Hogyan lehet villámgyorsan, pár hónap alatt megtanulni angolul?

Sehogy. De azért, hogy ez a bejegyzés ne egyszavas legyen, és benned is reális kép alakuljon ki arról, hogy mennyi időbe telik megtanulni rendesen angolul, kicsit bővebben is kifejtem. Szorít az idő? Akkor vágjunk is bele!

Nincs időm a nyelvtanulásra

Ez az egyik legtipikusabb kifogás, amivel nap mint nap találkozunk.

A 21. századi ember időhiányos lény. Egész nap fut, rohan, gyorskaján él (hogy aztán turbó diétára fogja magát), gyorskasszánál vásárol, gyorsvonaton utazik, szélessávú neten olvas rövidhíreket, és folyamatosan panaszkodik arra, hogy nincs ideje (magára, a családra, szórakozásra, sportolásra, egy jó könyvre, alvásra stb.).

Az időhiányos állapotból egyenesen következik, hogy az emberek ösztönösen keresik a gyors és azonnali eredménnyel kecsegető megoldásokat. (Ami aztán sokszor nagyon csúnya véget ér, ha nyelvtanulásról van szó.)

De vajon tényleg nincs elég időnk?  

Timothy Ferriss, a 4 órás munkahét című üzleti bestseller szerzője szerint az „időhiány valójában a fontossági sorrend hiánya”.

És mi egyetértünk Mr. Ferriss-sel.

Az elmúlt több, mint 7 évben több mint 8000 (!) ember szintfelmérőjét értékeltünk ki, és azt vettük észre, hogy az időhiányra való hivatkozások 99%-ának hátterében két dolog áll:

  • az ügyfél nem gondolja elég komolyan a nyelvtanulást, csak nincs kedve, vagy bátorsága megmondani, nehogy rosszat mondjanak, gondoljanak róla;
  • annyira fél a tanulástól, vagy egy újabb csalódástól, hogy pajzsként használja a határidőnaplóját.

 Irtózatosan nagy közhely, de ettől még igaz, hogy az embernek arra van ideje, amire időt csinál (make time).

Ha úgy érzed, hogy nincs időd a nyelvtanulásra, akkor valószínűleg még nem „szorít annyira a cipő”, hogy kihúzd belőle a lábad. Még nem szenvedtél el elég veszteséget ahhoz, hogy leessen a tantusz: függetlenül attól, hogy mivel foglalkozol most, vagy mit akarsz csinálni a jövőben, angoltudás nélkül félkarú óriás vagy.

Vagy bekaptál pár csúnya ütést az iskolában, magántanárnál, vagy hagyományos tanfolyamon, és nem mersz esélyt adni egy újabb kudarcnak. Mert azt már nem tudnád elviselni.

Mindkettőt megértem, de bármelyik opcióról is van szó, a halogatástól csak rosszabb lesz.

naptar-tanfolyam-speak-nyelviskola

A holnap mindig a legzsúfoltabb nap

Azt hiszem ennél a spanyol közmondásnál semmi nem foglalja össze jobban, hogy mivel jár egy kipipálatlanul hagyott feladatlista.

Az „Ej, ráérünk arra még” –mentalitás, vagy „kudarckerülő stratégia” vezet oda, hogy egy angol nyelviskola kicsit olyan, mint egy orvosi rendelő. Az emberek többsége csak az utolsó utáni pillanatban szánja rá magát, hogy eljöjjön hozzánk, amikor már „nagyon fáj”.

1 év múlva beragad a diplomája az egyetemen.

8 hét múlva lesz egy konferencia, ahová őt küldi a cége.

Már megint lecsúszott az előléptetésről, pedig ő a legtapasztaltabb, és a legkompetensebb kolléga a cégben.

Nem tud egyről a kettőre lépni a vállalkozásával, lemarad az EU-s pályázatokról.

(Ezek az esetek true storyk (valódi történetek), amikkel az elmúlt években találkoztak az oktatásszervezőink.)

És ekkor varázsütésre megoldódnak az időbeosztással kapcsolatos problémák, mert Hölgyeim és Uraim, megérkezett a Motiváció. Az igazi, elementáris, sosem szunnyadó, belső késztetés arra, hogy egyszer és mindenkorra pontot tegyünk az „angol mint probléma” történet végére.

Mennyi idő alatt lehet megtanulni angolul?

Az idő nem csak akkor merül fel problémaként, ha „egyáltalán nincs”, hanem akkor is, amikor „nincs belőle elég”. Kiábrándító, de fontos tények következnek.

Egy 6-8-10 hetes angol nyelvtanfolyam kevés. Ahogy 1 sör nem sör, úgy 1 tanfolyam sem tanfolyam.

Az első 60 órás tanfolyam csak a „bemelegítés”, ami szinte csak azokat a problémákat rakja rendbe, amiket a diákok magukkal cipeltek a múltból (közoktatás hajótöröttjei, szevasztok!). Az összes további tanfolyam szól arról, hogy a betonkeményre szilárdított alapokra felépítsünk egy olyan tudást, amit a diák élesben is tud használni.

„És ez mégis mennyi idő?”

Ahhoz, hogy a 0-ról erős középfokú nyelvtudásig juss, amivel már viszonylag könnyedén tudsz beszélgetni angolul, legalább 5-600 órányi tanulásra van szükséged. Vagyis kb. 10-szer annyi óraszámra, mint amivel a „gyors megoldást” ígérő, „expressz csodamódszerek” házalnak.

Sok? Lehet, de attól biztos nem lesz kevesebb, ha eltolod a kezdést.

Lényeg a lényeg: ha nem teszel bele elég időt a tanulásba, vagy megpróbálsz egy angoltudás-mentes életre berendezkedni, akkor nem fogsz olyan életet élni, amit megérdemelsz. Minden képességed megvan ahhoz, hogy megtanulj angolul – de csak akkor fog menni, ha nem sajnálod rá az időt, és beleteszel apait-anyait.

Mérd fel reálisan a lehetőségeidet, és célokban gondolkodj. Kezdésnek tedd próbára magadat ingyenes online szintfelmérőnkön. Amíg nem tudod, honnan indulsz, addig nem lehet a célig tartó utat és annak időigényét meghatározni. Ha kitöltötted a szintfelmérőt, akkor utána felhívunk, közösen átnézzük és segítünk az angol tanulásod  haladási útjának a felállításában.

button

Share This