, a rugalmasság, a csapatban való munkavégzés, a határozott fellépés, a nagyfokú precizitás, és ha az ember karrierre vágyik, a vezetői készségekre is szüksége lesz.

HMi a magabiztos angoltudás megszerzésében tudunk neked segíteni a sikeres logisztikai karrier eléréséhez. Próbáld ki az angoltanulást a 100% beszéd, 0% könyv módszerrel:

Jelentkezem

 

 

 

 

 

 

 

Gyúrós István
ATP Szövegírás, alapító

Share This